Erişilebilirlik

Guggenheim Müzesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde


Amerikalı mimar Frank Lloyd Wright’in tasarladığı Guggenheim Müzesi binası UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. İlginç stiliyle tanınan mimarın tek müze projesi olan Guggenheim, Amerika’nın en büyük modern sanat müzelerinden bir tanesi olarak biliniyor.

UNESCO Dünya Mirası Komitesi geçen pazar günü Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yaptıkları toplantıda Guggenheim müzesiyle birlikte mimarın Amerika’da inşa edilen toplam 8 binasını topluca bu mirasa dahil etme kararı verdi. Ancak Guggenheim Müzesi dışındaki binaların hiçbiri halka açık değil. New York böylece Özgürlük Heykeli’nin ardından ikinci bir dünya mirasına ev sahipliği yapmış oluyor. UNESCO dünya genelinde yaklaşık 1000 eseri dünya mirası olarak tanıyor.

1943 yılında hayırsever Solomon R. Guggenheim ve sanat danışmanı Hila Rebay, mimardan “başka hiçbir müzeye benzemeyen bir müze” yapmasını istemiş. Frank Lloyd Wright, İsviçre asıllı Fransız mimar Le Courbusier’den esinlenen tarzıyla New York’un en ilginç binalarından birisini tasarlayarak proje sahiplerini düş kırıklığına uğratmamış. İnşaatı tahminlerden daha uzun süren bina, 16 yıl süren inşaatın ardından 1959’dan beri Guggenheim koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Müze yetkililerinin VOA Türkçe’ye verdikleri bilgiye göre müze, 21 Ekim’de düzenlenecek 60. yıl kutlamaları sırasında UNESCO Dünya Mirası için de özel bir tören düzenleyecek.

Mimarın UNESCO Dünya Mirası statüsüne kabul edilen diğer eserleri arasında Illinois’deki Unity Tapınağı, Chicago’daki Frederick C. Robie evi, Los Angeles’teki Hollyhock rezidansı, Madison’daki Herbert and Katherine Jacobs rezidansı ve mimarin Arizona’daki evi Taliesin West kompleksi bulunuyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG