Erişilebilirlik

Başkanlık yarışında bağış savaşları: Temmuz ayında Harris 310 milyon dolar, Trump 138,7 milyon dolar topladı


Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kampanyası geçen ay 310 milyon dolar topladığını açıkladı. Trump, Temmuz ayında 138,7 milyon dolar toplamıştı. Harris’in kampanyası Ağustos ayına 377 milyon dolar nakitle girerken, bu rakam Trump kampanyası için 327 milyon dolar.
Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kampanyası geçen ay 310 milyon dolar topladığını açıkladı. Trump, Temmuz ayında 138,7 milyon dolar toplamıştı. Harris’in kampanyası Ağustos ayına 377 milyon dolar nakitle girerken, bu rakam Trump kampanyası için 327 milyon dolar.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kampanyası, geçen ay 310 milyon dolar topladığını duyurdu. Cuma günü açıklanan bu rakam, daha iki hafta öncesine kadar Başkan Joe Biden'ın adaylığında uzaklaşan bağışçıların, Harris’in kampanyasına desteği arttırdığını ortaya koyuyor.

Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump'ın kampanyası ve çeşitli komiteleri ise Temmuz ayında 138,7 milyon dolar topladı.

Başkan yardımcısının kampanyası ayrıca, Ağustos ayına toplam 377 milyon dolar nakitle girdiğini açıkladı. Bu meblağ, seçim sürecinin bu dönemindeki herhangi bir başkan adayı için en yüksek seviye olarak tanımlanıyor. Bu rakam aynı zamanda Trump'ın ekibinin Ağustos ayına 327 milyon dolarla girdiklerine dair açıklamanın oldukça üzerinde.

Harris kampanya yöneticisi Julie Chavez Rodriguez yaptığı açıklamada, "Kısa sürede gördüğümüz muazzam destek, Harris koalisyonunun harekete geçtiğini, büyüdüğünü ve bu Kasım ayında Trump'ı yenmek için çalışmaya hazır olduğunu açıkça ortaya koyuyor" dedi.

Trump'a geçen ayki bağışlar, 13 Temmuz’da Pennsylvania'daki bir miting sırasında kendisine düzenlenen ve en ateşli destekçilerinden bazılarını harekete geçiren bir suikast girişimi ve ardından Milwaukee'deki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nda başkan yardımcısı adayı olarak Ohio Senatörü JD Vance'i açıklaması ile arttı.

Trump’ın kampanyası, Cumhuriyetçi Ulusal Komite ve diğer kuruluşlar daha önce Haziran ayında sona eren üç aylık dönemde 331 milyon dolar topladıklarını açıklamışlardı. Yani Temmuz ayında bağışları hızlandırmış oldular.

Bu arada Harris'in ekibi, kendi başkan yardımcısı adayını açıklaması beklenen önümüzdeki hafta başında ve 19 Ağustos'ta Chicago'da başlayacak olan Demokrat Parti Ulusal Kurultayı sırasında bağışların yeniden ivme kazanacağını söylüyor.

Her iki kampanya ekibinin bu hafta açıkladığı rakamlar, ilerleyen günlerde açıklanacak olan Federal Seçim Komisyonu'nun tam verilerini içermiyor. Bu da Harris'in bağışlarının ne kadarının Biden'ın 21 Temmuz'da yeniden seçilmekten vazgeçtiğini ve Harris'i desteklediğini açıklamasından sonra geldiğini belirlemeyi zorlaştırıyor.

Biden’ın kararı, bazı üst düzey Demokrat bağışçıların yanısıra onlarca Kongre üyesinin, Trump karşısında 27 Haziran'daki kötü tartışma performansının ardından 81 yaşındaki başkanı, seçim yarışından çekilmeye çağırmasının ardından gelmişti.

Ancak Biden’ın bu kararının ardından desteklediği Harris'in, başkan aday adayı olarak ilk haftasında 200 milyon dolardan fazla bağış topladığı, kampanya ekibince açıklanmıştı. Bu da Temmuz ayındaki güçlü bağışların aslan payının başkan yardımcısının aday adaylığı koltuğuna oturmasından sonra gerçekleştiği anlamına geliyor.

Trump'a karşı yarışını güçlendirmek isteyen Harris , seyahat programını hızlandırdı. Harris bu çerçevede Cumhuriyetçi adayı sert bir şekilde eleştirirken, kişisel ve profesyonel hikayesini anlatmaya daha fazla ağırlık veriyor.

Kampanyası, Temmuz bağışlarının üçte ikisinin 2024 seçim sürecine ilk kez katkıda bulunanlardan geldiğini açıkladı. Toplam 3 milyondan fazla bağışçıdan 4,2 milyon dolardan fazla katkı toplanan ayda, 2 milyondan fazla kişi ilk kez bağış yaptı. Temmuz bağışlarının yüzde 94'ü kişi başına 200 doların altındaydı.

Kampanya, Temmuz ayı bağışçılarının yüzde 60'ının kadın olduğunu da duyurdu.

Başkanlık kampanyası başladığından beri Harris'in bağış toplaması, "Harris için Siyah Kadınlar", "Harris için Latinler" ve hatta "Harris için Beyaz Erkekler" gibi farklı gruplar etrafında organize edilen sanal bağış kampanyalarıyla desteklendi. Harris'in kampanyası, bu grupların toplam 20 milyon dolardan fazla bağış topladığını söyledi.

Harris'in kampanyası, bağış toplamak bir yana, geçen haftasonu itibariyle 170 bin yeni gönüllünün kayıt yaptırdığını ve 2 bin 300 etkinlik düzenleyerek kararsız eyaletlerde binlerce destekçiyi harekete geçirdiğini söyledi.

Harris için sanal oylama başladı

Öte yandan 19-22 Ağustos tarihleri arasında Chicago'da yapılacak Demokrat Parti Ulusal Kurultayı öncesinde delegelerin beş gün sürecek elektronik oylaması başladı.

Süreç Perşembe sabahı başladı, ancak bu seçim geçmiş yıllarda olduğu gibi kurultay salonunun gürültülü atmosferinde ya da kurultay sırasında yapılmıyor. Bunun yerine delegeler, ofislerinde ya da tatil yerlerinde elektronik oy pusulalarını dolduruyorlar. Sanal yoklama, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Pazartesi akşamına kadar adaylığını ilan etmesini sağlayacak. Harris, Salı gecesi olarak belirlenen son tarihe kadar başka hiçbir adayın aday olamaması üzerine, oy almaya hak kazanan tek aday konumunda.

Demokrat Parti’den yapılan açıklamaya göre Harris 3 bin 923 delegeden, yani delegasyonun yaklaşık yüzde 84'ünden ve dilekçe imzalayan delegelerin yüzde 99'undan imza aldı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG