Erişilebilirlik

Diyarbakır’da yangın sayısı geçen yıla oranla yüzde 300 arttı


Diyarbakır’ın Batı Karakoç Köyü’ndeki tarlada çıkan yangına köylüler ve itfaiye bitlikte müdahale etti.
Diyarbakır’ın Batı Karakoç Köyü’ndeki tarlada çıkan yangına köylüler ve itfaiye bitlikte müdahale etti.

Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Diyarbakır’da anız yangınları köylülerin korkulu rüyası oldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekiplerinin bu yıl sadece Haziran ayında müdahale ettikleri yangınların sayısı 2023’e oranla yüzde 300 arttı. Bu yangınların yüzde 80’inini anız yangınları oluşturdu.

Diyarbakır şehir merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta Batı Karakoç Köyü’nde, yol kenarındaki tarla bir anda alevler içinde kaldı. Alevler kısa sürede tarlanın içine doğru yayıldı. Köyde yaşayanlar alevleri farkeder etmez müdahale etti.

Diyarbakır’da yangın sayısı geçen yıla oranla yüzde 300 arttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Kimisi ağaç dallarıyla, kimisi evinden su hortumu çekerek yangını söndürmeye çalıştı. Bu sırada olay yerine gelen itfaiye ekibi de yangına tazyikli suyla müdahale etti. İtfaiyenin ulaşmasıyla köylüler rahat nefes aldı. İtfaiyenin müdahalesiyle yangın kısa sürede söndürüldü.

Köylülere göre yangının nedeni yoldan geçen araçlardan atılan izmarit

Diyarbakır ve Mardin arasındaki bölgede çıkan ve 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangından sonra anız yangınları daha fazla gündeme gelmeye başladı.

Köylüler bulabildikleri her şeyle yangına müdahale etti.
Köylüler bulabildikleri her şeyle yangına müdahale etti.

Yangının başladığı köyde yaşayanlar, tarlaların elektrik hatlarından çıkan kıvılcımlar nedeniyle yandığı görüşünde. Ancak Batı Karakoç’ta yangın çıkan tarlaların yakınlarında elektrik hattı bulunmuyor. Peki yangının başlamasının nedeni ne olabilir?

Yangına müdahale eden köylüler yoldan geçen araçlardan izmarit atıldığı görüşünde. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan köylüler, tarlaların yola yakın olması nedeniyle yangına bu izmaritlerin neden olduğunu savundu. Köylülere göre bu yıl yangın sayısında artış yaşandı. Köylülerden Salih Kaya son günlerde aynı bölgede üç kez yangın çıktığını anlattı.

Fazla yağışın yangın artışlarına etkisi

Kaya’nın dikkat çektiği artışa Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı da vurgu yapıyor. DBB İtfaiye Daire Başkanlığı Eğitim Amiri İhsan Gezer, sadece 27 Haziran itibariyle 1859 yangına müdahale ettiklerini söyledi. Gezer röportaja hazırlanırken bile sayının artmaya devam ettiğini belirtti. VOA Türkçe’ye konuşan Gezer, yangınların yüzde 80’inin anız kaynaklı olduğunu söyledi.

İtfaiye ekibinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü.
İtfaiye ekibinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü.

Gezer, “Ekin yangınlarının artışını bu yılki yağışa bağlıyoruz. Bu yıl çok fazla yağış oldu. Bu yağıştan kaynaklı da yol kenarlarında, köylerde otlar daha fazla yeşerdi, daha fazla büyüdü. Buna kaynaklı olarak Diyarbakır sıcağı da üstüne eklenince bu yıl yangınlarda artış gözlemlendi. Geçen yılla kıyas yaptığımız zaman yaklaşık yüzde 300 oranında artış bulunmakta. Aynı zamanda samanın fazla olması ve samanın para etmemesinden kaynaklı köylülerimiz de artık samanını ateşe veriyor. Yine bunun sebeplerinden biri eğitimsizliktir” dedi.

Karayolundan geçen araçlardan atılan izmaritlere dikkat çeken Gezer, “Yol kenarında geçen arabalardakiler içtikleri sigara izmaritlerini dışarıya atıyor. 45 derecelik bir sıcaklıkta anızlar, otlar, ekinler kurumuş vaziyette. Şu an zaten bildiğiniz gibi hasat mevsimidir. Bazı çiftçilerimiz toprağını hasat etmiştir. Bu izmaritler, bu otla temasa geçtiği zaman yangınlar oluşabiliyor. Yine aynı şekilde elektrik tellerinin geçmediği, herhangi bir insanın bulunmadığı bir yerde bazen yangınlara denk gelebiliyoruz. Bu yangınlar da genelde toprağın içerisine atılan cam şişelerinin ısınmasıyla birlikte samanları, otları ateşe vermesiyle de olabiliyor” diye konuştu.

Diyarbakır itfaiyesi anız yangınları nedeniyle yaz aylarında fazla mesai yapmak zorunda kalıyor.
Diyarbakır itfaiyesi anız yangınları nedeniyle yaz aylarında fazla mesai yapmak zorunda kalıyor.

Anız yangınları nedeniyle Haziran ve Temmuz ayında personel izinlerini kaldırdıklarını, araçların bakım ve onarımlarını yaptıklarını hatırlatan Gezer, çiftçileri de uyardı.

Gezer, anız yakılmasının trafik kazalarına da neden olduğunu dile getirerek, “Toprağı biçtiğiniz zaman, anızı ateşe verdiğiniz zaman bu kısa süreli bir fayda sağlasa da uzun sürede ciddi zararlar vermektedir toprağa. Bunu yapmamaya özen gösterelim. Yine yol kenarlarında yakılan anızlar trafikte ciddi zararlar vermektedir. Yani bazen zincirleme trafik kazalarına gidiyoruz. Bunlar genelde yakılan anızın oluşturmuş olduğu dumandan dolayı görüş mesafesinin azalmasına sebebiyet veriyor ve böylelikle zincirleme trafik kazalarıyla da karşılaşabiliyoruz” diye konuştu.


Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG