Avrupa Uzay Dairesi (ESA), M74 olarak bilinen Hayalet Galaksi'nin yeni yayınlanan fotoğraflarının, farklı dalga boylarında olan uzay teleskoplarının işbirliğinin gücünü ortaya koyduğunu bildiriyor.
Hayalet Galaksi'nin kapsamlı görüntüleri, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Dairesi (ESA) ve Kanada Uzay Dairesi'nin (CSA) ortaklığının ürünü olan James Webb Teleskobu'yla NASA ve ESA'nın birlikte işlettiği Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan fotoğrafların birarada kullanılmasıyla elde edildi.
Dünya'dan 32 milyon ışık yılı uzaklıkta olan Hayalet Galaksi, Pisces (Balık) Takımyıldızı'nda bulunuyor ve Dünya'nın neredeyse tam karşısında yer alıyor.
Galaksinin net görünümlü spiral kolları, galaksi spirallarinin kökleri ve yapısını inceleyen astronomlar için ideal bir hedef.
ESA, Hayalet Galaksi'nin gaz ve tozdan oluşan dev spiral kollarının James Webb Teleskobu'nun elde ettiği görüntülerde net şekilde ortaya konduğunu kaydetti.
Galaksinin çekirdeğinde gaz bulunmaması, galaksinin ortasındaki çekirdekteki yıldız kümelerini de net biçimde fotoğraflanmasını sağlıyor.
James Webb Teleskobu, Hayalet Galaksi'yi Orta-Kızılötesi Enstrüman (MIRI) olarak bilinen aygıtla görüntüledi.
Webb Teleskobu'ndan daha uzun dalga boylarıyla alınan net görüntüler, astronomi uzmanlarının, galaksilerde yıldız oluşan bölgeleri tespit etmelerini, yıldız kümelerinin kütle ve yaş hesaplamalarını daha hassas yapmalarını ve yıldızlararası uzayda sürüklenen toz parçalarının doğasına ilişkin daha fazla bilgi edinmesini sağlayacak.
ESA, Hubble Teleskobu'ndan alınan Hayalet Galaksi görüntülerininse HII bölgeleri olarak bilinen yıldız oluşumlarının özellikle parlak olan noktalarını gözler önüne serdiğini kaydediyor.
Hubble'ın morötesi ve gözle görülür dalga boylarıyla elde ettiği net görüntü, Webb'in kızılötesi dalgada elde ettiği eşsiz hassaslığı tamamlıyor.
Şili'deki Atacama Çölü'nde kurulu olan radyo teleskoplarından elde edilen görüntüler de Hayalet Galaksi'nin kapsamlı fotoğrafına katkıda bulunuyor.
ESA, elektromanyetik spektrumun farklı noktalarında işleyen teleskoplardan alınan verilerin biraraya getirilmesinin uzmanlara tek bir teleskop kullanarak elde edilecek görüntülerden çok daha fazla veri sunduğunu bildiriyor.
James Webb, dünyanın bir numaralı uzay bilimi teleskobu olarak biliniyor. Teleskop, NASA, ESA ve CSA’in oluşturduğu uluslararası programın ürünü.
Teleskobun ana misyonları Güneş Sistemi'nin gizemini çözmek, başka yıldızların etrafındaki uzak noktaların ötesine bakmak, evrendeki gizemli yapıları incelemek.