Erişilebilirlik

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Gantz hükümetten ayrıldı


İsrail Savaş Kabinesi’nin merkezci üyesi Benny Gantz, görevinden istifa etti
İsrail Savaş Kabinesi’nin merkezci üyesi Benny Gantz, görevinden istifa etti

İsrail Savaş Kabinesi’nin merkezci üyesi Benny Gantz, Pazar günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun acil durum hükümetinden istifa ettiğini duyurdu.

Gantz’ın istifası, Gazze'de aylarca süren savaşın ortasında güç durumdaki Netanyahu’nun aşırı sağ koalisyonundaki tek merkezci gücünün geri çekilmesi anlamına geliyor.

Netanyahu, Gantz'a "cepheyi terk etmemesi" çağrısında bulunan kısa bir açıklama yaptı.

Öte yandan Gantz’ın istifası, 120 sandalyeli Knesset'te iktidardaki sağcı koalisyonun elinde tuttuğu 64 sandalyelik parlamento çoğunluğunu tehlikeye atmayacak.

Televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında Gantz, "Netanyahu bizim gerçek zafere doğru ilerlememizi engelliyor. Bu nedenle bugün acil durum hükümetinden üzüntüyle ama tam bir güvenle ayrılıyoruz" dedi.

Gantz, İsrail'in Hamas'a karşı yıkıcı bir askeri saldırı düzenlediği Gazze’de net bir savaş sonrası stratejisi bulması için Netanyahu’ya 8 Haziran'a kadar süre tanımıştı. Bu sürede, Gantz’ın istifası bekleniyordu.

Gantz’ın ayrılması, Netanyahu'nun, Gazze savaşının başlamasından sekiz ay sonra diplomatik ve iç baskının arttığı bir dönemde İsrail'de ve yurtdışında hükümete verilen desteğin genişletilmesine yardımcı olan merkezci bloğun desteğini kaybedeceği anlamına geliyor.

Gantz'ın başlangıçta istifasını Cumartesi günü açıklaması bekleniyordu. Ancak İsrail güçlerinin Cumartesi günü dört rehineyi kurtarması sonrası Gantz, açıklamayı erteledi.

Forum

XS
SM
MD
LG