Erişilebilirlik

Kızılay’ın Ahbap'a Sattığı Çadırlar Tartışma Konusu


Kızılay’ın Ahbap derneğine çadır satmasının ortaya çıkmasıyla başlayan tartışma devam ediyor. Kızılay Genel Başkanı, işbirliği akılcı, ahlaki ve yasal derken Ahbap derneğinin kurucusu Haluk Levent de “bugün olsa aynısını yapardık” dedi.

Ahbap’tan yapılan açıklamada, Kızılay Çadır ve Tekstil Anonim Şirketi ile sözleşme yapıldığı ve deprem bölgesinde gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, iletişime geçilen firmalarda o gün deprem bölgesine gönderilecek çadır olmadığı ve bunun üzerine Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş. ile görüşme yapıldığı kaydedildi. Açıklamada şirketin elinde 2050 çadır olduğu öğrenildiği ve sözleşmesinin hemen yapılarak deprem bölgesine gönderildiği belirtildi.

Ahbap’ın kurucusu Haluk Levent de, “O akşam herkes can derdinde soğuktan donarken 'bu çadırları satın almalı mıyız ya da almamalı mıyız?' lüksüne sahip değildik olamazdık da. Ve satın alıp bölgeye gönderdik. Yaptığımız her işlem kanuni ve doğru. Ve Kızılay yetkilileri bana 'bu toplanan paralarla hammadde ve kumaş satın alınıp tekrar Çadır üretilip vatandaşa ücretsiz olarak dağıtılıyor' dediler. Bir eksiğimiz varsa yakında denetim raporlarında görünecektir. Ben en başta bu bölgede acı çekenleri düşünmek zorundayım. Bugün olsa inanın aynasını yapardık. Eleştiriliyoruz. Sizin canınız sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Levent, çadırların AFAD’a verildiği yolundaki iddialarla ilgili olarak da çadırların AFAD’a verilmediğini, çadır kent kurulduğunu ve kalanın da evlere ve köylere dağıtıldığını belirtti.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kızılay Çadır ve Tekstil’in Türkiye Kızılay Cemiyeti'nin bir iştiraki ve 12 ay kesintisiz üretim yapan dünyanın sayılı afet çadırı üreticilerinden biri olduğunu kaydetti.

Kınık, Ahbap Derneği’nin Kızılay'ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.'den maliyetine tedarik ederek AFAD'ın gösterdiği yere sevk edip depremzedelerin hizmetine sunduğunu aktardı.

Kınık, Ahbap Derneği ve Türk Kızılay işbirliğinin ahlaki, akılcı ve yasal olduğunu aksini iddia edenin ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetli olduğunu iddia etti.

“Yazıklar olsun”

Bu arada İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’de Kızılay’a eleştiri geldi.

Akşener sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumak, dirençliliğini arttırmak ve ızdırabını dindirmek için çalışmak” anlayışıyla kurulan Türk Kızılay’ını; Paranın gücüyle insanını yalnız bırakan, binbir dümen kurup içini boşaltan bir anlayışa mahkûm ettiniz. Yazıklar olsun!” ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/meral_aksener/status/1629830314854957058

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG