Erişilebilirlik

İngiltere’de Muhafazakâr Parti’nin 14 yıllık iktidarı yarın sona mı erecek?


İşçi Partisi lideri Keir Starmer (solda) ve Muhafazakar Parti lideri Rishi Sunak (sağda) BBC'de yayınlanan seçimle ilgili tartışma programına katıldı- 26 Haziran 2024.
İşçi Partisi lideri Keir Starmer (solda) ve Muhafazakar Parti lideri Rishi Sunak (sağda) BBC'de yayınlanan seçimle ilgili tartışma programına katıldı- 26 Haziran 2024.

İngiltere’de seçmenler yarın, 650 koltuklu parlamentoda kendilerini temsil edecek milletvekillerini belirlemek için sandık başına gidiyor.

Son anketler 14 yıllık Muhafazakâr Parti iktidarının yarın yapılacak genel seçimle sona ereceğini ve İşçi Partisi’nin iktidara geleceğini gösteriyor.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer ve Muhafazakâr Partili Başbakan Rishi Sunak, seçimlerden bir gün önce kampanyalarına devam ediyor. İki siyasetçinin de gündeminde ekonomi var.

İşçi Partisi'nin seçim kampanya koordinatörü Pat McFadden yaptığı açıklamada, "İngiliz halkının bedelini hâlâ ödediği ekonomik kaosu unutmayın. Muhafazakârlara oy verirseniz hiçbir şey değişmeyecek. Hiç oy vermezseniz ya da başka bir partiye oy verirseniz, Cuma günü uyandığınızda Rishi Sunak'ın bir kez daha 10 numaranın (başbakanlık) kapısından içeri girmesi riskiyle karşı karşıya kalırsınız” diyerek, seçmenleri oy vermeye çağırdı.

İşçi Partisi lideri Starmer seçilmesi halinde ülkede değişim yaşanacağını, İngiltere’nin gerileyen kamu hizmetleri ve düşen yaşam standartlarının iyileştirileceği vaadinde bulunuyor.

Muhafazakâr Parti lideri Sunak ise, 20 aylık görev süresinde ekonomiyi COVID-19 ve Ukrayna'daki savaş gibi dış şokların ardından yükselişe geçirdiği ve Muhafazakâr seleflerinin yıllarca süren kargaşasına son verdiği konusunda seçmeni ikna etmeye çalışıyor. Sunak ayrıca, Starmer'in değişim vaadini uygulamak için vergileri artırması gerektiğini savunuyor.

İşçi Partisi’ne destek 1997 rekorunu aşacak mı?

Survation adlı kamuoyu araştırma şirketinin dün sonuçlarını yayınladığı son anket, 650 koltuklu İngiliz Parlamentosunda İşçi Partisi’nin 484 koltuk kazanarak iktidar olacağını ortaya koyuyor. Bu sayının İşçi Partisi’ne, Tony Blair liderliğinde 1997’de 418 sandalye kazanılan seçimden daha büyük bir zafer kazandıracağı belirtiliyor.

Ülkede bir partinin iktidara gelebilmesi için 650 koltuğun en az 326'sını kazanması gerekiyor.

Son 14 yıldır iktidarda olan Muhafazakârların ise sadece 64 sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.

Kıta Avrupası’ndaki birçok ülke gibi İngiltere’de de göçmen karşıtı siyasete destek var. Nigel Farage liderliğindeki göçmen karşıtı Reform Partisi’nin seçimi dördüncü sırada tamamlaması ve parlamentoya 7 milletvekili sokması bekleniyor.

2018'de Brexit Partisi adıyla kurulan küçük sağcı parti Reform, ülkede daha sert göç politikalarının uygulanması gerektiğini savunuyor. Farage, 2016’da yapılan referandumla İngiltere’nin AB’den ayrılmasında önemli rol oynayan, etkili bir siyasi figür olarak biliniyor.

Son anketlerin ortalaması ise İşçi Partisi’ne desteği yüzde 40,7, Muhafazakâr Parti’ye yüzde 21,4, Liberal Demokratlar’a yüzde 10,8, Reform Partisi’ne yüzde 6,3, Yeşil Parti’ye yüzde 5,6, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi’ne (SNP) ise yüzde 2,8 gösteriyor.

68 milyon kişinin yaşadığı İngiltere'de 2019'da yapılan son genel seçime katılım yüzde 67,3 olmuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Almanya ile bozkurt işareti krizi – 4 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG