Erişilebilirlik

Erdoğan ziyareti öncesi Yunan gazetesine konuştu: “Kiryakos’a ‘dostum, siz bizi tehdit etmedikçe biz de sizi tehdit etmiyoruz’ diyeceğim”


Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Eylül ayında yapılan BM Genel Kurulu çerçevesinde New York'taki Türk Evi'nde görüşmüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Eylül ayında yapılan BM Genel Kurulu çerçevesinde New York'taki Türk Evi'nde görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın yapacağı Atina ziyareti öncesi Kathimerini gazetesine konuştu.

Yunan gazetesi bugünkü internet sayısında Erdoğan ile yapılan yazılı röportajın bir kısmını yayınladı. Röportajın tamamının ise yarın yayınlanacağını duyurdu.

Gazetenin internet sitesinde yer alan röportaja ilişkin detaylara göre Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le görüşmesinde Yunan Başbakanına ne söyleyeceğinin sorulması üzerine, “Kiryakos, dostum, siz bizi tehdit etmedikçe biz de sizi tehdit etmiyoruz. Gel iki ülke arasındaki güveni sağlamlaştıralım” diyeceğini söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı konusunun Uluslararası Adalet Divanı’na götürülmesi konusunda bir anlaşmaya varılmasının mümkün olup olmadığına ilişkin olarak da Erdoğan, "Tabii bu arada kıta sahanlığının yanında pek çok sorunumuz var. Bunları paket halinde bir bütün olarak ele almalıyız. Meselelere seçici yaklaşıp bazılarını konuşup bazılarını konuşmamak doğru bir yaklaşım değil” dedi.

Gazete Erdoğan’ın demecinde, Türkiye'nin iki ülke arasındaki sorunlarını çözme iradesinin "güçlü" olduğunu belirttiğini ve "Yunan tarafından dış müdahaleler olmaksızın benzer bir yaklaşım” beklediğini dile getirdi.

"'Bir gece ansızın' Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden terörist unsurlarla ilgili"

Erdoğan geçmişte Yunanistan’a ilişkin “bir gece ansızın gelebiliriz" ifadesinin anımsatılması üzerine ise “bunun Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden terörist unsurlarla ilgili olduğunu” söyledi.

Erdoğan ayrıca, Yunanistan'ın Türkiye'nin hasmı değil, içinde bulunduğu ittifakın kıymetli bir üyesi olduğunu dile getirerek, "Ayrıca komşuyuz, komşu olarak kalacağız, birbirimizin haklarına ve hayati çıkarlarına karşılıklı olarak saygı göstermeliyiz. Bizim dostluk elimizi uzattığımızda ne kadar kucaklayıcı olduğumuzu yüzyıllarca birlikte yaşadığımız Yunan halkı iyi bilir. Bizim kültürümüzdeki hoşgörüyü ve samimiyeti çok yakından tanırlar. Karşılıklı anlayış temelinde ilişkilerimizi ilerletmek ve bu coğrafyada barış içinde yaşamak istiyoruz. Bunu ifade ettiğimizde laf olsun diye söylemediğimizi de defalarca ispat etmiş bir ülkeyiz. Batı medyası bu sözlerimi çarpıtma gayreti içindedir" diye konuştu.

"Enerji alanında işbirliği potansiyeli var"

Gazete röportajın tamamını yayınlamasa da Anadolu Ajansı, Erdoğan’ın gazeteye yaptığı açıklamaları bugün paylaştı.

Anadolu Ajansı’na göre Erdoğan iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliği potansiyeline de değindi. Akdeniz'de enerji alanında işbirliği potansiyeli olduğunu söyleyen Erdoğan, Ege ve Doğu Akdeniz'de enerji rezervlerinin olup olmamasının kendisinin kişisel kanaatinden öte bilimsel araştırmalar sonucunda tespit edilebilen bir husus olduğuna işaret etti ve bu konuda umut verici çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Erdoğan, Akdeniz ve Ege'nin doğal kaynaklar açısından zengin bir havza olduğuna işaret ederek mevcut uluslararası konjonktürde enerji güvenliğinin sağlanmasının ve muhafazasının stratejik açıdan elzem bir konu haline geldiğini ifade etti.

"Ruhban Okulu'nun yeniden açılabilmesi ancak kapsamlı mevzuat değişikliğiyle mümkün"

İki ülke arasındaki sorunlu konulardan olan Heybeliada Ruhban Okulu konusunda ise Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin 1971'de aldığı bir kararla ülke genelindeki tüm özel yüksekokulların devletleştirilmiş olduğunu hatırlatarak, bu kararın sadece Heybeliada Ruhban Okulunu değil, Türkiye'deki tüm özel yükseköğretim kurumlarını kapsadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruhban Okulu'nun devredilebileceği bir resmi yükseköğretim kuruluşunun bulunmaması nedeniyle hukuki temelini yitirdiğini ve faaliyetlerin durduğunu belirterek, "Esasen günümüzde Heybeliada Ruhban Okulunun yeniden açılabilmesi ancak kapsamlı mevzuat değişiklikleri sonucunda mümkün olabilir. Öte yandan, Fener Rum Patrikhanesi de, Ruhban Okulu'nun YÖK mevzuatına tabi olarak bir devlet üniversitesi bünyesinde öğrenime yeniden başlamasına olumlu yaklaşmamıştır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan yarın Atina'yı ziyaret ederek Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşecek ve iki ülke arasında yapılacak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına katılacak.

Forum

XS
SM
MD
LG