Erişilebilirlik

Ayşenur’un öldürülmesi sonrası ABD çağrısını yineledi: “İsrail Batı Şeria’da angajman kurallarını değiştirmeli”


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili hükme varmak için İsrail’in nihai raporunu bekleyeceklerini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili hükme varmak için İsrail’in nihai raporunu bekleyeceklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD vatandaşı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili, İsrail güçlerinin Batı Şeria'da angajman kurallarını değiştirmesi gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, günlük basın brifinginde, Eygi'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesine ilişkin sorusunu yanıtladı.

İsrail hükümetinin yürüttüğü ön soruşturmanın sonuçları hakkında bilgilendirildiklerini kaydeden Miller, “Bize tam bir cezai soruşturma yürüttüklerini söylediler. Bu soruşturmanın nihai sonuçlarını alana kadar, bundan sonra atılması gereken adımlar hakkında herhangi bir hükme varmak için bekleyeceğiz” dedi.

Bu soruşturmanın eksiksiz, hızlı ve şeffaf olması gerektiğinin altını çizen Miller, "Bakan Blinken'ın da söylediği gibi İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki operasyon yöntemlerini değiştirmeleri gerek. Çünkü şu ana kadar sadece bir değil iki Amerikan vatandaşının İsrail güçlerinin, ordusunun ateşi sonucu öldüğünü gördük. Dolayısıyla angajman kurallarında değişiklik yapmaları gerektiği çok açık. Bu konuda onlara baskı yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Miller, İsrail’in soruşturmasından ABD’nin nasıl bir sonuç beklediği ile ilgili ise, “Her şeyden önce olaya karışan kişiler için herhangi bir cezai netice gerekip gerekmediğini bilmek için soruşturmanın sonuçlarını görmeyi beklemek gerek. Bu soruşturmanın yürütülmesi önemli ve dediğim gibi, hızlı, kapsamlı ve şeffaf olmalı. Ancak nihayetinde, angajman kurallarındaki değişiklikler sözkonusu olduğunda, İsrail güvenlik güçlerinin yerleşimcilerin şiddet eylemlerine seyirci kaldıklarını, müdahale etmediklerini birçok kez gördük. Müdahale etmelerini ve bu yerleşimci şiddet eylemlerini durdurmalarını istiyoruz. İsrail güvenlik güçlerinin Filistinliler’e karşı aşırı güç kullandığına dair raporlar gördük ve şimdi de Amerikan vatandaşlarının ölümüne şahit olduk, bunun sona ermesini istiyoruz ve bu nedenle kurallarda ve angajmanlarda değişiklik yapılmasını istiyoruz” yanıtını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 10 Eylül’de, Washington'un en yakın Ortadoğu müttefiki olan İsrail’in güvenlik güçlerine yönelik bugüne kadarki en sert yorumları yapmış, Eygi'nin öldürülmesini “sebepsiz ve haksız” olarak nitelendirmişti.

“Hiç kimse bir protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli. Hiç kimse görüşlerini özgürce ifade ettiği için hayatını riske atmak zorunda kalmamalı” diyen Blinken,“Bize göre İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki faaliyetlerinde, angajman kurallarının değiştirilmesi dahil bazı temel değişiklikler yapması gerekiyor” demişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de Perşembe günkü basın brifinginde, “Bu korkunç ölüm asla olmamalıydı. İsrail, bu tür olayların bir daha asla yaşanmayacağından emin olmak için daha fazlasını yapmalı” diye konuşmuştu.

Türk ve ABD çifte vatandaşı olan 26 yaşındaki Aysenur Ezgi Eygi, 6 Eylül’de Filistinliler’in aşırı sağcı Yahudi yerleşimciler tarafından defalarca saldırıya uğradığı Nablus yakınlarındaki Beyta köyünde düzenlenen bir protesto yürüyüşünde vurularak öldürülmüştü.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG