Suriye resmi haber ajansı SANA'ya göre Suriye'nin yeni yöneticileri Perşembe günü devrik Cumhurbaşkanı Beşar Esat'a bağlı milislere karşı bir operasyon başlattı.
Haberlerde operasyonun batıdaki Tartus vilayetinde yoğunlaştığı ve bazı milis üyelerinin öldürüldüğü belirtildi.
Bu gelişme, Esat yanlısı savaşçıların Esat'ı iktidardan uzaklaştıran saldırıya öncülük eden isyancı grubun 14 üyesini öldürmesinden bir gün sonra geldi.
Suriye'nin yeni İçişleri Bakanı, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada “pusu” olarak nitelendirdiği saldırıda 10 kişinin yaralandığını söyledi ve Suriye'nin güvenliğine zarar veren herkesin üzerine gidileceği sözünü verdi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, isyancı savaşçıların Sednaya Hapishanesi'nde infaz emri vermekle suçlanan Esat hükümetinden eski bir yetkiliyi tutuklamaya çalışırken saldırıya uğradıklarını kaydetti.
Suriyeli mülteciler
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Perşembe günü yaptığı açıklamada, son üç hafta içinde 50 binden fazla mültecinin Suriye'ye geri döndüğünü ve geri dönüş oranının yavaş yavaş arttığını söyledi.
Grandi, “Suriye içindeki maddi koşullar hala vahim. Geri dönenlere ve ihtiyacı olan herkese daha fazla insani yardım ve kurtarma yardımı ulaştırılmalı” dedi.
Buna karşılık, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, bu yılın ilk sekiz ayında 34 bin Suriyeli mültecinin ülkelerine geri döndüğünü doğruladı.
13 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle yaklaşık 5 milyon Suriyeli ülkeyi terk etmek zorunda kalırken, 7 milyon Suriyeli de ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.
Mültecilerin yarısından fazlası Türkiye'ye giderken, diğerlerinin çoğu Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'a kaçtı.
UNHCR'nin bu ay başında yayınladığı bir rapora göre çok sayıda mülteci Suriye'ye dönmek istese de birçoğu şimdilik beklemeyi ve güvenlik durumu ile siyasi istikrarı değerlendirmeyi tercih ediyor.
Bu haberde kullanılan bazı bilgiler Associated Press, Agence France-Presse ve Reuters'ten alınmıştır.
Forum