Erişilebilirlik

Avusturya’da Taylor Swift konserine saldırı planıyla ilgili soruşturma sürüyor: Iraklı bir genç gözaltına alındı


Avusturya’da Taylor Swift konserine saldırı planıyla ilgili soruşturma sürüyor
Avusturya’da Taylor Swift konserine saldırı planıyla ilgili soruşturma sürüyor

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, Cuma günü yaptığı açıklamada, Viyana’daki Taylor Swift konserine saldırı planlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturmayla bağlantılı olarak 18 yaşındaki bir Irak vatandaşının gözaltına alındığını söyledi.

Bakan Karner, Viyana’da gözaltına alınan Iraklı şüphelinin, Kuzey Makedonya kökenli 19 yaşındaki bir Avusturyalı olan ana şüpheliyle aynı çevreden geldiğine vurgu yaptı.

Karner, Iraklı şüphelinin 6 Ağustos'ta IŞİD’e bağlılık yemini ettiğini, ancak planlanan saldırıyla doğrudan bir bağlantısı olup olmadığının belirsizliğini koruduğunu söyledi.

Bakanın açıklamasına göre, yetkililer komployu incelemeye devam ederken daha fazla şüpheli sorgulanacak ve daha fazla arama gerçekleştirilecek.

Aynı şekilde IŞİD’e bağlılık yemini etmiş olan 19 yaşındaki ana şüpheli, Viyana'daki Ernst Happel Stadyumu'nun dışında toplanacak olan yaklaşık 20 bin "Swiftie", yani Taylor Swift hayranlarının ortasında ölümcül bir saldırı planlıyordu. Planın istihbarat ve güvenlik güçlerince ortaya çıkarılmasıyla beraber güvenlik endişeleri nedeniyle Viyana’daki üç konser iptal edildi.


Yetkililere göre, ana şüpheli planlanan saldırının tarihinden iki haftadan kısa bir süre önce "büyük planları olduğunu" söyleyerek işinden ayrıldı. Yetkililer, 19 yaşındaki gencin gözaltında itirafta bulunduğunu söyledi.

Çarşamba günü 17 ve 15 yaşlarındaki diğer iki Avusturya vatandaşı genç de sözkonusu planla ilgili gözaltına alındı.

Karner'e göre, stadyumda hizmet veren bir şirkette işe alınan 17 yaşındaki Türk-Hırvat kökenli genç şu ana kadar ifade vermeyi reddetti.

Radikalleştiği anlaşılan çocuğun yetkililer tarafından önceden de bilindiği belirtiliyor.

Bakan Karner, 15 yaşındaki çocuğun da polis tarafından yoğun bir şekilde sorgulanmasına devam edildiğini aktardı. Daha önce yapılan açıklamalarda 15 yaşındaki Avusturya vatandaşı çocuğun Türk kökenli olduğu kaydedilmişti.

Beyaz Saray'dan açıklama: "ABD, tehdidin engellenmesini sağlamak üzere Avusturyalı ortaklarıyla bilgi paylaşımında bulundu"

Avusturya yasaları şüphelilerin iletişim kurmak için kullandıkları anlık mesajlaşma uygulamalarının izlenmesine izin vermediği için Avusturyalı yetkililerin Swift konseri tehdidiyle ilgili bilgileri ABD istihbaratından aldığı bildiriliyor.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, "Yabancı ortaklar ve servislerle işbirliği esastır ve karşılıklıdır. Bu sayede Viyana'da bir trajedinin yaşanması engellenebildi" dedi.

Beyaz Saray da Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Taylor Swift'in Viyana'daki etkinliklerine yönelik tehditleri engellemeye yardımcı olmak amacıyla Avusturyalı yetkililerle bilgi paylaşımında bulunduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, "Tehditleri izlemek ve engellemek için dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımızla yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Bu çalışmanın bir parçası olarak ABD, Taylor Swift'in Viyana'daki konserlerine yönelik bir tehdidin engellenmesini sağlamak üzere Avusturyalı ortaklarıyla bilgi paylaşımında bulundu" dedi.

Önümüzdeki hafta Londra'da konser vermesi planlanan Swift, konser iptalleri hakkında yorum yapmadı.

İngiliz polisi, Viyana'daki komplonun Londra'daki gösteriyi etkileyeceğini gösteren hiçbir şey olmadığını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG