Erişilebilirlik

Trump Georgia mitinginde eyaletin Cumhuriyetçi valisini yine hedef aldı


2020'de Georgia'da aldığı kıl payı mağlubiyetin intikamını almak isteyen Donald Trump hafta sonunda eyaletin Cumhuriyetçi Valisi’ne yüklendi. Trump, Georgia’daki yenilginin sorumlusu olarak seçimlerde hile yapıldığına dair kendisinin yanlış teorilerine boyun eğmeyen Cumhuriyetçi eyalet yetkililerini göstermeyi sürdürüyor.

Trump, Georgia mitingi öncesi sosyal medya hesabından Vali Brian Kemp'e yüklendi ve Kemp'in " Birlik ve Cumhuriyetçi Parti ile değil suçla mücadele etmesi gerektiğini" söyledi. Ayrıca Kemp'in eşi Marty'yi de bu sonbaharda Cumhuriyetçi adaya oy vermek yerine kocasının adını başkanlığa yazacağını söylediği için eleştirdi.

Cumartesi günkü mitingde Trump, yaklaşık 10 dakikalık bir tiradla Kemp'e saldırdı ve onu Demokrat Başkan Joe Biden'a karşı kaybettiği için ve yerel bir bölge savcısının kendisini ve birkaç ortağını, sonuçları bozma çabaları nedeniyle kovuşturmasını engellemediği için suçladı.

Trump Kemp için, "O kötü bir adam. Sadakatsiz bir adam" dedi.

Kemp ise sosyal medya platformu X’te bir paylaşım yaparak Trump'a "ailesini bu işin dışında tutmasını" söyledi. Kemp, Trump’ı "önemsiz kişisel hakaretlerde bulunmayı, Cumhuriyetçi dostlarına saldırmayı ya da geçmişe takılıp kalmayı" bırakmaya çağırdı.

Biden'ın yarıştan çekilerek Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklemesinin ardından Demokratlar’ın hareketlendiği Georgia'da, her iki kampanyanın da sıkı bir şekilde bastırdığı bir başka çekişmeli seçim yaşanması muhtemel. Trump'ın bu kez kazanmak için hem Kemp'in tabanına hem de kendisine tabanı kadar bağlı olmayan ılımlı ve muhafazakar seçmenlerin desteğine ihtiyacı olacak.

Atlanta şehrine gitmek Trump'ın Cumhuriyetçiler’in geleneksel kaleleri olan ancak nüfusun çeşitlenmesi ve artmasıyla daha rekabetçi hale gelen banliyöler ve dış mahallelerini kazanması açısından önemli. Binlerce destekçi günler önce Harris'in mitingi için aynı alanı doldurmuştu.

Biden 2020'de Trump'ı eyalette 11 bin 779 oy farkla yenmişti. Trump, Georgia'nın Cumhuriyetçi Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger'e sonucu değiştirecek kadar oy "bulması" için baskı yaptı ve müttefikleri Biden'ın kazandığı Demokrat seçmenlerin yerine geçebilecek "sahte seçmen" listeleri sunmaya çalıştı.


Trump daha sonra Georgia'da seçimi iptal etme çabaları nedeniyle suçlandı; ancak bu dava, Fulton County bölge savcısının kovuşturmaya devam edip edemeyeceğine karar verilmesi sürecinde, beklemede.

Kemp, Biden'ın dört yıl önce kazandığı seçmenleri tasdik etti ve Trump müttefiklerinin sonucu değiştirme çabalarını defalarca reddetti.

Vali, o zamandan beri ülke çapında Trump'a karşı gücünü ya da popülaritesini feda etmeden durabilen nadir Cumhuriyetçi isimlerden biri olduğunu kanıtladı.

Kemp, Trump'ın desteğini aldıktan sonra 2018'de valilik makamını kılpayı kazandı. Ancak Trump 2022'deki ön seçimde Kemp'e karşı rakibini destekledi. Bu isim, Cumartesi günkü mitingde konuşan eski Senatör David Perdue’ydü. Kemp, önce Perdue'yü geride bıraktı; ardından partisi içinde ulusal bir yıldız olan Demokrat Stacey Abrams'ı 7,5 puan farkla yendi.

Kemp, görevden ayrılacağı 2026 seçim döneminde Cumhuriyetçi Valiler Birliği'ne başkanlık edecek. Bir sonraki ara seçimlerde Demokrat ABD Senatörü Jon Ossoff'a karşı ulusal Cumhuriyetçiler’in en iyi tercihi olduğu biliniyor.

Kemp bu yılki ön seçimlerde kimseye oy vermediğini ancak Kasım ayında Cumhuriyetçi adaylara oy vereceğini söyledi.

Georgia'nın önde gelen muhafazakar radyo sunucularından Erick Erickson, Trump için "Kendine hakim olamıyor" dedi.

X'teki paylaşımında Donald Trump’ın Georgia’yı kazanmak için ihtiyaç duyacağı Cumhuriyetçi Vali Kemp ve eşine saldırmasını eleştiren Erickson, "Eğer kaybederse, çalınmış bir seçim değil, bu şeyler yüzünden olacak" dedi.


Her iki parti de, çekişmeli bir eyalet olan Georgia'ya odaklanmış durumda. Halbuki Demokratlar daha iki hafta öncesine kadar, Ortabatı’daki eyaletlerini korumaya odaklanarak, Georgia’yı geri plana atmıştı. Biden'ın kampanyasını sona erdirme ve Harris'i destekleme kararı, Demokratlar’ın seçim haritasını genişletme umutlarını arttırdı.

Trump'ın Cumhuriyetçi müttefikleri onu Harris'e karşı avantajlı gördükleri konulara, özellikle de ekonomi ve göçmenlik konularına odaklanmaya çağırdı. Trump her iki konuda da Demokratlar’ın muhtemel adayına saldırdı ve işi Harris'i Vermont'un ilerici bağımsız senatörü Bernie Sanders'ın "aptal bir versiyonu" olarak tasvir etmeye kadar vardırdı.

Atlanta’daki mitingde ilk olarak podyuma çıkan başkan yardımcısı adayı Ohio Senatörü JD Vance, Biden'ın çekilmesine neden olarak olarak görülen 27 Haziran’daki tartışma programı ile ilgili Trump’ı övdü. Vance, Trump’ın "Başkan'ın zihinsel yetersizliğinin büyük ölçüde saklanmasının ifşa edilmesini sağladığını" söyledi ve Harris'i "ana akımın çok dışında olan bir San Francisco liberali" olmakla eleştirdi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG