Erişilebilirlik

Harris’in başkan yardımcısı adayını Salı akşamına kadar açıklaması bekleniyor


Yardımcıları, yüz yüze görüşmeleri Harris'in zaten bir dereceye kadar tanıdığı olası başkan yardımcısı adaylarıyla kişisel uyumunu ölçme şansı veren bir "kimya testi" olarak tanımladı.
Yardımcıları, yüz yüze görüşmeleri Harris'in zaten bir dereceye kadar tanıdığı olası başkan yardımcısı adaylarıyla kişisel uyumunu ölçme şansı veren bir "kimya testi" olarak tanımladı.

Demokrat Parti’nin başkan adayı olması neredeyse kesinleşen Kamala Harris Pazar günü üç olası başkan yardımcısı adayı ile daha görüştü. Harris’in Kasım seçimlerinde Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump’ın adayı Ohio Senatörü JD Vance'e karşı kimi çıkaracağını 6 Ağustos akşamına kadar açıklaması bekleniyor.

Harris, Minnesota Valisi Tim Walz, Pensilvanya Valisi Josh Shapiro ve Arizona Senatörü Mark Kelly ile başkan yardımcılığı konutu olan başkent Washington'daki Donanma Gözlemevi'nde görüştü.

Harris’in başkan yardımcısı adayını Salı akşamına kadar açıklaması bekleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Cuma günü bir başka muhtemel aday olan Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg ile görüşen Harris’in aklındaki diğer isimler Illinois Valisi JB Pritzker ve Kentucky Valisi Andy Beshear.

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynağın Pazartesi günü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamaya göre Harris, aday sayısını ikiye indirdi; Shapiro ve Walz. Kaynaklar, nihai bir kararın verilip verilmediğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Yardımcıları, yüz yüze görüşmeleri Harris'in zaten bir dereceye kadar tanıdığı olası başkan yardımcısı adaylarıyla kişisel uyumunu ölçme şansı veren bir "kimya testi" olarak tanımladı.

Kaynaklar, adayların seçilip seçilmedikleri konusunda Pazartesi gecesi ya da Salı sabahı bilgilendirileceklerini de kaydetti. Reuters'a bilgi veren kampanya yetkilileri, Harris ve başkan yardımcısı adayının yer aldığı bir sosyal medya duyurusu planladıklarını söyledi.

Harris'in listesi kırsal bölgelerde yaşayanları, beyazları ya da bağımsız seçmenleri kazanma geçmişi olan beyaz erkeklerden oluşuyor.

Harris haftasonu, potansiyel başkan yardımcısı adaylarının mali durumlarını ve geçmişlerini inceleyen ekiple biraraya geldi. Ekipte, eski başsavcı Eric Holder da vardı. İncelemeleri, Holder’in hukuk firması yapıyor.

Süreç hakkında bilgi sahibi birden fazla kaynağa göre Holder ve ekibi, adayların her biri hakkında derinlemesine sunumlar yaptı.

Reuters’a bilgi veren kaynaklar, Harris'in vereceği kararı, eşi Doug Emhoff, kız kardeşi Maya Harris’in eşi Tony West, yardımcıları ve danışmanlarıyla birlikte değerlendirdiğini söyledi.

Harris’in görüştüğü adaylardan Senatör Kelly Pazar gecesi sosyal medya platformu X'te, "Artık görevim Arizonalılar’a hizmet etmek" şeklinde bir paylaşımda bulundu. Bu mesaj, artık yarışta olmadığının bir işareti olarak yorumlandı.

Kelly, bunun üzerine paylaşımını sildi ve yerine "Ülkeniz sizden hizmet etmenizi istediğinde, her zaman çağrıya cevap vermeniz gerektiğini öğrendim" yazdı.

Senatörün sözcüsü, "Bir Arizona senatörünün Arizona senatörü olmakla ilgili tweet atması haber değil!" diyerek paylaşımla ilgili spekülasyonları bastırmaya çalıştı.

Reuters haber ajansına bilgi veren kaynaklara göre Harris'in kararı, Salı akşamı Philadelphia'daki Temple Üniversitesi'nde başkan yardımcısı adayıyla birlikte ilk kez kamuoyunun karşısına çıkacağı ve seçimi belirlemesi muhtemel birkaç eyalette gerçekleştireceği turun başlangıcından önce açıklanabilir.

Harris’in başkan yardımcısı adayıyla çıkacağı turun ilk durağı Philadelphia, Demokrat Parti’nin önemli kalelerinden biri ve Pennsylvania eyaletinde. Pennsylvania, hem Harris'in hem de Trump'ın başkanlık seçimini kazanma şansları için çok önemli, çekişmeli bir eyalet.

İki hafta öncesine kadar Harris, Başkan Joe Biden'ın yardımcısı olarak yeniden seçime girmek üzere hazırlanıyordu.

Ancak Biden, 27 Haziran’da Trump'a karşı zayıf bir tartışma programı performansının ve düşen anket rakamlarının ardından kampanyasını sonlandırdı ve hızla Harris'i destekledi.

Demokratlar Harris'in kampanyasını hızla benimsedi. Bu dönemde, Harris'in başkan yardımcısı adayı seçme süreci kısa sürmek durumunda kaldı.

Harris, ABD'de büyük bir siyasi partinin başkan adayları arasında yer alan ilk Siyah kadın ve ilk Hint kökenli aday olacak.


Biden, kampanyasını sonlandırmadan önce ulusal anketlerde Trump'ın yaklaşık yüzde altı puan gerisindeydi, ancak Harris, yarışa girdikten sonra bazı anketlere göre hızla Trump'la arayı kapattı; hatta biraz önüne geçti.

Seçim 5 Kasım'da, yani tam üç ay sonra yapılacak ve Harris ile Trump'ın Harris’le tartışma programına katılıp katılmayacağı gibi pek çok şey belirsizliğini koruyor.

Trump ve Biden, 27 Haziran'da olduğu gibi yine canlı izleyici olmadan, 10 Eylül'de ABC’de ikinci kez karşı karşıya geleceklerdi.

Harris tartışma için kanala geleceğini söylese de Trump bu karşılaşmadan vazgeçti.

Trump, bunun yerine 4 Eylül'de Fox kanalında canlı izleyici önünde tartışmayı kabul ettiğini söyledi. Muhafazakar bir platform olan Fox News, Trump’a olan desteğini saklamıyor. Ancak Harris, Trump'ın Biden ile anlaştığı orijinal tartışma planını değiştirmeye karşı çıkıyor.


Gelecek ay 50 eyaletin bazıları erken oy verme işlemine başlamaya hazırlanırken, Trump yasal zorluklarla da karşı karşıya.

Eski başkan Mayıs ayı sonlarında, 2016 yılında bir porno yıldızının on yıl önce Trump'la bir gecelik bir ilişki yaşadığını iddia etmesini engellemek için yapılan 130 bin dolarlık sus payı ödemesini gizlemek amacıyla iş kayıtlarında tahrifat yapmaktan 34 ağır suçtan hüküm giydi.

Trump kararı bozmaya çalıştı; ancak New York Yüksek Mahkemesi Yargıcı Juan Merchan bu talebi reddederse, Trump 18 Eylül'de hüküm giyecek. Trump, şartlı tahliyeye tabi tutulabilir ya da dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG