Erişilebilirlik

İngiltere’de yaklaşan genel seçim öncesi göçmen karşıtı partinin yükselişi


İngiltere'deki Reform Partisi'nin lideri Nigel Farage.
İngiltere'deki Reform Partisi'nin lideri Nigel Farage.

İngiltere’de yaklaşan genel seçim öncesi yapılan bir anket, göçmen ve AB karşıtı görüşleriyle bilinen Reform İngiltere Partisi'ni, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin önünde gösterdi.

Nigel Farage liderliğinde Reform İngiltere Partisi’ne destek, Times gazetesi için YouGov araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre yüzde 19. Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti’ye destek yüzde 18’de kalırken, muhalefetteki İşçi Partisi ise yüzde 37 ile ülkede yapılan diğer anketlerde olduğu gibi bu kamuoyu yoklamasında da liderliğini korudu.

2 bin 211 kişinin katıldığı anket, Sunak'ın partisinin seçim manifestosunda çalışan kesimler için 17 milyar sterlin (22 milyar dolar) vergi indirimi sözü vermesinin ardından 12-13 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması için yürüttüğü ve başarılı olan kampanyayla tanınan Nigel Farage'ın siyasete dönerek partinin liderliğini üstleneceğini ve parlamentoya seçileceğini açıklamasından bu yana partisi Reform'un oy oranı yükseldi.

60 yaşındaki Farage X sosyal medya hesabından, "Bu bir dönüm noktası. Şu anda boşa giden tek oy Muhafazakarlar'a verilen oydur, biz İşçi Partisi'ne meydan okuyoruz ve yolumuza devam ediyoruz" diye yazdı.

2018'de Brexit Partisi adıyla kurulan küçük bir sağcı parti olan Reform, ülkede daha sert göç politikalarının uygulanması gerektiğini savunuyor. Farage, 2016’da yapılan referandumla İngiltere’nin AB’den ayrılmasında önemli rol oynayan, etkili bir siyasi figür olarak değerlendiriliyor.

İsmini vermek istemeyen Muhafazakar Partili bir milletvekili, Reform Partisi'ne desteğin artma eğiliminin devam edip etmeyeceği sorusuna, "Evet, bence insanlar Muhafazakarlar'dan bıktı. Bu yüzden başka bir Muhafazakar partiye geçiyorlar” yanıtını verdi.

İngiltere Başbakanı Sunak son olarak, Fransa'daki Normandiya Çıkarması (D-Day) yıldönümü etkinliklerinden diğer ülkelerin liderlerinden daha erken ayrılmasının ardından da sert eleştirilere maruz kalmıştı.

İngiltere’de genel seçim 4 Temmuz’da yapılacak.

Forum

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG