Erişilebilirlik

Obama ve Putin Anlaşamadı


Başkan Barack Obama ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Suriye’ye müdahale konusunda anlaşamadı.

İki lider Suriye krizini Rusya’nın St. Petersburg kentindeki G20 zirvesi sırasında görüştü.

Bugün St. Petersburg’da basın toplantısı düzenleyen Başkan Obama, Putin’le “dürüst ve yapıcı” görüşme yaptığını söyledi, ama bu görüşmenin Suriye’ye dış askeri müdahale konusunda Rusya’nın tavrını değiştirmeye yetmeyeceğini söyledi.

Obama, kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçladığı Suriye hükümetini cezalandırmak amacıyla bir askeri müdahale yapılması konusunda uluslararası destek toplamaya çalışıyor. 21 Ağustos’ta Şam yakınlarında düzenlenen saldırıda bin 400’ü aşkın kişi hayatını kaybetmişti. Obama ölenlerin 400’den fazlasının çocuk olduğunu söyledi

Obama, dün akşam G20 liderleriyle birlikte katıldığı akşam yemeğinde, tüm liderlerin kimyasal silah saldırısından Suriye’nin sorumlu olduğu yönündeki Amerikan tezini desteklediğini, kimyasal silahların kullanımını yasaklayan uluslararası normların korunması gerektiği konusunda görüşbirliği içinde olduğunu vurguladı.

Obama, liderlerin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan bir askeri harekat başlatma konusunda görüş ayrılığı yaşadığını kaydetti. Başkan BM’nin ise Suriye’ye müdahale konusunda “paralize” olduğunu kaydetti.

Obama’ya destek veren İngiltere Başbakanı David Cameron, gerektiğinde Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan da harekete geçilebileceğini belirtti.

Obama’nın BM’nin izni olmadan Suriye’ye müdahale çağrısına Türkiye ve Fransa da destek veriyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin ise, Suriye’ye dış askeri müdahalenin yasal olmayacağını savundu ve kimyasal silah saldırısının dış destekli, provokasyon yaratmaya çalışan isyancılar tarafından düzenlendiğini iddia etti. “Obama benimle aynı düşüncede değil, ben de onunla aynı düşüncede değilim. Yalnızca birbirimizi dinledik,” diye konuşan Putin, Rusya’nın dışında Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika’nın da Suriye’ye müdahaleye karşı olduğunu açıkladı, Suriye’ye müdahalenin petrol ve doğal gaz fiyatlarını arttıracağını ve küresel ekonomik gelişmeyi aksatacağını savundu.

Çin ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde şimdiye kadar Suriye aleyhinde sunulan karar tasarılarını veto etti.

Beyaz Saray tarafından 10 G20 üyesiyle birlikte yayınlanan ortak açıklamada, uluslararası kuralları çiğneyen Suriye’ye karşı daha sert yanıt verilmesi çağrısı yapıldı.

Obama’yı zor bir hafta bekliyor

Başkan Barack Obama, bu akşam Washington’a dönecek ve olası müdahale için Kongre üyeleri nezdinde kulis faaliyetlerini sürdürecek. Obama ayrıca Salı günü de ulusa hitaben bu konuda bir konuşma yapacak.

Amerikan Kongresi’nin gelecek hafta göreve başlamasıyla birlikte Suriye’ye müdahale konusunu öncelikli gündemine alması bekleniyor. Senato’daki Demokrat Parti Grup Lideri Harry Reid, önceki gün Dış İlişkiler Komisyonu’nca onaylanan ve Başkan Obama’ya kısıtlı müdahale yetkisi veren karar tasarısını, gelecek hafta Genel Kurul’un tartışma gündemine aldıracak. Temsilciler Meclisi’nin böyle bir tasarıyı gelecek hafta oylayıp-oylamayacağı ise kesinlik kazanmadı. Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeler arasında Suriye’ye müdahaleye karşı çıkan kesimler bulunuyor.

Obama da bugünkü basın toplantısında partililerinin kendisine Cumhuriyetçi Partililer’den daha kuşkucu davranmasını beklediğini söyledi.

Ban: ‘Mezhep gerginliğini tırmandırır’

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, dünya liderlerine hitaben yaptığı açıklamada iyi planlanmamış askeri müdahalenin Suriye’de mezhep gerginliğini tırmandıracağı uyarısında bulundu.

St. Petersburg’da, G20 zirvesi sırasında düzenlenen bir toplantıda konuşan Ban askeri müdahalenin trajik sonuçları olabileceğini söyledi.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, bugün Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ziyaretler başlatarak, Başkan Obama’nın St. Petersburg’da başlattığı uluslararası destek toplama çabalarını devam ettirecek. Kerry’nin görüşme listesinde Avrupa Birliği ve Arap Birliği yetkilileri bulunuyor.
XS
SM
MD
LG