Erişilebilirlik

'Gazeteciler Daha Fazla Korunsun'


UNESCO ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Gazeteciler İçin Güvenlik Kılavuzu’nun yeni baskısını yayınladı
UNESCO ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Gazeteciler İçin Güvenlik Kılavuzu’nun yeni baskısını yayınladı

Basın sektörünün önde gelen liderleri, kısa süre önce yaptıkları açıklamada, hükümetler, mahkemeler ve medya kuruluşlarının savaş, suç ve yolsuzluk haberleri yapan gazetecilerin şiddet eylemlerine karşı korunması için daha çok çaba göstermesi gerektiğini bildirdi.

Gazeteci güvenliğini konu alan konferansta konuşan Associated Press haber ajansı uluslararası haberlerden sorumlu başkan yardımcısı John Daniszewski, gazetecilere karşı cinayet, şiddet, tutuklama ya da korkutma içeren suçların artık rutin hale geldiğini söyledi.

Uluslararası konferans, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO’nun Paris’teki merkezinde düzenlendi.

Konferansta konuşan CNN muhabiri Christiane Amanpour, UNESCO üyesi hükümetlerin ifade özgürlüğünü savunması ve gazetecilere düşman gözüyle bakmaktan vazgeçmesi gerektiğini, kötülerle ancak bu şartlar yerine getirildikten sonra mücadele edilebileceğini belirtti.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ise konferansla ilgili olarak yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre 1990 yılından bu yana öldürülen gazeteci ve medya mensubu sayısı en az 2 bin 297.

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi, geçtiğimiz yıl 112 gazetecinin öldürüldüğünü bildiriyor. Komitenin internet sitesine göre 2016’da şimdilik 3 gazeteci öldürüldü. Bunlardan biri, Yemenli muhabir Almigdad Mojalli. Amerika’nın Sesi için görev başında olan serbest gazeteci Mojalli, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun hava saldırısında öldürüldü.

Kurumsal destekten yoksun olan serbest gazeteciler, tehlikeli bölgelerde daha fazla riske maruz kalıyor.

2014‘te Suriye’de kaçırılan ve IŞİD militanları tarafından kafası kesilerek öldürülen Amerikalı serbest gazeteci James Foley’nin annesi Diane Foley, serbest gazetecilerin savaşta ön saflarda yer alan ve ilk harcanan insanlar olduklarını söylüyor.

Associated Press haber ajansı, savaş bölgelerinde serbest gazetecilerle çalışan büyük medya kuruluşlarının güvenlik bilgilerini paylaştığını ve muhabirlere sigorta seçenekleri sunulmasını ele aldığını bildiriyor.

Konferansa katılan konuşmacılar, gazetecilerin tacize ya da daha ağır suçlara maruz kalması durumunda hükümetlerin ve kamuoyunun ifade özgürlüğü ve gazeteci güvenliğinin garanti altına alınması için baskı uygulaması gerektiğini kaydetti.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, risk değerlendirmesi yapılması, riskli bölgelerde çalışan gazetecilerin gereken tüm önlemleri alması ve aşırı tehlikeli görevlerden kaçınılması konusunda gazetecilerin ve patronlarının ortak sorumluluk taşıdıklarını bildiriyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, 2014’ün Mayıs ayından beri beş gazetecinin ve iki medya mensubunun öldürüldüğü Ukrayna’da medya çalışanlarına, tehlikeli bölgelerde nasıl çalışmaları gerektiği konusunda eğitim veriyor.

UNESCO ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ise konferansa paralel olarak Gazeteciler İçin Güvenlik Kılavuzu’nun yeni baskısını yayınladı. İlk kez 1992 yılında yayınlanan kılavuzun son baskısında dijital güvenliğe de yer veriliyor. İnternet üzerinden de erişilebilen kılavuz İngilizce, Arapça, Fransızca ve İspanyolca olarak yayınlandı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, en çok gazetecinin öldüğü yılın 2006 olduğunu bildiriyor. Federasyon verilerine göre 2006’da 155 gazeteci şiddet eylemleri sonucu hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG