Erişilebilirlik

Olimpiyatların madalya bilançosu: ABD şampiyon, Türkiye 40 yıl sonra ilk kez altın madalyasız


Paris 2024 Olimpiyat oyunlarında ev sahibi Fransa arasında yapılan kadınlar basketbol final karşılaşmasından galip ayrılan ABD Çin’in birinci sıradaki yerini alarak, olimpiyatlarda en çok altın madalya kazanan ülke oldu
Paris 2024 Olimpiyat oyunlarında ev sahibi Fransa arasında yapılan kadınlar basketbol final karşılaşmasından galip ayrılan ABD Çin’in birinci sıradaki yerini alarak, olimpiyatlarda en çok altın madalya kazanan ülke oldu

Paris 2024 Olimpiyat oyunları, ABD ve ev sahibi Fransa arasında yapılan kadınlar basketbol final karşılaşması ile sona erdi. Son anda kazandığı maç ile Çin’in birinci sıradaki yerini alan ABD, olimpiyatları birinci sırada bitirdi.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na 100. Yıl ekibi olarak 18 spor dalında 102 sporcuyla katılan Türkiye ise, olimpiyatları 3’ü gümüş ve 5’i bronz olmak üzere, toplam 8 madalya ile tamamladı. Madalya kazanan ülkeler sıralamasında 84 ülkeden 64’üncü sırada yer aldı.

Paris’te 26 Temmuz’da başlayan olimpiyat oyunları bugün sona erdi. Olimpiyatlara katılışının 100. yıldönümü için Türkiye’den büyük bir heyecanla Paris’e gelen Türkiye ekibi Olimpiyatlar’dan buruk ayrıldı.

TeamTürkiye, 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’ndan bu yana ilk kez Olimpiyatlar’dan altın madalya alamadan ayrıldı. İki olimpiyat şampiyonu okçu Mete Gazoz ve boksçu Busenaz Sürmeneli’nin yanısıra pek çok madalya umudu taşıyan iddialı genç sporcunun bulunduğu TeamTürkiye, altın madalyasız ayrıldı.

Türkiye ilk madalyasını kazandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Çin ve ABD’nin zirve mücadelesini ABD kazandı

Oyunlar, iki hafta boyunca Çin ve ABD arasındaki altın madalya mücadelesine sahne oldu. Olimpiyatların son gününde madalya listesinde birinci sırayı son anda Fransa kadınlar basketbol maçını kazanan ABD oldu.

Son ana kadar Çin, 40 altın, 27 gümüş ve 24 bronz olmak üzere toplam 91 madalya ile birinciliği korudu. İkinci sırada ise 39 altın, 44 gümüş ve 42 bronz olmak üzere 125 madalya kazanan ABD ekibi yer aldı. Ancak son maçı kazanan ABD, tıpkı Tokyo Olimpiyatları’nda olduğu gibi son maçıyla zirveyi Çin’den aldı.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Fransa ile ABD arasında oynanan kadınlar basketbol maçını kazanarak altın madalyanın sahibi olan ABD kadın milli basketbol takımı podyumda
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Fransa ile ABD arasında oynanan kadınlar basketbol maçını kazanarak altın madalyanın sahibi olan ABD kadın milli basketbol takımı podyumda

Son tabloda, ABD, 40 altın, 44 gümüş ve 42 bronz madalya ile toplamda 126 madalya kazandı ve birinci oldu. Çin, 91 madalya ile ikinci oldu.

Üçüncü sırada ise 20 altın, 12 gümüş ve 13 bronz olmak üzere, toplam 45 madalya ile Japonya yer aldı.

Ev sahibi Fransa, 16 altın, 26 gümüş ve 22 bronz olmak üzere toplam 64 madalya ile 5’inci sırada yer aldı.

Olimpiyatlar “Paris’e elveda Los Angeles’a merhaba’yı” Tom Cruise ile yaptı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:16 0:00

Türkiye ise, 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere, toplam 8 madalya ile 64’ncü sırada yer aldı.

Türkiye ilk olimpiyat madalyasını 1936’da kazanırken, bugüne kadar 41 altın, 28 gümüş 39 bronz madalya olmak üzere toplam 108 madalya kazanmıştı. Paris 2024’te kazanılan 8 madalya ile bu rakam 116’ya çıktı.

Team Türkiye: Atıcılık ve boksta 3 gümüş madalya

Tokyo2020 oyunlarında boks, okçuluk, judo, güreş, tekvando, halter, voleybol, karate, atletizm ve jimnastik alanında madalya kazanan Türkiye, bu sene bu kategorilere atıcılık dalını da ekledi.

Türkiye, Olimpiyat tarihinde ilk kez atıcılık dalında madalya kazandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Chateau Roux’da yapılan 10 metre havalı tabanca takım kategorisinde Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç gümüş madalya kazandı. Böylece atıcılıkta Türkiye'nin olimpiyat oyunları tarihi boyunca madalya kazandığı 10. spor dalı oldu.

“Tek eli cebinde ve ekipmansız” rahatlığıyla tüm dünyada “fenomen” olan Türk atıcı Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan, Paris 2024 Olimpiyatları'na Türkiye ekibinden damga vuran isimler oldu. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda 10 metre havalı tabanca karışık takım final mücadelesinde Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan, Türkiye'ye gümüş madalya kazandırdı.

Sırp rakiplerine sonuna kadar direnen ve maçı 14-14 berabere taşıyan Dikeç ve Tarhan, son turda 16-14’luk skorla altın madalyaya veda etti. Ancak ikili, atıcılık dalında ilk kez Türkiye’ye olimpiyat madalyası kazandırdı. Böylece Türkiye’nin madalya kazandığı spor dallarının sayısı da 10’a yükseldi.

Kadınların boks başarısı

Mete Gazoz gibi Paris 2024’ten bireysel olarak madalya alamayan bir başka olimpiyat şampiyonu sporcu Boksçu Busenaz Sürmeneli, çeyrek finalde oyunlara veda etti. Ancak kadınlar boks kategorisinde Buse Naz Çakıroğlu ve Hatice Akbaş finale kadar yükselerek, finalde her ikisi de gümüş madalya kazandı.

Boksta çetin bir mücadele veren ancak yarı finalde Tayvanlı rakibine yenilen Esra Yıldız Kahraman da bronz madalya maçını kazanarak evine madalya ile döndü.

Güreş ve tekvando

Paris 2024'te erkekler 125 kilo serbest dalında üçüncülük maçında Kırgızistanlı Aiaal Lazarev'i 7-0 yenen Türk güreşinin önemli isimlerinden Taha Akgül, müsabaka bitiminde minderde ayakkabılarını çıkararak, olimpiyat başarılarıyla dolu güreş kariyerini 33 yaşında, bronz madalya ile noktaladı.

Kadın milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu da 68 kiloda Kuzey Koreli rakibini yenerek bronz madalya sahibi oldu.

Kadın tekvandocu Nafia Kuş Aydında bronz madalya karşılaşmasında İngiliz rakibini yenerek bronz madalya ile olimpiyat üçüncüsü oldu.

Boksçu Buse Naz Çakıroğlu Paris Olimpiyatları'nda gümüş madalya sahibi oldu.
Boksçu Buse Naz Çakıroğlu Paris Olimpiyatları'nda gümüş madalya sahibi oldu.

Okçulukta takım madalyası

Türkiye’ye olimpiyat tarihinde ilk kez Okçuluk dalında altın madalya getiren Mete Gazoz, bu yıl bireysel dalda aynı başarıyı sağlayamadı. Ancak Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış'tan oluşan erkekler okçuluk takımı, bronz madalya kazanarak, Türk olimpiyat tarihinde ilk kez takım madalyası elde etti.

Voleybol kadın milli takımı ilk kez yarı finalde yarıştı

Madalya alamadığı için en çok üzülenler Kadın Voleybol takımı oldu. İlk kez olimpiyat tarihinde bir ekip sporunda yarı finalde oynamayı başaran voleybol milli takımı, zorlu rakibi İtalya karşısında yarı finali 3-0 kaybetti. Ardından bronz madalya maçında da Brezilya’ya 3-1 yenilen Kadın Milli Takımı oyunlara madalya alamadan ancak dördüncü sırada yer alma başarısıyla veda etti.

Olimpiyatlarda ilklere imza atan önemli dallardan birisi ise yüzme oldu. Milli atlet Ersu Şaşma, sırıkla atlamada 5,85 atlayışıyla Olimpiyat beşincisi oldu.

Milli yüzücü Kuzey Tunçelli de erkekler 1500m serbest finalinde 14:41.22 ile dünya gençler rekorunu kırdı ve olimpiyat beşincisi oldu. Tunçelli, olimpiyat tarihinde ilk kez Türkiye’nin yüzme dalında finale kalmasını sağlayarak da bir ilke imza attı.

25 sporcunun adı 'Onur Listesi’nde

Voleybol, jimnastik, tekvando gibi branşlarda ise finale çıkan Türk sporcular, madalyayı kıl payı kaybetti ancak Olimpiyatlar’da ilk 8’e girenlerin isminin yazıldığı Onur Listesi’ne adını yazdırdı.

Tokyo 2020’de 13’ü madalyalı olmak üzere toplam 34 sporcunun adı Onur Listesi'nde yer aldı. Paris 2024 karşılaşmalarında madalya alan 8 Türk sporcunun yanı sıra 17 sporcu daha karşılaşmalarda ilk 8’e girince, toplam 25 sporcunun adı Onur Listesi’nde yer aldı.

Jimnastik kategorisinde halka finalinde yarışan milli sporcu Adem Asil ile paralel bar finalinde yarışan Ferhat Arıcan olimpiyatları beşinci sırada tamamladı.

Milli tekvandocu Merve Dinçel Kavurat kadınlar 49kg’da olimpiyat beşincisi oldu.

16 yaşındaki Tunçelli, Olimpiyatlar'da yüzme kategorisinde ilk kez finale yükselen yüzücü olarak tarihe geçti.

Dünya güreşinin önemli isimlerinden Taha Akgül, Paris'teki Champ de Mars Arena'da seyircilerin alkışlarıyla güreşe veda etti.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG