Erişilebilirlik

UNRWA: “Gazze’ye yapılan yardımlar okyanusta bir damla kadar” 


İsrail’in Pazar günü Refah’taki bir çadır kampa düzenlediği saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli öldü.
İsrail’in Pazar günü Refah’taki bir çadır kampa düzenlediği saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli öldü.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), İsrail’in Pazar günü Refah’taki bir çadır kampa düzenlediği ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli’nin öldüğü saldırıya tepki gösterdi. UNRWA, yapılan yardımların yetersizliğine de vurgu yaptı.

İsrail'in Refah'ta 3 haftadır devam eden operasyonunda Pazar günü kentin batısındaki çadır kampına yönelik bir hava saldırısı sonrası çıkan yangında 45 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma ise, sahadaki ortaklarından İngiltere merkezli “Filistinlilere Tıbbi Yardım Kuruluşu” (MAP) tarafından kendilerine, saldırıda 200’e yakın kişinin hayatını kaybettiği yönünde bilgi aktarıldığını söyledi. Filistinli kaynaklar ve bağımsız kaynaklar henüz bu can kaybı sayısını doğrulamadı.

Ürdün’den video konferans aracılığıyla düzenlediği ve New York’taki BM muhabirlerinin sorularını yanıtladığı basın toplantısında Touma, İsrail’in saldırısında UNRWA ofis ve tesislerinin de hedef alındığını, ağır bombardımanın gece boyunca devam ettiğini, çalışanlarının birçoğunun bugün işe gidemediğini kaydetti.

Touma, şiddetli hava saldırısının ardından dehşete düşen, ölüm korkusu yaşayan insanların Refah’tan kaçışlarını sürdürdüklerini, Refah’tan kaçan Filistinliler’in sayısının bir milyonu aştığını kaydetti.

“Gazze’ye yapılan insani yardım sadece okyanusta bir damla”

Touma, Gazze’ye son üç haftada 200 TIR insani yardım malzemesi ulaştığını ancak bu yardım miktarının yeterli olmadığını belirterek, “Gazze'ye çok ama çok az insani malzeme ulaştırıyoruz. Yaptığımız insani yardım okyanusta sadece bir damla” dedi.

Juliette Touma, Gazze’ye insani yardımın yeterince ulaşamamasının temel gerekçesinin, “İsrail’in insani yardım kuruluşlarına yönelik uygulamış olduğu hareket kısıtlaması” olduğunu söyledi.

Touma, “İsrail kuvvetlerinin devam eden hava saldırıları ve bölgedeki askeri operasyonun son zamanlarda daha da genişlemesi, Hamas tarafından atılan roketler, UNRWA'nın da aralarında bulunduğu insani yardım çalışmalarına engel oluyor” dedi.

UNRWA İletişim Direktörü, “Ölümler her geçen gün daha da artıyor. Refah’a yönelik askeri operasyonlar derhal sona erdirilmeli ve daha fazla gecikme olmaksızın Gazze'ye insani yardım akışı iyileştirilmelidir. Son yaşananlar, Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığını, Gazze'de kimsenin güvende olmadığının kanıtıdır” dedi.

“Gazze’nin güneyine gıda yardım çalışmalarını malzeme yokluğundan askıya aldık”

Touma, bir gazetecinin UNRWA’nın insani yardım faaliyetlerini durdurduğu konusundaki haberlerle ilgili sorusunu, “Biz faaliyetlerimize ara vermedik. Doğruyu söylemek gerekirse, Gazze'nin güneyine gıda dağıtımını askıya aldık çünkü insanlara dağıtacak malzememiz kalmadı. Ama biz operasyonlarımıza devam ettik. Operasyonlarımız devam ediyor. İhtiyaç sahibi nüfusa örneğin birinci basamak sağlık hizmetleri sağlamaya devam ediyoruz. Ancak biz şunu söylüyoruz; insani yardım kurumlarına uygulanan tüm bu kısıtlamalar nedeniyle insani yardım alanı her geçen gün daralıyor” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG