Erişilebilirlik

Kongre Obama'ya Yetki Verme Konusunda Çifte Baskı Altında


Kongre Obama'ya Yetki Verme Konusunda Çifte Baskı Altında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Amerikan Kongresi’nin gündemindeki en önemli konu Başkan Barack Obama’nın Suriye Başkanı Beşar Esat’a karşı askeri güç kullanma yetkisi için yaptığı başvuruydu

Amerikan Kongresi’nin gündemindeki en önemli konu Başkan Barack Obama’nın Suriye Başkanı Beşar Esat’a karşı askeri güç kullanma yetkisi için yaptığı başvuruydu. Amerika’nın Sesi muhabiri Michael Bowman’a göre Kongre üyeleri bir yandan askeri müdahaleye karşı olan seçmenleri tarafından, diğer yandan da kimyasal silah kullanımının cezalandırılması gerektiğini savunan yönetim tarafından baskı altında.

Kongre binası civarındaki sokaklarda toplanan protestocular müdahale karşıtı mesajlarının olumlu karşılandığını söylüyor: “Yoldan geçen araçlardan tutun da turistlere, polis memurlarından kongre çalışanlarına kadar herkesten inanılmaz derecede olumlu bir yanıt alıyoruz.”

Medea Benjamin’e göre, askeri güç kullanmak yanlış olur: “Eğer başkanımız Suriye halkının yaşadığı insani sorunlar bizi ilgilendiriyor diyorsa 2 milyonun üzerindeki sığınmacıya daha çok yardımcı olabiliriz, ödediğim vergilerin bu amaçla kullanılmasını isterim.”

Kamuoyu yoklamalarına göre Amerikan halkının büyük bir çoğunluğu Suriye’ye olası bir askeri müdahaleye karşı.

Senatör Harry Reid, “Bugün, birçok Amerikalı Suriye’de yaşananların bizi ilgilendirmediğini söylüyor. Ben buna katılmıyorum. Güçlünün güçsüzü ezip, yok etmeye çalışması bizi her zaman ilgilendirir” diyor.

Demokrat Partili senatör Barbara Mikulski, kaygıları olmasına rağmen askeri kuvvet kullanılmasını destekleyeceğini açıkladı: “Askeri müdahalenin Suriye’deki acımasız iç savaşı durduracağını sanmıyorum. Müdahalenin Esat’ı değiştirerek acımasız bir diktatör olmaktan çıkaracağını da inanmıyorum. Esat’ın kimyasal silahlarının da bu müdahaleyle yok edilebileceğini sanmıyorum. Fakat bu müdahale, Esat’ın saldırı kapasitesini azaltıp, caydırıcı etki yapacaktır.”

Bazı Cumhuriyet Partililer askeri müdahaleye karşı. Senatör Dan Coats henüz kararsız, ancak Başkan Obama'yı eleştiriyor: “Başkan kırmızı çizgiyi çekmemiş olsaydı eminim bugün bu konuyu konuşmuyor olurduk. Esat’ın kimyasal silah kullanımı, korkunç acımasızlığının bir örneği olarak kınanırdı. Yüzbinin üzerinde Suriyeli’nin katledildiği bu iç savaşa müdahale etmeme konusundaki tutumumuz da devam eder ve bu kadar hevesli olmazdık.”

Demokrat Partili Senatör Richard Durbin, Başkan Obama’nın sert tutumunun Esat’ın elindeki kimyasal silahları teslim etmesi konusunda Rusya’nın Suriye’ye öneri yapmasına yol açtığını belirtti: “Putin ile geldiğimiz bu diplomatik noktada Başkan’ın azimli tavrı ve prensiplerini savunmasının büyük etkisi var.”

Ortadoğu uzmanı Stuart Rothenberg’e göre Obama hükümetini Kongre’yi ikna etme konusunda zorlu bir görev bekliyor: “Başkanın müdahale sözü verip daha sonra Kongre’nin ‘Hayır, müdahale edemezsin’ demesinin Amerika’nın saygınlığı açısından dünyada ne anlama geleceğinin düşünülmesi gerekir.”

Kongre’nin ve Senato’nun bu konuda Başkan Obama’nın isteğiyle ertelenen oylamaları ne zaman yapacağı bilinmiyor.
XS
SM
MD
LG