Yarı resmi haber ajansı Tasnim’de bugün yayınlanan konuşmasında, dini lider Hamaney, protestolara katılanların bazılarının “düşman ajanları” olduğunu, diğerlerinin ise “sadece heyecanlanan” kişiler olduğunu ileri sürerek, “İkinci grup kültürel çalışmalarla düzeltilebilir” dedi.
İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesiyle patlak veren protestolar haftalardır devam ederken Ayetullah Ali Hamaney, protestoların “düşmanlar tarafından” planlandığını iddia etti.
Geçen ay 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin, başörtüsünü uygunsuz taktığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından yaşamını yitirmesi, ülkede 1979’dan bu yana yaşanan en büyük kitlesel protestolara neden oldu.
İran güvenlik güçlerinin sert bir bir şekilde müdahalede bulunduğu protestolarda, hak savunucularına göre çok sayıda kişi öldürüldü.
Yarı resmi haber ajansı Tasnim’de bugün yayınlanan konuşmasında, “Olaylar yurtiçinde, birden bire oluşmadı” diyen Hamaney, “Düşmanlar tepki vermek zorunda kaldı; yaşananlar tepkisel eylemler ve yeni bir şey değil. Kendileri için oluşturulan açık noktaları doldurmaları gerekiyordu, o nedenle de olayları başlattılar. Planladılar, para harcadılar ve ABD, Avrupa ve diğer yerlerden siyasileri de bu ortama dahil ettiler” ifadelerini kullandı.
Hamaney ayrıca, protestolara katılanların bazılarının “düşman ajanları ya da düşmanın safında yer alan ajanlar” olduğunu, diğerlerinin ise “sadece heyecanlanan” kişiler olduğunu ileri sürerek, “İkinci grup kültürel çalışmalarla düzeltilebilir” dedi.
“Bu yayılan ayaklanmalar, İran ulusunun büyük ve yaratıcı eylemleri ve kalkınmasına karşı, düşmanın pasif ve beceriksiz bir tasarımıdır” diyen Hamaney, “Düşmanların karşısında çare, onlara karşı ayağa kalkmaktır” ifadelerini kullandı.
Merkezi Norveç’te olan İran İnsan Hakları sivil toplum kuruluşuna göre, protestolarda aralarında 23 çocuğun olduğu en az 201 kişi hayatını kaybetti.
İranlı yetkililer, can kaybıyla ilgili ilk resmi açıklamalarında, 20 emniyet mensubu dahil 41 kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Gösterilerde gözaltına alınan yüzlerce kişi arasında en az 20 gazetecinin de olduğu belirtiliyor.