Erişilebilirlik

Silah Kontrolu İsteyen Üyeler Meclisten İhraç Edildi


Tennessee eyaletindeki Temsilciler Meclisi’ni kontrol eden Cumhuriyetçiler dün, iki Demokrat temsilciyi geçen hafta mecliste Nashville’de bir ilkokula düzenlenen saldırıyı protesto ettikleri için ihraç etti.

Mecliste kınama gibi daha hafif disiplin cezaları varken üyelerin ihraç edilmesi olağanüstü bir durum olarak görülüyor. Mecliste çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler, iki siyah genç temsilci olan Justin Jones ve Justin Pearson’ı görevden alma yönünde oy kullandı.

Silah Kontrolu İsteyen Üyeler Meclisten İhraç Edildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Temsilci Gloria Johnson da geçen hafta meclisteki protestolara katılmıştı. Ancak, beyaz temsilci Johnson’ın görevden alınması için oylamada bir oy eksik çıkarak ihraç kararı alınamadı.

Meclisteki protesto, Nashville'deki bir ilkokula yönelik silahlı saldırıdan dört gün sonra gerçekleşmişti. Saldırıda 9 yaşında üç çocuk ve üç okul çalışanı öldürülmüştü.

Cumhuriyetçi temsilciler Andrew Farmer, Gino Bulso ve Bud Hulsey, Pazartesi günü üç Demokrat temsilcinin protestoya katılarak meclis kurallarına aykırı davrandıklarını söyleyerek ihraç edilmeleri için önerge sunmuşlardı.

Mecliste Jones’u görevden almak için 25’e karşı 72 oy kullanılırken, Pearson’ı ihraç etmek için 26’ya karşı 69 oy kullanıldı.

Bir temsilciyi görevden alabilmek için 66 oya ihtiyaç duyulan Tennessee Meclisi’nde Cumhuriyetçiler 75 üyeyle mecliste çoğunlukta. Johnson için oylamada 30’a karşı 65 oy çıkınca, bir oy ile ihraç edilmekten kurtuldu.

Johnson, Jones ve Pearson'dan farklı olarak, geçen haftaki protesto sırasında yüzlerce gösterici meclis binasına akın ettiğinde tezahürat yapmak için bir megafon kullanmadı. Bu Johnson’ın ihraç edilmesini önlemiş olabilir.

Öte yandan oylama, gergin tartışmalara neden oldu. Oylamadan sonra gazetecilere verdiği demeçte Pearson, "Bugün olanların ırksal dinamiğini görmezden gelemezsiniz. İki genç Siyah milletvekili ihraç edilirken beyaz bir kadın görevde kaldı. Bu her şeyi açıklıyor" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ihraçlar için Twitter üzerinden, "Şok edici, demokratik olmayan ve emsalsiz" tanımlamasını yaparak oylamayı kınadı.

Tennessee eyaletinde İç Savaş döneminden bu yana yalnızca iki temsilci diğer üyeler tarafından ihraç edilmişti. Biri 1980'de yasaları engelleme karşılığında rüşvet talep ettiği için diğeri de 2016'da çok sayıda kadın tarafından cinsel tacizle suçlandıktan sonra ihraç edilmişti. Her iki ihraç da iki partinin oyu ile gerçekleşmişti.

Jones veya Pearson ihraç edildiği için, bölgelerindeki ilçe komisyonları birkaç ay sonra yapılacak özel bir seçime kadar görev yapmak üzere yerlerine yeni temsilciler seçecek. İki temsilci, bu seçimlerde aday olabilir.

Tennessee'deki Demokrat Parti, ihraç edilen temsilcileri özel seçimlerde desteklemek için fon topladığını söyledi. Üç Demokrat temsilci, meclis katındaki protestocularu daha katı silah kontrolü istemeleri için yönlendirmişti.

Temsilcilerin ihracını isteyen kararlarda Cumhuriyetçiler, üç temsilciyi "düzensiz davranışlarda" bulunmakla suçladılar. Ayrıca üç temsilci için Cumhuriyetçi üyeler, "bireysel ve toplu eylemleriyle Temsilciler Meclisi'ne bilerek ve kasıtlı olarak düzensizlik getirdiklerini" söylediler.

Yüzlerce protestocu dün yağmurda eyalet binasının önünde tekrar toplandı. Protestocular daha sert silah kontrolu istediklerini söyleyen pankartlar taşıyarak meclis toplantı katının üzerindeki salonu doldurdu.

Protestocular Johnson ihraç edilmekten kurtulduğunda tezahüratta bulundular. Ancak ardından Pearson ihraç edilince protestocular, "Utanın" ve "Adalet yoksa barış da yok" sloganları attılar.

Johnson, Jones ve Pearson, protestoya katılmalarının anayasal hakları olduğunu belirttiler. Temsilciler, diğer Demokrat üyelerle birlikte Cumhuriyetçi liderlerin, meclisteki konuşmaları susturmak için çoğunluklarını kullandıklarını söylediler. Johnson, geçen hafta protestoya katılmalarının nedenlerinden birinin bu olduğunu söyledi. Jones, görevden alınmadan önce oylamayı kınamıştı.

Jones, "Bugün burada gördüğümüz şey, beni linç etmek için değil, demokratik sürecimizi linç etmek için toplanan bir çete" dedi. Jones, kendisinin ve diğer temsilcilerin geçen hafta mecliste katıldıkları protestoya atıfta bulunarak, "Hiçbir noktada şiddet olmadı. Hiçbir noktada şiddeti teşvik etmedik. Aslında yaptığımız şey, çocuklarımızı her gün terörize eden silahlı şiddetin sona ermesi için çağrı yapmaktı" dedi.

Öte yandan ihraç kararlarının girişimcilerinden biri olan Cumhuriyetçi temsilci Bulso, Jones'un "ihraç edilmek istediğinin" kendisi için açık olduğunu söyledi.

Bulso, "O ve diğer iki temsilci etkili bir şekilde bir isyan düzenledi," dedi. Bulso, "Onu kovmamak, onu ve meslektaşlarını meclis salonunda isyana devam etmeye teşvik etmek olur" diye ekledi.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG