Erişilebilirlik

Kamala Harris başkan yardımcısı adayı olarak kimi seçebilir?


Minnesota Valisi Tim Walz, Arizona Senatörü Mark Kelly, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro ve Kentucky Valisi Andy Beshear
Minnesota Valisi Tim Walz, Arizona Senatörü Mark Kelly, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro ve Kentucky Valisi Andy Beshear

Demokrat Parti’nin muhtemel başkan adayı, Kamala Harris’in başkan yardımcısı adayı olarak kimi seçeceği merak konusu. Hafta sonunda 6 adayla görüşen Harris'in listesi kırsal bölgelerde yaşayanları, beyazları ya da bağımsız seçmenleri kazanma geçmişi olan beyaz erkeklerden oluşuyor. Öne çıkan 4 isim var.

Josh Shapiro – Pennsylvania Valisi

51 yaşındaki Shapiro, eski Pennsylvania Eyaleti Başsavcısı ve Eyalet Meclisi üyesi.

2022 yılında, eski Başkan Donald Trump’ın destek verdiği Cumhuriyetçi Parti adayına 15 puan fark atarak, Pennsylvania Valisi seçildi.

Pennsylvania çekişmeli eyaletlerden biri ve seçimin kazanılmasında önemli olan 19 Seçiciler Kurulu üyesi oyuna sahip.

Shapiro vali seçildiğinden bu yana anketlerde kamuoyu destek oranı yüksek.

Bu yılın başında yapılan bir ankete göre, eyalette Trump destekçilerinin üçte birinden fazlası Shapiro’ya da destek veriyor.

Son yapılan bir ankete göre, başkanlık yarışı bugün Shapiro-Trump arasında olsaydı, eyalet sakinleri Shapiro’yu seçerdi.

Shapiro partilerarası işbirliğini destekliyor, kürtaj hakkını savunuyor.

Eğer seçilirse, ilk Yahudi başkan yardımcısı olabilir.

Tim Walz, Minnesota Valisi

60 yaşındaki Walz, ABD Ulusal Muhafız Ordusu muharibi ve son haftalarda Harris'in etkili bir savunucusu olarak profilini yükselten eski bir öğretmen.

Trump ve Vance'i tanımlamak için "tuhaf" ifadesini kullandı. Bu ifade artık başkan yardımcısı ve diğer Demokratlar tarafından da yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Temsilciler Meclisi'nde de 12 yıl görev yapmış bir isim olan Walz, şu anda Demokrat Valiler Birliği'nin başında bulunuyor.

Cumhuriyetçi eğilimli bir bölgeden eski bir Kongre üyesi olan Walz, kırsal kesimdeki beyaz seçmenler için cazibesini kanıtlamış olsa da vali olarak ücretsiz okul yemekleri ve genişletilmiş ücretli işçi izni gibi ilerici politikaları da savundu.

Sendikaları ve kürtaj hakkını savunan Walz, trans hakları için yeni korumalar getirerek, Minnesota'yı trans çocuklarının tedavisi için eyalet dışından gelen aileler için bir sığınak haline getirdi.

Minnesota katı Demokrat bir eyalet olsa da, iki önemli çekişmeli eyalet olan Wisconsin ve Michigan ile sınır komşusu.

Mark Kelly – Arizona Senatörü

60 yaşındaki Kelly, ABD Donanması’ndan emekli bir savaş pilotu ve eski bir NASA astronotu.

Kelly, silahlanmayı anayasal hak olarak görüyor ancak bireysel silahlanma konusunda bazı kısıtlamalar olmasını destekliyor.

Çoğu Demokrat’tan daha sert göç ve sınır güvenliği politikalarını savunuyor.

Kelly, kararsız bir eyalet olan Arizona’yı temsil ediyor. Arizona’da, 2020 seçimlerinde Demokrat Parti kazandı. Parti böylece eyaleti 1948 yılından sonra ikinci kez kazanabildi.

Kelly, 2022 yılında 5 puan farkla seçimi yeniden kazandı ve çoğunluğun Cumhuriyetçi Partili olduğu eyalette ılımlı bir çizgi izleyen politikacı imajını sürdürüyor.

Andy Beshear – Kentucky Valisi

46 yaşındaki Beshear, Kentucky Valisi olarak ikinci döneminde.

Muhafazakar bir eyalet olan Kentucky’de eski eyalet başsavcısı olarak da görev yaptı.

Beshear, valilikte birinci dönemini 2019’da Trump’ın desteklediği görevdeki Cumhuriyetçi valiyi kılpayı yenerek kazanmıştı.

Trump ise 2016'da eyalette yaklaşık yüzde 30, 2020'de ise yüzde 25'ten fazla puanla kazandı.

Beshear 2023’te, Trump'ın desteklediği ve dönemin eyalet başsavcısı olan bir adaya karşı yüzde 5 farkla kazanarak Kentucky valiliğine yeniden seçildi.

Siyasi iletişim konusunda yetenekli bir isim olmasının yanısıra Beshear, doğal afetler gibi kritik anlarda güven verici bir siyasetçi olarak da tanınıyor.

Görev yaptığı dönemde "ortak iyiliği" vurgulayan Beshear, Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki eyalet meclisi ile çalıştı ve uzlaşmaya vardı.

Hristiyan inancını ve bunun politika yapımında nasıl etkili olduğunu sık sık dile getirmesi nedeniyle Beshear, bazı ılımlı ve muhafazakar seçmenler arasında ilgi görüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG