Erişilebilirlik

Trump'ı hedef alan suikast girişiminin şüphelisi federal silah suçlamalarıyla karşı karşıya


Pazar günü West Palm Beach'teki golf kulübünde golf oynadığı sırada Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Trump'ı suikast girişimiyle hedef almakla suçlanan zanlı Ryan Wesley Routh'a, çıkarıldığı mahkemede federal silah suçlamaları yöneltildi
Pazar günü West Palm Beach'teki golf kulübünde golf oynadığı sırada Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Trump'ı suikast girişimiyle hedef almakla suçlanan zanlı Ryan Wesley Routh'a, çıkarıldığı mahkemede federal silah suçlamaları yöneltildi

Eski Başkan ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump'a suikast girişiminde bulunduğu iddia edilen Ryan Wesley Routh, Pazartesi günü çıkarıldığı federal mahkemede, federal silah suçlamalarıyla itham edildi.

Soruşturma devam ettikçe ve savcılar büyük jüriden bir iddianame istedikçe Routh hakkında daha ciddi suçlamalar gelmesi olasılığı yüksek görünüyor.

ABD Federal Soruşturma Dairesi (FBI), dokuz hafta önce Pennsylvania eyaletindeki seçim mitinginde suikast girişimine hedef olan Trump'ın Pazar günü Florida eyaletinin West Palm Beach kentindeki golf kulübünde “suikast girişimi olduğu görülen” bir eylemin hedefi olduğunu bildirmişti.

Trump'ı hedef alan suikast girişiminin şüphelisi federal silah suçlamalarıyla karşı karşıya
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Sekiz dakika süren duruşmada savcılar Ryan Wesley Routh'a, hüküm giymiş bir suçlu tarafından ateşli silah bulundurmak ve seri numarası silinmiş bir ateşli silah bulundurmak şeklinde iki suçlama yöneltti.

Yetkililer Routh'un ilk suçlamadan hüküm giymesi halinde 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini, ikinci suçlamadan ise beş yıl hapis cezası alabileceğini söyledi.

Routh'un kefalet duruşması 23 Eylül'de yapılacak. Hükümetin suçlamalarla ilgili bir iddianame hazırlayıp hazırlamamasına bağlı olarak 30 Eylül için de bir duruşma yapılmasına karar verildi.

Duruşma sırasında Routh, mahkeme yetkililerine iş durumu ve geliri hakkında rutin bilgiler verdi. Yumuşak bir ses tonuyla konuşan Routh, çalıştığını ve ayda yaklaşık 3 bin dolar kazandığını, ancak hiç birikimi olmadığını söyledi.

Routh, her ikisi de Hawaii'de bulunan yaklaşık 1000 dolar değerindeki iki kamyon dışında hiçbir gayrimenkulü ya da mal varlığı olmadığını, ayrıca 25 yaşında bir oğlu olduğunu ve bazen ona baktığını söyledi.

Federal savcıların Routh hakkındaki şikayeti mahkemeye sunuldu.

Şikayete göre, cep telefonu kayıtları, Routh'un Pazar günü saat 01.59'dan 13.31'e kadar yaklaşık 12 saat boyunca golf sahasının ağaçlık bölgesinde olduğunu gösteriyor.

Yetkililere göre, Routh'un durdurulduğu Nissan marka arazi aracının plakası, çalıntı olduğu bildirilen 2012 model bir Ford kamyona kayıtlı.

Mahkeme belgelerine göre Routh, golf sahasından kaçtıktan yaklaşık 45 dakika sonra polisler tarafından durduruldu.

Yetkililer, memurların neden durdurulduğunu bilip bilmediğini sorduklarında Routh'un olumlu cevap verdiğini söyledi.

Araç, Palm Beach İlçesi'ne komşu olan Martin İlçesi'ndeki 95 numaralı otoyolun kuzeyinde saat 14.14 sularında durduruldu.

Mahkeme belgeleri ayrıca Routh'un suçlu bulunması halinde karşılaşabileceği suçlamaları ve olası cezaların ayrıntılarını içeriyor.

Ateşli silah bulundurmaktan suçlu bulunma 15 yıl hapis, 250 bin dolar para cezası ve üç yıl denetimli serbestlik öngörüyor.

Seri numarası silinmiş ateşli silah bulundurmakla ilgili ikinci suçlama ise beş yıl hapis cezası, 250 bin dolar para cezası ve üç yıl denetimli serbestlik öngörüyor.

Florida Valisi DeSantis, suikast girişimine ilişkin eyalet bazında soruşturma yürütüleceğini bildirdi

Cumhuriyetçi Partili Florida Valisi Ron DeSantis, Pazar günü Donald Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili olarak eyaletin kendi soruşturmasını yürüteceğini söyledi.

Pazartesi sabahı basın toplantısı düzenleyen DeSantis, “Federal yetkililerin işin içinde olduğunu anlıyorum ama biz eyalet yasalarının birden fazla kez ihlal edildiğine inanıyoruz. Ayrıca tüm bunlarla ilgili gerçeğin inandırıcı bir şekilde ortaya çıkmasını sağlamamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.

“Federal hükümete bakıyorum da, kusura bakmasınlar ama, Trump'ı yargılayan aynı kurumlar şimdi de bunu mu soruşturacak?” ifadesini kullanan DeSantis, federal hükümetin “ayrıcalıkları” olsa da “eyalet olarak da ayrıcalıkları olduğunu” kaydetti.

Vali, henüz Trump ile konuşmadığını söyledi.

Trump Pazar günkü suikast girişiminden siyasi rakiplerinin söylemlerini sorumlu tuttu

Trump, Pazar günü kendisine yönelik açık suikast girişiminden siyasi rakiplerinin söylemlerini sorumlu tuttu.

Trump, Pazartesi günü Fox News Digital'e verdiği söyleşide, silahlı saldırı zanlısının “Biden ve Harris'in söylemlerine inandığını ve buna göre hareket ettiğini” söyledi.

Eski başkan, “Onların söylemleri bana ateş açılmasına neden oluyor, oysa ülkeyi kurtaracak olan benim ve ülkeyi hem içeriden hem de dışarıdan yok eden onlar” dedi.

Trump'ın kullandığı üslup, Temmuz ayında Pennsylvania'daki suikast girişiminin hemen ardından birlik çağrısı yaptığı ve Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı'ndaki konuşması dahil kampanyanın tonunu yumuşattığı tarzdan farklıydı.

Trump, Fox News Digital'e verdiği demeçte “Son derece kışkırtıcı bir dil kullanıyorlar. Ben de kullanabilirim - onlardan çok daha iyi kullanabilirim - ama kullanmıyorum” dedi.

Pazar günü Trump'a ateş etmeye çalışmakla suçlanan Routh, 2020 gibi yakın bir tarihte Trump'a internet üzerinden destek verdiğini ifade etmişti. Ancak son yıllarda yaptığı paylaşımlar Routh'un Trump'tan soğuduğunu ve Biden ve Harris'e destek verdiğini gösteriyor.

Beyaz Saray, Elon Musk'ın X paylaşımına tepki verdi, “Şiddet sadece kınanmalı” dedi

Beyaz Saray, Elon Musk'ın sosyal medya platformu X'te başkanlara yönelik suikastlarla ilgili yaptığı ve sosyal medyada infial uyandıran paylaşıma yanıt verdi.

Sözcü Andrew Bates Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Şiddet sadece kınanmalı, asla teşvik edilmemeli ya da şakası yapılmamalıdır. Bu söylem sorumsuzluktur” dedi.

Donald Trump'a yönelik ikinci suikast girişimi iddiasının ardından Pazar günü yaptığı yorumu silen Musk, X'te “Kimse Biden/Kamala'ya suikast düzenlemeye çalışmıyor bile” diye yazmıştı.

Musk daha sonraki paylaşımında, “Öğrendiğim bir ders, bir gruba bir şey söylemem ve onların buna gülmesi, bunun X'te bir gönderi olarak o kadar da komik olacağı anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG