Erişilebilirlik

Blinken, Hamas'ın BM destekli ateşkes anlaşmasını kabul etmesini "umut verici" olarak değerlendirdi


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu turunu sürdürüyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu turunu sürdürüyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes önerisinin BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmasından bir gün sonra sekiz aydır devam eden savaşı sona erdirmek için İsrailli yetkililerle bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın ateşkes önerisini destekleyen BM kararına destek açıklamasının “umut verici bir işaret” olduğunu söyledi.

Ancak Blinken, Hamas'ın Gazze'deki yönetiminden gelecek açıklamanın hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Blinken, İsrailli liderlerle yaptığı görüşmelerin ardından Tel Aviv'de yaptığı açıklamada, İsrail-Hamas savaşının sona ermesinin ardından Gazze'ye yönelik planlarla ilgili görüşmelerin önümüzdeki birkaç gün içinde devam edeceğini kaydetti.

Antony Blinken'in gezisi öncesinde İsrail ve Hamas, çatışmaları sona erdirmek için daha önce yapılan arabuluculukları baltalayan sert tutumlarını yinelerken, İsrail de Gazze'nin orta ve güney kesimlerinde savaşın en kanlı saldırılarına devam etti.

Ancak Gazze dışında bulunan üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Hamas'ın ateşkes kararını kabul ettiğini ve ayrıntılar üzerinde müzakereye hazır olduğunu söyledi ve İsrail'in buna uymasının Washington'a bağlı olduğunu ekledi.

Ebu Zuhri, Hamas'ın İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesini ve Gazze'deki rehinelerin İsrail'de tutuklu bulunan Filistinli mahkumlarla takas edilmesini öngören formülü kabul ettiğini söyledi.

Reuters'a konuşan Ebu Zuhri, “ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararını uygulayarak işgali derhal sona erdirmeye zorlama konusundaki taahhütlerini yerine getirmek için gerçek bir sınavla karşı karşıya” dedi.

Blinken, Hamas'ın açıklamasının “umut verici bir işaret” olduğunu ancak Gazze'deki Hamas liderliğinden hâlâ kesin bir açıklama gelmediğini söyleyerek “Önemli olan bu ve henüz elimizde olmayan da bu” dedi.

İsrail, Hamas yenilgiye uğratılana kadar savaşa sadece geçici bir süre ara verilmesini kabul edeceğini söylerken, Hamas savaşın sona ereceğini garanti etmeyen bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıkladı.

Gazetecilere konuşan Blinken, görüşmelerinde ayrıca güvenlik, yönetim ve parçalanmış bölgenin yeniden inşası da dahil olmak üzere Gazze'ye yönelik ertesi gün planlarının da ele alındığını ve bunu, bölgedeki pek çok müttefikle istişare ettiklerini söyledi.

İsrail-Hizbullah savaşı korkusu

Ekim ayında patlak veren İsrail-Hamas savaşından bu yana Ortadoğu'ya sekizinci ziyaretini gerçekleştiren Blinken, İsrail ve Lübnan Hizbullah'ı arasında artan şiddet olaylarına da engel olmayı umuyordu.

Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 9 Haziran’da hükümetten istifa eden popüler merkezci Benny Gantz ve muhalefet lideri Yair Lapid ile biraraya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken'ın Biden'ın ateşkes önerisini Gantz ile görüştüğünü ve önerinin İsrail'in güvenlik çıkarlarını ilerleteceğini, rehineleri eve getireceğini ve İsrail'in Lübnan sınırı boyunca sükûneti yeniden tesis etme şansını arttıracağını yinelediğini söyledi.

Biden'ın önerisi ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması karşılığında İsrail'de tutuklu bulunan Filistinliler’in aşamalı olarak serbest bırakılmasını ve nihayetinde savaşın kalıcı olarak sona erdirilmesini öngörüyor.

İsrail'in en yakın müttefiki ve en büyük silah tedarikçisi olan ABD, İsrail'in çok sayıda sivil öldürmesini, büyük yıkım ve insani krizi giderek daha fazla eleştiriyor ve savaşın sona ermesi için daha fazla baskı yapıyor.

İsrail Ordu Radyosu, askerlerin Refah'ın bir mahallesinde meydana gelen patlamada öldüğünü söyledi. Hamas, binaya önceden yerleştirdiği patlayıcılarla pusu kurduğunu ve dört askerinin öldüğünü duyurdu.

Ateşkes arayışı

ABD Başkanı Biden, sekiz ayı geride bırakan İsrail-Gazze savaşında ateşkesin yakın olduğunu son birkaç ayda defalarca ilan etti, ancak Kasım ayında yaklaşık 240 Filistinli karşılığında 100'den fazla rehinenin serbest bırakıldığı sadece bir haftalık ateşkes oldu.

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre İsrail güçleri 8 Haziran’da Gazze'nin merkezindeki kalabalık bir mülteci kampına düzenledikleri baskında Hamas'ın elindeki dört rehineyi kurtarırken, İsrail bombardımanında 274 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrailli yetkililerin gıyabında ölü ilan ettiği en az 40 kişi de dahil olmak üzere, İsrail rakamlarına göre kıyı bölgesinde 100'den fazla rehine kaldı.

Bugün Blinken'in Tel Aviv'de kaldığı otelin önünde toplanan protestocular rehinelerin eve dönmesi için derhal bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu.

Blinken otelde toplantılar yaparken “Sana güveniyoruz Blinken, anlaşmayı imzala” diye slogan attılar. “Nasıl olursa olsun, rehine anlaşması hemen şimdi.”

Antony Blinken bugün Gazze'ye yönelik insani müdahale konulu bir konferans için Ürdün'e geçecek. Dün Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşen Blinken, İsrail'e geçerek Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken'in Netanyahu'ya Gazze için savaş sonrası bir planın önemini ve çatışmanın yayılmasını önleme ihtiyacını vurguladığını söylemişti.

Forum

STÜDYO VOA

Merih Demiral’ın bozkurt işareti sorun oldu – 3 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG