Erişilebilirlik

Batı Şeria'da öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi Didim’de toprağa verildi


Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenaze töreni Didim'de yapıldı.
Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenaze töreni Didim'de yapıldı.

İşgal altındaki Batı Şeria’da 6 Eylül’de, İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi, Aydın’ın Didim ilçesinde toprağa verildi.

Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye ulaştırılan Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşı, Didim Devlet Hastanesi morgundan alınarak sabah saatlerinde, Altınkum Mahallesi'ndeki dede evine getirildi. Yapılan duaların ardından cenaze, Didim Merkez Camisi’ne götürüldü.

Batı Şeria'da öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi Didim’de toprağa verildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00


Yoğun katılım nedeniyle cenaze töreni, caminin önündeki Cumhuriyet Caddesi’nde gerçekleşti. Cadde boyunca Türk bayrakları asılırken polis, yoğun güvenlik önlemleri aldı. Cenaze arabasından alınan Türk bayrağına sarılı naaş, polis merasim mangası tarafından musalla taşına konuldu.

Törene Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi, annesi Rabia Birden, dedesi Şeref Eygi ve yakınlarının yanısıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.

Cenaze törenine kalabalık bir katılım oldu.
Cenaze törenine kalabalık bir katılım oldu.

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, “Rabbim şehadetini mübarek eylesin, orada şehit düşen 41 bini aşkın şehidimizle beraber menzillerini mübarek eylesin. Cenabı Hak, zalim İsrail devleti başta olmak üzere onun gizli, açık bütün destekçilerini kahhar ismiyle kahreylesin. İslam ümmetine birlik, dirlik nasip eylesin” dedi.


Kurtulmuş: “Bu, terör devletine arka çıkan birtakım işbirlikçi devletlerin de suçudur”

Eygi için namaz kılınması ve helallik alınmasının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da bir konuşma yaptı.

Kurtulmuş “Milletimiz emin olsun, Ayşenur evladımızın kanı yerde kalmayacaktır. Ayşenur evladımızın katillerinden bütün uluslararası mahkemelerde hesap sorulacaktır" dedi.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi Didim'de toprağa verildi.
Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi Didim'de toprağa verildi.

Kurtulmuş, daha önceki bir açıklamasında "Eygi’nin seken bir kurşunla vurulduğu" yönünde ifadeleri bulunan ABD Başkanı Joe Biden’ı da isim vermeden eleştirdi: "Bu sadece birkaç tane İsrailli cani askerin suçu değildir. Bu, suça göz yuman terör devletinin suçudur. Terör devletine arka çıkan birtakım işbirlikçi devletlerin de suçudur. Dünyanın büyük devletlerinden birisinin başkanı olduğunu zannettiğimiz bir zat, kalkıp 'yerden bir kurşun vurdu' diyecek kadar insanlıktan sapmış görünüyor. Halbuki otopsi raporu çok net ortaya koymuştur. Ayşenur, yakın mesafeden doğrudan ateşle sol kulağının arkasından giren kurşunla şehit edilmiştir. Bunun hesabı sorulacaktır, zalimler bunun hesabını bütün uluslararası mahkemelerde verecektir"

Konuşmaların ardından Eygi'nin naaşı, Didim Asri Mezarlığı’na götürülerek dualarla toprağa verildi.

Ne olmuştu?

Filistin destekçisi Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin (ISM) bir üyesi olduğu belirtilen Eygi, kuruluştan yapılan açıklamaya göre 6 Eylül Cuma günü, yasadışı İsrail yerleşimlerine karşı haftalık olarak düzenlenen bir gösteri için Batı Şeria’daki Beyta'daydı.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları ofisi ve Rafidiye Hastanesi’ne göre, protesto sırasında Eygi başından vurularak öldürüldü.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG