Amerika'nın Orta Batı bölgesinde bulunan Indiana eyaletinin Cumhuriyetçi Partili Valisi Eric Holcomb, bugün Tayvan'ın başkenti Taipei'ye vardı. Vali Holcomb, Çin'in bu tür ziyaretlerin yapılmaması yönündeki baskısına karşı koyan ve Tayvan'ı ziyaret eden son Amerikalı yetkili.
Taipei hükümetinin itirazlarına rağmen demokratik rejimle yönetilen Tayvan'ı kendi toprağı olarak kabul eden Çin, bu ayın başında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Partili Nancy Pelosi'nin Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyaretten sonra Tayvan'ı çevreleyen askeri tatbikatlar başlatmıştı.
Geçen hafta da ABD Kongresi'nden bir başka grup Tayvan'a gitmişti.
Indiana Valisi Eric Holcomb, paylaştığı Twitter mesajında, Güney Kore'yi de ziyaret edeceğini bildirdi. Tayvan Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamadaysa Holcomb'un Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile yarın sabah bir görüşme yapacağı kaydedildi.
Holcomb, Twitter mesajında, "Bu haftayı yeni ilişkiler inşa etmek, eski ilişkileri yeniden güçlendirmek, Tayvan ve Güney Kore ile kilit sektörlerdeki ortaklıkları sağlamlaştırmak için enerji doluyum" ifadelerini kullandı.
Tayvan ve Güney Kore ziyaretlerini "ekonomik kalkınma gezisi" olarak niteleyen Indiana Valisi Holcomb, COVID-19 pandemisi başlayalı beri Tayvan'ı ziyaret eden ilk Amerikalı eyalet valisi olduğunu belirtti.
Holcomb, Twitter mesajında ayrıca "Heyetimiz bu hafta hükümet yetkilileri, iş dünyasının liderleri ve akademik kurumlarla Indiana'nın Tayvan ve Güney Kore'yle olan ekonomik, akademik ve kültürel bağlarını daha da güçlendirecek" dedi.
Çin, Holcomb'un Tayvan ziyaretine ilişkin henüz herhangi bir tepki vermedi.
Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Holcomb'un ayrıca yarı iletken imal eden Tayvan firmalarının temsilcileriyle biraraya gelerek ticaret ve teknoloji alanlarında mutabakat anlaşmaları imzalayacağını bildirdi, ancak görüşmelere ilişkin ayrıntı vermedi.
Dünyanın en büyük yarı iletken çip imalatçısı olan Taiwan Semiconductor Manufacturing firması, Amerika'nın güneybatısındaki Arizona eyaletinde 12 milyar dolarlık bir fabrika inşa ediyor.
Çin, Tayvan'ın Amerika'yla ilişkilerindeki en önemli ve hassas konu olduğunu, Tayvan'la ilgili her konunun bir iç mesele olduğunu kaydediyor.
Tayvan hükümetiyse Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan'ı hiçbir zaman egemenliği altına alıp yönetmediğini, bu nedenle ada üzerinde hak iddia edemeyeceğini ve Tayvan'ın geleceğine ilişkin kararları sadece 23 milyon Tayvanlı'nın alabileceğini kaydediyor.
"Çin savaş uçakları Tayvan Boğazı'ndaki orta çizgiyi aştı"
Öte yandan Tayvan Savunma Bakanlığı, 12 Çin savaş uçağının ve 5 Çin gemisinin bugün Tayvan civarında faaliyet gösterdiğini bildirdi. Çin'in ada civarında tatbikatlarının devam ettiği bildirilen açıklamaya göre 5 Çin uçağı, Tayvan Boğazı'nda Çin ve Tayvan'ı birbirinden ayıran orta çizgiyi aştı.