Erişilebilirlik

İngiltere bugün sandık başında: İşçi Partisi’nin zaferi bekleniyor


İngiltere'de bugün seçmenler sandık başında. İşçi Partisi'nin zaferine kesin gözüyle bakılıyor.
İngiltere'de bugün seçmenler sandık başında. İşçi Partisi'nin zaferine kesin gözüyle bakılıyor.

İngiltere’de bugün seçmenler, 650 koltuklu parlamentoda kendilerini temsil edecek milletvekillerini belirlemek için sandık başına gidiyor.

Oy verme işlemi yerel saatle 22.00’ye kadar sürecek, sandıkların kapanmasıyla duyurulacak sandık çıkış anketinin ülkedeki tabloyu ortaya koyması, kesin sonuçların ise yarın netleşmesi bekleniyor.

Son anketler 14 yıllık Muhafazakâr Parti iktidarının bugünkü genel seçimle sona ereceğini ve İşçi Partisi’nin iktidara geleceğini gösteriyor.

İngiltere bugün sandık başında: İşçi Partisi’nin zaferi bekleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00

“Değişim” vurgusu

Ancak anketler pek çok seçmenin İşçi Partisi'ni hararetle desteklemek yerine sadece değişim istediğini gösteriyor, bu da İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın, sırtındaBritanya tarihindeki en büyük küfelerden biriyle göreve başlayacağı, ancak bunun için yeterli destek ya da mali kaynağa sahip olamayacağı anlamına geliyor.

61 yaşındaki Starmer bugün yaptığı açıklamada seçmenlere, "Britanya yeni bir sayfa açabilir. Muhafazakârların yönetiminde beş yıl daha geçirmeye tahammülümüz yok. Değişim sadece İşçi Partisi'ne oy verirseniz gerçekleşecektir” dedi.

Starmer’in rakibi, Muhafazakâr Partili Başbakan Rishi Sunak ise, İşçi Partisi iktidarının özellikle ekonomiye olumsuz etkilerinin olacağını savunuyor.

Sunak, İşçi Partisi hükümetinin vergileri arttıracağını, ekonomik toparlanmayı engelleyeceğini ve jeopolitik gerginliklerin yaşandığı bir dönemde İngiltere'yi daha savunmasız bırakacağını dile getiriyor. Rishi Sunak seçimden önceki son açıklamasında, "Ülkemize ve ekonomimize kalıcı zarar verecekler, tıpkı son iktidar olduklarında yaptıkları gibi. Bunun olmasına izin vermeyin” dedi.

Kamuoyu yoklamalarındaki sonuçlar doğruysa, İngiltere, COVID-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan hayat pahalılığı krizinin ardından hükümetlerini cezalandırma konusunda diğer Kıta Avrupası ülkelerini takip edecek. Ancak komşusu Fransa'nın aksine daha sağa değil merkez sola kayacak.

Sunak’ın seçim kampanyası bir dizi gafla sarsıldı

İşçi Partisi, Sunak'ın Ekim 2022'de 44 gün sonra istifa eden Liz Truss'un yerine milletvekilleri tarafından seçilmesinden kısa bir süre sonra, tahvil piyasasında bir erime ve sterlinde bir çöküşe yol açtığından beri 15 ila 20 puan arasında bir anket liderliğini elinde tutuyor.

Anketörler tarafından yapılan modellemeler, İşçi Partisi'nin Britanya tarihindeki en büyük seçim zaferlerinden birine doğru ilerlediğini ve parlamentoda Tony Blair ya da Margaret Thatcher'ın elde ettiği çoğunluğu geçeceğini öngörüyor; ancak çok sayıda seçmenin kararsız olduğu ve katılımın düşük olabileceği belirtiliyor.

Starmer, İşçi Partisi'nin 2019'da 84 yılın en ağır yenilgisini almasının ardından görevi kıdemli sosyalist Jeremy Corbyn'den devraldı ve partiyi merkeze geri çekti.

İngiltere Başbakanı Sunak'ın seçim kampanyası ise bir dizi gafla sarsıldı. Sunak seçimi yağmur altında ilan etti, Fransa'daki Normandiya Çıkarması (D-Day) etkinliğinden erken ayrılması gazileri kızdırdı ve yardımcıları arasında seçim kumarı oynandığı iddiaları skandal söylentilerini yeniden alevlendirdi.

Nigel Farage'ın beklenmedik bir şekilde sağcı Reform Partisi’nin başına geçmesi ise Muhafazakârların oylarını eritirken, merkez Liberal Demokrat Parti’nin de seçimde iyi bir performans göstereceği tahmin ediliyor.

İşçi Partisi’ne destek 1997 rekorunu aşacak mı?

Survation adlı kamuoyu araştırma şirketinin önceki gün sonuçlarını yayınladığı son anket, 650 koltuklu İngiliz Parlamentosunda İşçi Partisi’nin 484 koltuk kazanarak iktidar olacağını ortaya koyuyor. Bu sayının İşçi Partisi’ne, Tony Blair liderliğinde 1997’de 418 sandalye kazanılan seçimden daha büyük bir zafer kazandıracağı belirtiliyor.

Ülkede bir partinin iktidara gelebilmesi için 650 koltuğun en az 326'sını kazanması gerekiyor.

Son 14 yıldır iktidarda olan Muhafazakârların ise sadece 64 sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.

Kıta Avrupası’ndaki birçok ülke gibi İngiltere’de de göçmen karşıtı siyasete destek var. Nigel Farage liderliğindeki göçmen karşıtı Reform Partisi’nin seçimi dördüncü sırada tamamlaması ve parlamentoya yedi milletvekili sokması bekleniyor.

2018'de Brexit Partisi adıyla kurulan küçük sağcı parti Reform, ülkede daha sert göç politikalarının uygulanması gerektiğini savunuyor. Farage, 2016’da yapılan referandumla İngiltere’nin AB’den ayrılmasında önemli rol oynayan, etkili bir siyasi figür olarak biliniyor.

Son anketlerin ortalaması ise İşçi Partisi’ne desteği yüzde 40,7, Muhafazakâr Parti’ye yüzde 21,4, Liberal Demokratlar’a yüzde 10,8, Reform Partisi’ne yüzde 6,3, Yeşil Parti’ye yüzde 5,6, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi’ne (SNP) ise yüzde 2,8 gösteriyor.

68 milyon kişinin yaşadığı İngiltere'de 2019'da yapılan son genel seçime katılım yüzde 67,3 olmuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG