Erişilebilirlik

Münih’te İsrail Başkonsolosluğu yakınlarında polisle çatışan saldırganın Bosna kökenli olduğu açıklandı


Münih polisi Perşembe günü kentteki İsrail Başkonsolosluğu yakınlarındaki bir silahlı kişiyle çatışmaya girdi, saldırgan çatışmada öldürüldü
Münih polisi Perşembe günü kentteki İsrail Başkonsolosluğu yakınlarındaki bir silahlı kişiyle çatışmaya girdi, saldırgan çatışmada öldürüldü

Münih polisi Perşembe günü kentteki İsrail Başkonsolosluğu yakınlarındaki bir silahlı kişiyle çatışmaya girdi, saldırgan çatışmada öldürüldü.

Alman yetkililer, saldırganın, 1972 Münih Olimpiyatları sırasında düzenlenen ve 11 İsrailli sporcunun ölümüyle sonuçlanan saldırının yıldönümünde konsolosluğa saldırmayı planladığından şüphelendiklerini bildirdi.

Alman güvenlik birimleri tarafından terör saldırısı olarak nitelendirilen olayın failinin, Avusturya vatandaşı 18 yaşındaki Emrah I. olduğu açıklandı.

Zanlı, elinde uzun namlulu bir silahla, İsrail Başkonsolosluğu ve Nasyonal Sosyalizm Dokümantasyon Merkezi yakınlarındaki polis ile girdiği çatışmada, polisin karşılık vermesi sonrasında olay yerinde öldürüldü.

2006 yılında Avusturya’da doğan zanlının, son olarak Salzburg yakınlarındaki Neumarkt’ta yaşadığı öğrenildi. Ailesinin, Bosna-Hersek’in kuzeydoğusunda bulunan Tuzla bölgesinden geldiği belirtiliyor.


El Nusra bağlantısı şüphesi

Zanlının evinde yapılan aramalarda, Suriye’de faaliyet gösteren terör örgütü El Nusra Cephesi’ni desteklediğine dair deliller bulundu. Ayrıca, Avusturya makamlarının, zanlının Suriye’deki radikal gruplara yönelik propaganda yaptığı gerekçesiyle 2023 yılında hakkında soruşturma yürüttüğü bildirildi.

Avusturya'nın Salzburg eyaletinde emniyet yetkilileri, Bosna kökenli bir Avusturyalı olan şüphelinin Şubat 2023'te yetkililerin dikkatini çektiğini söyledi. Yetkililer, saldırganın o dönemde öğrenci arkadaşlarına yönelik “tehlikeli bir tehdit” yöneltmesinin ve fiziksel zarar vermesinin ardından bir terör örgütüne üye olmakla da suçlandığını söyledi.


Açıklamada, şahsın dini açıdan radikalleştiğinden, bu bağlamda internette aktif olduğundan ve patlayıcı ve silahlarla ilgilendiğinden şüphelenildiği, ancak savcıların Nisan 2023'te soruşturmayı kapattıkları belirtildi.

Bununla birlikte, Avusturyalı yetkililer şüphelinin 2028'in başına kadar silah sahibi olmasını yasaklamıştı. O zamandan beri saldırganın güvenlik güçlerinin dikkatlerini çekmediği belirtiliyor.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, saldırganın İsrail Başkonsolosluğu'na bir saldırı planlamış olabileceğini ifade etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise olayı "terör saldırısı" olarak nitelendirdi. Herzog, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada olay sonrasında Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Herzog mesajında, "Bu sabah Münih'te İsrail Başkonsolosluğu yakınlarındaki terör saldırısını birlikte kınayarak, duyduğumuz dehşeti ifade ettik" dedi.

Taylor Swift konserleri saldırı tehdidi nedeniyle iptal edilmişti

Münih’te İsrail Başkonsolosluğu yakınlarında polisle çatışan silahlı kişinin, 18 yaşında Bosna Hersek kökenli bir Avusturya vatandaşı olduğu açıklandı. Saldırganın polis tarafından vurularak öldürüldüğü olay, Alman yetkililer ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog tarafından "terör saldırısı" olarak nitelendirildi

Avusturya ve Almanya, saldırının ardından güvenlik önlemlerini arttırdı. Olay, 5 Eylül 1972’de yaşanan Münih Olimpiyatları saldırısının yıldönümüne denk geldi.

Ağustos ayının başında Taylor Swift'in Avusturya başkenti Viyana'da vereceği üç konser de terör saldırısı ihtimali nedeniyle iptal edilmişti. Olaydan kısa bir süre önce 19 yaşındaki bir genç tutuklanmıştı. Söz konusu kişinin evinde patlayıcılar bulunduğu ve terör örgütü IŞİD’e bağlılığını ilan ettiği açıklanmıştı.

Yetkililer, Avusturya doğumlu ve Kuzey Makedonya kökenli kişinin gözaltında, saldırısıyla çok sayıda kişiyi öldürmeyi planladığını itiraf ettiğini açıklamıştı. Adı açıklanmayan şüpheli, Ulusal İstihbarat Başkanı Ömer Haijawi-Pirchner'in açıklamasına göre Ernst Happel Stadyumu dışında toplanacak tahmini 20 bin "Swiftie" olarak tanımlanan hayran kitlesine bıçaklar ve patlayıcılarla intihar saldırısı düzenlemeyi planlıyordu.

Bu haber Asssociated Press haber ajansından bilgiler içermektedir.

Forum

XS
SM
MD
LG