Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısı sona erdi


BM Güvenlik Konseyi toplantısı basına kapalı olarak yapıldı.
BM Güvenlik Konseyi toplantısı basına kapalı olarak yapıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, en az 45 Filistinli’nin ölümüne, onlarcasının da yaralanmasına neden olan İsrail’in Refah’a düzenlediği hava saldırısı sonrasında düzenlediği acil toplantı sona erdi. Güvenlik Konseyi acil oturumu sonrasında herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Güvenlik Konseyi üyesi Cezayir’in talebiyle düzenlenen oturum, basına kapalı gerçekleşti.

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, oturumun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Refah’taki ölümleri durdurmak için konseye yeni bir karar tasarısı sunacaklarını söyledi. Bendjama, karar tasarısının Refah'taki cinayetleri durdurmaya yönelik kısa ve belirleyici bir metin olacağını kaydetti.

VOA Türkçe’nin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre Cezayir, hazırladığı karar tasarısının metnini, kapalı yapılan toplantıda konsey üyelerine dağıttı. Bu tasarının yarın yapılacak Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Filistin konulu oturumunda oylanabileceği belirtildi.

Fransa: “Bu konseyin harekete geçmesi ve yeni bir karar almasının zamanı geldi”

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, tarafları Uluslararası Adalet Divanı tarafından yapılan çağrıya uymaya davet etti. Riviere, toplantıda Refah’a yönelik son saldırıların değerlendirileceğini kaydetti.

Fransız temsilci, insani yardımın mümkün olduğu kadar çok sayıda geçiş noktasından geçerek Refah'a ulaşması gerektiğini belirterek, “İhtiyaçlar çok büyük. BM bizi bir kez daha açıkça uyardı. Deniz koridorunun faaliyete geçmesi iyi bir haber olsa bile yardımın kara yoluyla dağıtımı öncelikli olmalıdır. Son olarak Güvenlik Konseyi'nin görevini yerine getirmesi ve harekete geçmesi gerekiyor. Nüfusun acil ihtiyaçlarının karşılanması için BM'nin Gazze Şeridi'ndeki rolünü tam olarak oynamasına izin verilmelidir” diye konuştu.

Riviere, Filistinliler’in kendi devletlerinin ayrılmaz bir parçası olan Gazze Şeridi'ni yönetmelerine olanak sağlaması gerektiğini aksi takdirde bir krizden diğerine gitmeye devam edileceğini belirterek, “Bu konseyin harekete geçmesinin ve yeni bir karar almasının zamanı geldi” dedi.

Guterres: "Kalp kırıklığı yaşıyorum"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı açıklamada, Pazar günü Refah'ta yerinden edilmiş Filistinliler’e karşı düzenlenen hava saldırısında aralarında birçok çocuğun da bulunduğu ölü ve yaralılar nedeniyle, kalp kırıklığı yaşadığını belirtti.

Guterres, acilen ateşkes ve tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması yönünde uzun süredir devam eden çağrısını da yineledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Refah saldırısına tepki gösterdi.
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Refah saldırısına tepki gösterdi.

Sözcü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Guterres’in daha önce de söylediği gibi, korku ve acının derhal durdurulması gerektiğini belirttiğini, çatışmalarda öldürülen 36 binden fazla Filistinli ve yaklaşık bin 500 İsrailli için de üzüldüğü belirtti.

Sözcü, Genel Sekreter’in acil ateşkes ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması yönündeki talebini yinelediğini, Uluslararası Adalet Divanı'nın bağlayıcı olan ve uyulması gereken son kararlarını hatırlattığını ifade etti.

Forum

STÜDYO VOA

Merih Demiral’ın bozkurt işareti sorun oldu – 3 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG