Erişilebilirlik

İsrail’in saldırısının ardından Refah’ta yaşananlar ABD’nin kırmızı çizgisini aşıyor mu?


Refah'taki saldırı büyük bir yangına da sebep oldu.
Refah'taki saldırı büyük bir yangına da sebep oldu.

Biden yönetimi, Gazze’nin Refah kentinde İsrail’in çadır kampına yönelik saldırısının ardından çıkan ve 45 kişinin hayatını kaybettiği yangın için “trajik ötesi” dedi. İsrail’in soruşturmasının sonuçlarını beklediklerini söyleyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby Refah’taki gelişmelerin, ABD’nin İsrail’e askeri yardımını geri çekmesini gerektirmediğini söyledi.

Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby Salı günü Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, İsrail’in Hamas’ı hedef alma hakkına sahip olduğunu belirtirken; İsrail’in bu süreçte sivillere yönelik zararı en aza indirme yükümlülüğü olduğunu da vurguladı.

Refah’taki çadır kentteki yangında can kaybını “korkunç” olarak niteleyen Kirby, yaşananları görmezden gelmediklerini ve İsrail ile görüşmelerde bu konudaki kaygıları gündeme getirdiklerini tekrarladı.

Şu aşamada İsrail politikasında değişiklik yok

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz ay CNN televizyonuna verdiği röportajda, İsrail’in Refah’a kapsamlı bir kara harekatı için girmesi halinde, ABD yapımı bazı silahların transferinin askıya alınabileceğini söylemişti.

Biden yönetimi her düzeyde yapılan açıklamalarda, İsrail’i Gazze’nin kuzeyinden kaçan sivillerin sığındığı Refah’ta kapsamlı bir kara harekatına karşı uyarmış; İsrail’in Hamas’ın son kalesi olarak nitelediği Refah’ta, örgütün etkisiz hale getirilmesi için başka alternatiflerin olduğunu belirtmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby Refah’taki gelişmelerin, ABD’nin İsrail’e askeri yardım politikasını değiştirmesini gerektirmediğini söyledi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby Refah’taki gelişmelerin, ABD’nin İsrail’e askeri yardım politikasını değiştirmesini gerektirmediğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, şu aşamada İsrail konusunda açıklayacakları bir politika değişikliği olmadığını söyledi; Refah’ta yaşananların ABD’nin İsrail’e askeri yardımını geri çekmesini gerektirmediğini belirtti.

İsrail’in daha çok Refah kentinin dışındaki bir hat boyunca askeri operasyon yürüttüğünü belirten John Kirby, henüz Refah’ta yapılmaması konusunda uyarıda bulundukları kapsamda ve büyüklükte bir kara harekatı görmediklerini söyledi.

İsrail’in sivil can kayıpları sebebiyle uluslararası toplum tarafından yalnızlaştırılma ihtimaline dikkat çeken John Kirby, “Bu durum İsrail’in çıkarına değil. İsrail’in uluslararası arenada gittikçe yalnızlaşması bizim de çıkarımıza değil” ifadelerini kullandı.


“Trajik ifadesi yetersiz”

Refah’ta yaşanan olayla ilgili ABD’den en üst düzey açıklamalardan biri Başkan Yardımcısı Kamala Harris’ten geldi.

Başkent Washington’da katıldığı bir etkinlikte basın mensuplarının sorusu üzerine konuşan ve trajik sözcüğünün olayı tanımlamakta yetersiz kaldığını belirten Başkan Yardımcısı Harris, İsrail’in Refah’taki saldırılarının kırmızı çizgiyi aşıp aşmadığı konusundaki soruya ise yanıt vermedi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller da Salı günü düzenlediği basın toplantısında, Refah’ta yaşanan “trajik can kaybından büyük üzüntü duyduklarını” belirtti.

Yangın görüntülerinin çok üzücü olduğunu belirten sözcü, “Bu ailelerin çektiği acının hayal edilemez olduğunu biliyorum. Özellikle de çocuklarını ve birden fazla kez aile fertlerini ve yakınlarını kaybedenler için” ifadelerini kullandı.

Miller, “Daha önce söylediğimiz gibi İsrail sivillerin soğuk kanlı bir şekilde öldürülmesinden sorumlu olan Hamas teröristlerini hedef alma hakkına sahip – ki burada da İsrail’in amacı buydu gibi görünüyor. Hamas Gazze’de sivillerin arkasına gizlenmeye son vermeli” dedi.

Sözcü, İsrail’in operasyonlarını yürütürken sivillere yönelik zararı en aza indirmek için mümkün olan her şeyi yapma yükümlülüğü olduğunu da vurguladı.

İsrail’in soruşturmasından ilk bulgular ve ikinci patlama açıklaması

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Pazar günü Refah'taki bir çadır kampına yönelik hava saldırısının ardından çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturmadan ilk bulguları paylaştı.

IDF sözcüsü vurulan yerin yakınlarında bulunan bir mühimmat deposunun alev alması ve yangının bu şekilde çıkmış olması ihtimalini araştırdıklarını söyledi.

İsrailli sözcü, hava saldırısında kullanıldığını söylediği 17 kilogramlık mühimmatın bu kadar büyük bir yangına yol açma ihtimalinin düşük olduğuna inandıklarını belirtti.

Çadır kentte saldırının ardından büyük bir yangın çıktı.
Çadır kentte saldırının ardından büyük bir yangın çıktı.

Sözcü, "Hedefimizin yanındaki bir yerleşkede depolandığını bilmediğimiz silahların, hava saldırısı sonucu alev aldığı ihtimali dahil tüm seçenekleri inceliyoruz" dedi.

İsrailli sözcü düzenlediği basın toplantısında olaya ilişkin görüntülerin hava saldırısının ardından ikinci bir patlamanın daha olduğunu gösterdiğini kaydetti; soruşturmanın “kapsamlı ve şeffaf” olacağı vaadinde bulundu.

ABD’de seçime 5 ay kala İsrail tartışması

Başkan Joe Biden ABD’de seçimlere beş ay kala, yedi ayı aşkın bir süredir Gazze’de devam eden savaşta İsrail’e verilen destek konusunda, kendi partisinden ve Cumhuriyetçi Parti’den tepkilerle karşı karşıya.

ABD’de üniversite kampüslerinde Filistin yanlısı gösterilerin düzenlendiği bir dönemde, Demokrat Parti’nin ilerici kanadını temsil eden Kongre üyeleri Biden’ı İsrail’e koşulsuz destek verdiği gerekçesiyle eleştirirken; Cumhuriyetçi Parti Hamas’a ve bölgede İran destekli gruplara karşı İsrail’e daha güçlü destek verilmesi gerektiğini savunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden

ABD’de Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi (CAIR) dahil çok sayıda Müslüman sivil toplum kuruluşu, Biden yönetiminin İsrail politikasını ve Refah’ta yaşanan gelişmelere verdiği tepkiyi eleştiriyor.

Gazze açıklarındaki geçici limanda hasar

ABD’nin Gazze Şeridi’ne deniz üzerinden daha fazla miktarda insani yardımın iletilmesi için inşa ettiği geçici limanın bir bölümünde hasar meydana gelmesi sebebiyle, bu liman üzerinden yardım faaliyetleri bir süreliğine askıya alındı.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Sabrina Singh, Salı günü düzenlenen basın toplantısında, yüzer limanın önümüzdeki 48 saat içinde onarım için İsrail’in Aşdod limanına çekileceğini ve onarımın bir haftadan fazla bir süre alabileceğini söyledi. Geçici liman onarıldıktan sonra yeniden Gazze açıklarına yerleştirilecek.

Reuters haber ajansına gün içinde adlarını vermemek koşuluyla bilgi veren Amerikalı yetkililer, geçici limandaki hasarın kötü hava koşullarından kaynaklandığını düşündüklerini söylemişti.

İki hafta önce faal hale gelen geçici liman, 320 milyon dolara mal olmuş ve yapım aşamasında bin ABD askeri görev yapmıştı.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

XS
SM
MD
LG