Erişilebilirlik

İki Bakanın Oğlu Tutuklandı


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı rüşvet ve yolsuzluk operasyonu olarak tanımlanan soruşturmada Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, işadamı Rıza Sarraf ile birlikte toplam 24 kişi tutuklandı.

Savcılığın şüphelilere isnat ettiği suçlar arasında altın kaçakçılığı, imar kirliliği, kara para aklama, sahtecilik, görevi kötüye kullanma, resmi belgede sahtecilik işe rüşvet almak ve vermek bulunuyor.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Güler ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ise mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Mahkeme serbest bırakılan şüphelilere yurtdışına çıkış yasağı kondu. Şüpheliler her hafta bağlı bulundukları polis merkezine giderek imza atacaklar.

Serbest bırakılan Abdullah Oğuz Bayraktar adliye çıkışında kısa bir açıklama yaparak, “Biz her şeye hazırdık zaten. Bu saatten sonra her şeye hazırdık” diye konuştu.

Bu arada savcılıktan serbest bırakılan işadamı Ali Ağaoğlu için ise adli kontrol istendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ankara Emniyeti toz duman

Operasyonun ardından Emniyet Teşkilatı’nda başlayan görevden almalar ve yer değiştirmeler de tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün neredeyse tepeden tırnağa değiştirilmesinden sonra operasyon bugün Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ankara Emniyeti’ne de sıçradı.

Aralarında Terör, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele başta olmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 14 daire başkanı görevden alındı. Görevden alınan isimler arasında Hrant Dink Davası sürecinde çok tartışılan -dönemin İstihbarat Dairesi Başkanı- Teftiş Kurulu Başkanı Ramazan Akyürek de var. KCK soruşturmalarını yöneten Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik de görevinden alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde görevli 21 müdürün de görev yerleri değiştirildi.

Ertuğrul Günay: 'Polislerin görevden alınması soruşturma müdahaledir'

Emniyet’te yaşanan bu görevden alma furyasına en sert eleştirilerden biri iktidar partisinin içinden geldi. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e tepki gösterdi.

Twitter’daki kişisel hesabından açıklama yapan Günay, “Hakkında takip yapılan kişinin operasyon sürerken tayin yapması soruşturmaya müdahaledir, affedilmez hukuk ihlali ve suçtur. Adli takibin yürütmeye bilgi vermemesi yasa ve usul gereğidir. Bundan şikayetçi olanlar hukukçu değil mahalle bekçisi bile olamaz” diye konuştu.

3-5 kişi için koca bir partinin zan altında bırakıldığını belirten Ertuğrul Günay’a göre, öncelikli tavır emniyet ve adalet mensuplarını değiştirmek değil adı iddialara karışan bakanların istifa etmesi olmalıydı.

Kılıçdaroğlu: ‘Oğulları gözaltında olan bakanlar derhal istifa etmeli’

Salı günü kısa bir açıklama yaptıktan sonra dün süreci gözlemleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğu ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. Süren operasyonla Deniz Feneri davası arasında bağ kuran Kılıçdaroğlu, “Deniz Fenerinin İstanbul'da büroları basılacaktı, arama yapılacaktı. Ama Beşir Atalay’ın özel kaleminden özel koruması haber verdi. Aramalardan bir sonuç çıkmadı. Şimdi başbakan ‘bana haber verin ben önlem alayım’ diyor. Çete sensin çete lideri de sensin. Ülkeyi bu hale getirdin" dedi.

CHP lideri de çocukları gözaltına alınan bakanların derhal istifa alınmasını talep etti.

TRT ve MASAK’ta da bürokratlar görevden alındı

Hükümet, Fethullah Gülen Hareketi’ne yakın olan isimlere yönelik operasyonu Emniyet’le sınırlı tutmuyor. TRT Haber Dairesi Başkanı Ahmet Çavuşoğlu ile Gülen Hareketi’ne yakın Samanyolu Haber TV’nin genel yayın yönetmeniyken TRT Haber Dairesi Başkan Yardımcısı Ahmet Böken görevden alındı. Ayrıca Maliye Bakanlığı'na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkan Yardımcısı Faruk Elieyioğlu da görevinden alındı.

Egemen Bağış, TBMM’de protesto edildi

Yolsuzluk operasyonunda adı geçen ve işadamı Rıza Sarraf’tan rüşvet aldığı iddia edilen AB Bakanı Egemen Bağış, operasyonun ardından ilk kez TBMM’ye geldi. Bütçe görüşmelerine katılan Bağış, muhalefetin protestosuyla karşılaşınca milletvekillerine hitap etmek için Başkan’dan söz istedi. Meclis kürsüsünde “Alnımız ak, başımız dik” diyen Egemen Bağış, akşam yazılı bir açıklama yayınlayarak yolsuzluk soruşturmasının kasıtlı üretilen gerçek dışı senaryolar ve alçakça düzenlenen bir komplo olduğunu söyledi. Bu yaşananların sorumlusu olarak devlet içerisinde paralel devlet oluşturmaya yönelik çaba içinde olan örgütü gösteren Bağış, “Şahsımla ilgili delil olduğu iddia edilen ve basından okuduğumuz görüntü ve teyplere bakarken bir adli soruşturmanın içeriğinden ziyade bir komedi yayını okuduğumu hissettiğimi itiraf etmek durumundayım” dedi.

CHP İzmir milletvekili Musa Çam ise üzerinde Gezi Direnişi sırasında ölen çocuklar ve soruşturmada gözaltına alınan bakan çocuklarını gösteren bir dövizi Genel Kurul’a göstererek yaşananlara tepki gösterdi.
XS
SM
MD
LG