Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi İsrail’in Refah saldırısını görüştü


BM Güvenlik Konseyi'nde "Ortadoğu ve Filistin" başlıklı bir oturum düzenlendi.
BM Güvenlik Konseyi'nde "Ortadoğu ve Filistin" başlıklı bir oturum düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) “Ortadoğu ve Filistin” oturumunda, İsrail’in Refah’a düzenlediği askeri operasyonlar ele alındı. BM Güvenlik Konseyi’ne üye 15 ülkenin temsilcisi, İsrail’in sivilleri hedef almasının asla kabul edilemez olduğunu belirterek saldırıya tepki gösterdi.

Konseye üye ülkelerin temsilcileri, İsrail’in Refah’a düzenlediği saldırıları derhal durdurması ve Gazze’ye yeterince insani yardımın ulaşması için somut adımların acilen atılması gerektiğini belirtti.

Cezayir, İsrail’in Refah’taki saldırılarına son vermesi için tüm konsey üyesi ülkeler tarafından kabul görecek yeni bir karar tasarısını konseye sunacaklarını kaydetti.

“2 milyon Filistinli, 100 bin İsrailli yerinden edildi”

Güvenlik Konseyi toplantısına katılan BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Tor Wennesland, İsrail’in Refah saldırısında, yaşadıkları çadırların tutuşması nedeniyle 45 Filistinli’nin öldüğünü ve 200 kişinin de yaralandığını belirterek duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Wennesland, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmak için derhal ve iyi niyetle müzakerelere dönülmesi gerektiğini belirterek, “Tüm tarafların artık rotasını acilen değiştirmesi gerekiyor. 7 Ekim’in üzerinden yedi aydan fazla zaman geçti. Hamas ve diğer Filistinli silahlı gruplar tarafından düzenlenen korkunç terör saldırıları, ardından gelen İsrail askeri operasyonları, yaşanan düşmanlıklar hayal ötesi acılara neden oldu. 2 milyon Filistinli Gazze Şeridi'nde yerinden edildi. 100 bin İsrailli de yerinden edildi. Tüm taraflara sivilleri koruma yükümlülüklerini yeniden hatırlatıyorum” dedi.


Wennesland, uzun vadeli bir siyasi çözüme doğru ilerleyecek şekilde Gazze'nin toparlanması ve yeniden inşası için taraflar arasında uzun vadeli planların yapılması gerektiğini kaydetti. Wennesland, İsrail’in yerleşimlerin ilerletilmesi ve askeri operasyonlar da dahil Filistin Yönetimi'ni baltalayan eylemlerinin durması gerektiğini belirtti.

ABD: “İsrail masum Filistinliler'in yaşamlarını korumalı”

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert A. Wood d,, İsrail'in 26 Mayıs'taki hava saldırısı sonrasında, aralarında çocukların da bulunduğu Filistinli sivillerin ölümü ve yaralanması sonucu dehşete düştüklerini ifade etti.

Wood Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, İsrail’i Gazze Şeridi'nde masum Filistinliler'i korumak ve saldırıyla ilgili hızlı, şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma yürütmeye çağırdıklarını belirtti.

Wood, İsrail'in insani yardımın bölgeye ulaşmasını sağlamak için daha fazlasını yapması gerektiğini vurguladı.

Şiddet yanlışı aşırıcı yerleşimcilerin Gazze'ye giden insani yardım konvoylarına ve Filistinli sivillere saldırılarının son bulması gerektiğini vurgulayan Wood, "Bu saldırıları kınıyoruz" dedi.

Wood, "İsrail’e, sivillere insani yardım ulaştırılmasını engelleyen kişilerin hesap vermesini sağlamak için harekete geçmesi gerektiğini açıkça belirttik. İsrail'in Hamas'a karşı kendini savunma hakkı olduğu gibi sivilleri koruma yükümlüğü de var" diye konuştu.

Cezayir: “Tüm konseyin desteğini alacak karar tasarısı hazırladık”

Cezayir BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, konseye hitaben yaptığı konuşmada Arap Grubu'nun desteğiyle, Güvenlik Konseyi’nde tüm üyelerin desteğini alacak bir karar tasarısı sunacaklarını açıkladı.

Bendjama, sunacakları yeni karar tasarısının amacının konseye üye ülke olarak sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu belirterek, “Bu kısa ve öz karar tasarısının bu konseydeki herkesin desteğini toplayacağını umuyoruz. Birleşmiş olan bir konseye ihtiyacımız var. Birleşmeye ihtiyacımız var çünkü işgalci gücün gönüllü olarak uluslararası hukuka ve Güvenlik Konseyi kararına uymasını beklemek anlamsız. İşgal makamı, Uluslararası Adalet Divanı'nın emirlerine uymayacağını açıkça belirtti. Konseyin yasal sorumluluklarını üstlenmesini talep ediyoruz Bunun yerine cinayetleri örtbas etmeye ve trajik hatalar yapmaya devam ediyorlar” diye konuştu.

Fransa: “BM Güvenlik Konseyi İsrail’e acilen sesini yükseltmeli”

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere yaptığı konuşmada, ülkesinin Gazze'de derhal ateşkes çağrısını tekrarladı.


Riviere, İsrail'in Refah'taki yüz binlerce sivilin yerinden edilmesine yol açan askeri operasyonuna karşı olduğunu belirterek, “Uluslararası Adalet Divanı’nın ardından, BM Güvenlik Konseyi de acilen sesini yükseltmeli. BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail’e, bu saldırılarına son vermesi çağrısında bulunması gerekiyor. Uluslararası Adalet Divanı'nın talebi uyarınca, İsrail, Refah’taki askeri saldırılarını ve diğer tüm eylemlerini derhal durdurmalı. İsrail yetkilileri ayrıca, acil ihtiyaç duyulan temel hizmetler ve insani yardımların engellenmeden karşılanması için Refah sınır kapısını açık tutmalı. Fransa, Hamas ve diğer terörist gruplar tarafından tutulan rehinelerin koşulsuz olarak derhal teslim edilmesini talep ediyor” diye konuştu.

Forum

XS
SM
MD
LG