Erişilebilirlik

Latin Amerika ile ticaret 3,2 milyar dolar azaldı


Türkiye'yle Latin Amerika arasındaki ticaret 9,1 milyar dolara geriledi
Türkiye'yle Latin Amerika arasındaki ticaret 9,1 milyar dolara geriledi

Geçen yıl Ocak - Temmuz arasında 12,3 milyar dolar olan Türkiye’nin Latin Amerika ile ticareti, bu yıl yüzde 24 azalarak 9,1 milyar dolara geriledi. Ticaretteki düşüşü etkileyen faktörler arasında enflasyona bağlı alım gücünün düşmesi ve kur hareketliliği bulunuyor.

Son 4 yıldır artarak gelişen Latin Amerika ile ticaret, bu yılın ilk 7 ayında bir önceki yıla nazaran 3,2 milyar dolar azalarak 9 milyar 166 milyon dolara geriledi.

Ocak-Temmuz arasında Latin Amerika’ya 3 milyar 577 milyon 872 bin dolarlık ihracat yapan Türkiye, bölgeden 5 milyar 588 milyon 128 bin dolarlık ithalat yaptı.

Geçen yılın ilk yedi ayında 12,3 milyar dolara ulaşan Latin Amerika ile ticarette yaşanan kayıp toplam ticaret hacminde yüzde 24’e, ihracatta yüzde 18’e, ithalatta ise yüzde 30’a tekabül ediyor.

Türkiye'yle Latin Amerika arasındaki ticaret 3,2 milyar dolar azaldı
Türkiye'yle Latin Amerika arasındaki ticaret 3,2 milyar dolar azaldı

Bölgeden en çok ithal edilen başlık yaklaşık 779 milyon dolarla “Yağlı tohum ve meyveler, muhtelif tane, tohum, sanayide ve tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yem” iken başlıca ihracat ürünleri 520 milyon dolar civarındaki “demir, çelik” ve “demir veya çelikten eşyalar” oldu.

Latin Amerika ülkeleriyle ticarette yaşanan en sert düşüş geçen yılın ilk 7 ayında 2,1 milyar dolara yakın ticaret hacmi yaşanan Kolombiya ile oldu. Kolombiya ile ticaretteki kayıp 1,42 milyar dolar azalarak 573 milyon dolara geriledi.

Diğer önemli düşüş ise 773 milyon dolar kayıp yaşanan Brezilya ile ticarette yaşandı.

“Yüksek enflasyon ve alım gücünün düşmesi ticareti etkiledi”

VOA Türkçe’nin konuştuğu Akdeniz İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz “Bu dönemde dövizdeki hareketlilikten dolayı rekabetçi fiyat veremememiz ve hem Türkiye’de hem de Latin Amerika’da yükselen enflasyon sonucunda alım gücünün düşmesi, ikili ticaretimizin azalmasındaki etkenler arasında yer alıyor. Bu yılın ikinci yarısında iyileşme yaşanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) bu yıl bölgedeki büyüme oranının yaklaşık yüzde 2 azalarak yüzde 1,7 olmasını bekliyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporlarına göreyse bölgede kaydedilen ekonomik yavaşlamanın başlıca nedenleri arasında hane başı tüketimin ve ithalat talebinin azalması yer alıyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG