Erişilebilirlik

Trump’ın siyah gazeteciler toplantısında Harris'in ırkını sorgulamasına tepki


Cumhuriyetçi başkan adayı Trump Demokrat rakibi Kamala Harris'in ırksal kökenlerini sorguladı.
Cumhuriyetçi başkan adayı Trump Demokrat rakibi Kamala Harris'in ırksal kökenlerini sorguladı.

Cumhuriyetçi başkan adayı, Donald Trump, Çarşamba günü Chicago'da düzenlenen ve kısa sürede gerginleşen Ulusal Siyah Gazeteciler Birliği'nde yaptığı konuşmada, Demokrat rakibi Kamala Harris'in ırksal kökenlerini sorguladı.

Trump’ın siyah gazeteciler toplantısında Harris'in ırkını sorgulamasına tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Eski Başkan Trump, Biden’ın başkan yardımcısı olarak görev yapan ilk siyah kadın ve Asyalı Amerikalı olan Harris'in, geçmişte sadece Hint kökenini öne çıkardığını iddia etti.

Trump, "Birkaç yıl önce siyah olana kadar onun siyah olduğunu bilmiyordum ve şimdi siyah olarak bilinmek istiyor. Yani bilmiyorum, Hintli mi yoksa siyah mı?" dedi

Oysa Harris, ülkenin en önde gelen tarihsel olarak siyah okullarından Howard Üniversitesi'nde eğitim aldı ve burada siyah kız öğrenci birliği Alpha Kappa Alpha'ya üye oldu. ABD Senatörü olarak Harris, Kongre Siyahlar Grubu'nun bir üyesiydi ve meslektaşlarının oy verme haklarının güçlendirilmesi ve polis reformuna yönelik yasalarını destekledi.

Trump rakiplerine ve eleştirmenlerine ırk temelinde geçmişte de saldırmıştı. Ülkenin ilk siyah başkanı olan Başkan Barack Obama'nın ABD'de doğmadığını iddia etmişti.

Bu yılki Cumhuriyetçi ön seçimler sırasında Trump, Hintli göçmen bir ailenin kızı olan eski BM Büyükelçisi Nikki Haley'nin ilk ismi Nimarata’yı defalarca yanlış telaffuzla “Nimbra” diyerek, alay konusu yapmıştı.

Trump'ın Ulusal Siyah Gazeteciler Birliği'nin (NABJ) yıllık toplantısına katılımı hemen hararetlendi ve eski başkan ABC muhabiri Rachel Scott ile tartıştı. Scott’un geçmişte siyahlar’a ve siyah gazetecilere yönelik eleştirileri, siyah savcılara yönelik saldırısı ve Florida'daki kulübünde bir Beyaz üstünlükçüyle yediği akşam yemeği hakkındaki ilk sorusu nedeniyle sinirlenen Trump, muhabiri "çok kaba bir giriş" yapmakla suçladı.

Trump, "Bunun utanç verici olduğunu düşünüyorum. Buraya iyi niyetle geldim. Bu ülkenin siyah nüfusunu seviyorum, bu ülkenin siyah nüfusu için çok şey yaptım" dedi.

Trump, daha önce kabul etmesine rağmen bir sonraki başkanlık tartışma programuna evsahipliği yapmaması gerektiğini savunduğu ABC kanalına tepkisini sürdürdü.

Cumhuriyetçi aday ayrıca, ülkede yasadışı olarak bulunan göçmenlerin "siyahların işlerini ellerinden aldığı" yönündeki asılsız iddiasını da yineledi. Scott'ın "siyah işi"nin ne olduğunu sorması üzerine Trump "herhangi bir iş" diyerek yanıt verdi.

Trump bir noktada, "Abraham Lincoln'den bu yana siyah nüfus için en iyi başkan oldum" dedi. Seyirciler yuhalayarak ve biraz da alkışlayarak karşılık verdi.

Eski başkanın etkinliğe davet edilmesi, NABJ içinde internete de yansıyan yoğun bir iç tartışmaya yol açtı. Beyaz olmayan gazetecilere yönelik kuruluşlar genellikle seçim yıllarında başkan adaylarını yaz toplantılarına konuşmacı olarak davet ederler.

Ancak Trump'ın NABJ'nin davetini kabul etmesi, örgütün en az bir üst düzey üyesinin birliğin eş başkanlığından istifa etmesine yol açtı. Bazıları da etkinliğin, Trump'a yanlış iddialarda bulunması ya da grubun desteğini aldığı izlenimi vermesi için bir platform sunacağına dair endişelerini dile getirdi.

Başkanlık için üçüncü kez seçim kampanyası yürüten Trump, geleneksel destek gruplarının dışına çıkmaya çalışıyor ve kampanyası Demokratlar’ın en sadık oy bloğu olan siyah Amerikalılar’ı kazanma çabalarını öne çıkardı.

Kampanyası, cazibesinin bir parçası olarak Trump’ın ekonomi ve göçmenlik konusundaki mesajlarını vurguladı. Ancak bazı söylemlerini ırksal stereotipler üzerine kuran Trump, kendi karşılaştığı cezai suçlamalar ve markalı spor ayakkabılarının tanıtımıyla, Afrikalı Amerikalılar ile bağ kuracağını düşündü.

Trump ile NABJ’in, Cumhuriyetçi eski başkanın siyah kadın gazetecilere yönelik tutumu nedeniyle de gerilimli bir geçmişi var.

NABJ 2018 yılında Trump'ı, aralarında NBC’den Yamiche Alcindor, CNN'den Abby Phillip ve The Grio'dan April Ryan'ın da bulunduğu siyah kadın gazeteciler için defalarca "aptal", "ezik" ve "edepsiz" gibi kelimeler kullandığı için kınamıştı.

Harris, Çarşamba gecesi Houston'da tarihi bir siyah kız öğrenci birliği olan Sigma Gamma Rho'nun toplantısında yaptığı konuşmada Trump'ın yorumlarına kısaca değindi.

"Aynı eski gösteriydi" diyen Harris, Trump’ın sözlerinin "bölücü ve saygısız" olarak niteledi.

Harris'in kampanyasının iletişim direktörü Michael Tyler da yaptığı açıklamada, "Donald Trump'ın sahnede gösterdiği düşmanlığın, hayatı boyunca, görev süresi boyunca ve gücü yeniden kazanmaya çalıştığı başkanlık kampanyası boyunca gösterdiği düşmanlıkla aynı olduğunu" söyledi.

Tyler, "Donald Trump Amerika'yı birleştiremeyeceğini çoktan kanıtladı, bu yüzden bizi bölmeye çalışıyor” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre'e de günlük basın brifingi sırasında Trump'ın sözleri soruldu. Jean-Pierre, Trump'ın söylediklerini "iğrenç" olarak nitelendirdi ve "Bu hakaret ve kimsenin kimseye kim olduğunu, kendini nasıl tanımladığını söylemeye hakkı yok" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG