Erişilebilirlik

Obama Kongre'nin Onayını Bekleyecek


Başkan Obama, Suriye'ye karşı verilecek tepki konusunda Beyaz Saray’da yaptığı açıklamayı yanında yardımcısı Joe Biden'la birlikte yaptı
Başkan Obama, Suriye'ye karşı verilecek tepki konusunda Beyaz Saray’da yaptığı açıklamayı yanında yardımcısı Joe Biden'la birlikte yaptı
Başkan Barack Obama, yönetiminin Suriye’ye askeri müdahale kararı aldığını, ama bunun için Kongre’nin onayını bekleyeceğini bildirdi.

Obama, kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçladığı Suriye hükümetine karşı verilecek tepki konusunda Beyaz Saray’da bir açıklama yaptı.

Amerikan silahlı kuvvetlerinin bölgede gerekli hazırlıkları yaptığını ve Genelkurmay Başkanı’ndan Suriye’yi her an vurmaya hazır oldukları yönünde teyit aldığını söyleyen Obama, operasyon emrini yarından (pazar) itibaren verebileceğini bildirdi, ama sözlerine “Bu, bir hafta sonra da bir ay sonra da olabilir” diye devam etti.

Obama 21 Ağustos’ta Şam’ın banliyölerinde düzenlenen kimyasal silah saldırısına değinerek, “Şam’da olanlara göz yumamayız ve yummayacağız” diye konuştu. Başkan Şam hükümetinin kimyasal silahlarının ayrıca “Suriye’nin komşuları ve müttefiklerimiz” diye tanımladığı Türkiye, Ürdün, İsrail, Lübnan ve Irak’ı tehlikeye attığını söyledi.

Ucu açık bir operasyon düşünmediğini yeniden vurgulayan Obama, Amerikan askerinin Suriye toprağına ayak basmayacağını söyledi.

Ancak Obama, Kongre’nin onayı olmadan askeri operasyon yapılmayacağını bildirdi. Kongre Eylül ayında toplanır toplanmaz, gündemin başına çekileceğini ve oylanacağını açıkladı. Başkan Obama tek başına hareket etme yetkisine sahip olsa da tüm ülkenin bu konuyu tartışmasının önemli olduğuna inandığını söyledi. Savaş ilanı yetkisi, Anayasa tarafından Kongre’ye verilse de, Savaş Yetkisi Yasası adlı bir başka yasa, başkanlara Kongre’ye danışmadan kısıtlı askeri operasyon düzenleme yetkisi veriyor.

Bununla birlikte Obama’nın açıklaması, Suriye’ye müdahalenin yakın bir zamanda olmayacağına işaret ediyor. Çünkü şu anda yaz tatilinde olan Kongre’nin ilk toplantısını 9 Eylül’de yapması bekleniyor.

Kongre liderleri, Obama’nın savaş kararı için kendilerine danışma kararını memnunlukla karşıladıklarını bildirdi.

Önceki gün İngiliz parlamentosunun hükümete savaş tezkeresi vermemesinin ardından ciddi bir darbe alan Obama yönetimi, tek başlarına da kalsalar, kimyasal silah kullanmakla suçlanan Esat rejimine karşı müdahalede kararlı olduğunu bildirdi. Ancak yönetim Kongre üyelerini, kamuoyunu ve müttefik ülkeleri iknaya çalışıyor.

Kamuoyu desteği az

Başkan Obama Suriye açıklamasını yapmaya hazırlanırken, Beyaz Saray’ın önünde savaş karşıtı gösteri düzenlemek üzere bir kalabalık birikmişti.

Amerikalılar Suriye’ye askeri müdahaleye sıcak bakmıyor, ama asker gönderilmediği sürece böyle bir operasyona destek verebileceklerini ifade ediyorlar. Amerikan NBC televizyonu tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına katılanların yarısı Washington’un Suriye’ye askeri müdahalede bulunmasını istemiyor. Destek verenlerin oranı sadece yüzde 42.

Ancak görüşler bu müdahalenin yalnızca hava saldırıları, ya da gemilerden atılan füzeler yoluyla, asker kullanmadan yapılması durumunda değişiyor. Bu noktada kısıtlı askeri müdahaleye destek yüzde 50’ye çıkıyor, destek vermeyenler de yüzde 44’te kalıyor.

Bu arada yüzde 80’lik kesim Başkan Obama’nın Suriye’ye müdahale için Kongre’den onay alması gerektiğini savunuyor.

BM Kimyasal silah denetçileri Suriye’den ayrıldı

Suriye kriziyle ilgili olarak çok taraflı diplomatik çabalar da devam ediyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Obama yönetiminin ulusal güvenlik ekibinin bugün Senato liderleriyle telekonferans görüşmesi yaptığı bildirildi. Ayrıca ekip yarın da Temsilciler Meclisi üyelerine gizli istihbarat bilgilerini açıklayacak.

Amerika’nın ¬kimyasal silah saldırısını Esat rejimine bağlı güçlerin düzenlediğini doğrulayan istihbarat raporunun gizlilik içermeyen bölümleri, dün Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından açıklanmıştı.

Bu arada Birleşmiş Milletler’e bağlı kimyasal silah denetçileri, saldırıya uğradığı bildirilen Şam’ın banliyölerindeki çalışmalarını tamamlayarak Suriye’den ayrıldı. BM Genel Sekreteri Ban, olası bir operasyon düzenlenmeden önce denetçilerin Suriye’den ayrılması çağrısında bulunmuştu.

Genel Sekreter Ban’ın sözcüsü Martin Nesirsky, New York’ta yaptığı açıklamada, denetçilerin bulguları konusunda Ban’ı bilgilendireceğini açıkladı, ama raporlarını ne zaman tamamlayıp teslim edeceklerini söylemedi.

BM ekibinin bazı örnekler topladığını ve bu örneklerin laboratuvarlarda inceleneceğini belirten Nesirsky, ayrıca görgü tanıklarından, doktor, hemşire ve diğer sağlık görevlilerinden ifadeler alındığını kaydetti.

Putin’den İtidal Çağrısı

Esat rejimi, kimyasal silah saldırısından sorumlu olmadığını iddia ediyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Başkan Barack Obama’nın kimyasal silah saldırısından dolayı karşılık vermeyi düşündüğü Suriye konusunda dünya ülkelerine itidal çağrısında bulundu.

Putin, Suriye’de hükümete bağlı ordunun isyancılara karşı ilerleme sağladığı bir dönemde kimyasal silah kullanarak muhalifleri tahrik etmesinin “saçmalık” olacağını söyledi.

Amerika’ya da çağrı yapan Putin, bugün Suriye’den ayrılan Birleşmiş Milletler kimyasal silah denetçilerinin bulgularını sunması için zaman tanımasını istedi.

Dün açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Amerikan istihbarat servislerinin, geçen haftaki kimyasal silah saldırısını Suriye hükümetinin düzenlediği yolunda kanıtlar sunan rapora güveninin tam olduğunu açıkladı.

İstihbarat servislerinin hazırladığı raporun gizlilik içermeyen bölümlerini kamuoyuna açıklayan Kerry, saldırıda bin 400’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, bunların 426’sının çocuk olduğunu bildirdi.

İncirlik'te hareketlilik

Başkan Obama'nın Beyaz Saray'da Suriye açıklamasını yapmasından birkaç saat önce dört Amerikan askeri kargo uçağının Adana İncirlik'teki hava üssüne indiği bildirildi.

Uçakların kargosu konusunda bir açıklama yapılmadı. bir NATO üssü olan İncirlik, Amerikan askerlerine ev sahipliği yapıyor. Üste ayrıca Suriye'nin olası füze ya da hava saldırısına karşı talep ettiği Patriot hava savunma füze bataryaları bulunuyor.
XS
SM
MD
LG