Erişilebilirlik

Blinken Gazze’de ateşkesin gecikmesinden Hamas’ı sorumlu tuttu


İsrail'e gitmek üzere Mısır'dan ayrılmadan önce gazetecilere açıklama yapan Blinken, “Bölgedeki hükümetlere ve insanlara mesajım şudur: Ateşkes istiyorsanız Hamas'a ‘evet’ demesi için baskı yapın” dedi.
İsrail'e gitmek üzere Mısır'dan ayrılmadan önce gazetecilere açıklama yapan Blinken, “Bölgedeki hükümetlere ve insanlara mesajım şudur: Ateşkes istiyorsanız Hamas'a ‘evet’ demesi için baskı yapın” dedi.

Başkan Joe Biden'ın 31 Mayıs’ta Gazze savaşını sona erdirmek için açıkladığı ateşkes planını hayata geçirmek için Ortadoğu’da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ı ateşkesi geciktirmekle suçladı.

İsrail ve Hamas arasındaki görüşmelerde arabulucu olarak rol üstlenen Mısır’ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüştükten sonra konuşan Blinken, ateşkes önerisini henüz kabul etmeyen tek tarafın Hamas olduğunu belirtti.

Blinken Gazze’de ateşkesin gecikmesinden Hamas’ı sorumlu tuttu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Washington, önerinin aşamalı bir ateşkes öngördüğünü ve nihayetinde savaşı kalıcı olarak sona erdireceğini kaydediyor. Ancak İsrail hala Hamas yenilgiye uğratılana kadar çatışmaların sadece geçici olarak duraklamasını kabul edeceğini, Hamas ise savaşın sona ereceğine dair garanti verilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini vurguluyor.

Blinken’dan Hamas’a baskı çağrısı

İsrail'e gitmek üzere Mısır'dan ayrılmadan önce gazetecilere açıklama yapan Blinken, “Bölgedeki hükümetlere ve insanlara mesajım şudur: Ateşkes istiyorsanız Hamas'a ‘evet’ demesi için baskı yapın” dedi.

Blinken, "Gazze'deki Filistinliler’in korkunç acılarını dindirmek istiyorsanız Hamas'a ‘evet’ demesi için baskı yapın. Tüm rehinelerin evlerine dönmesini istiyorsanız, Hamas'a 'evet' demesi için baskı yapın. İsrailliler’i ve Filistinliler’i daha kalıcı bir barış ve güvenlik yoluna sokmak istiyorsanız, Hamas'a 'evet' demesi için baskı yapın” şeklinde konuştu.

Hamas’tan tepki

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri ise Reuters'e yaptığı açıklamada, Blinken'in yorumlarının “İsrail'e yönelik önyargının bir örneği olduğunu’’ savundu ve “Gazze'de işgal tarafından yürütülen soykırıma kılıf sunduğunu” iddia etti.

Blinken'in bölgeye ziyareti öncesinde İsrail ve Hamas, çatışmaları sona erdirmeye yönelik önceki tüm girişimleri boşa çıkaran sert tutumlarını arttırırken, İsrail de Gazze'nin orta ve güney kesimlerinde saldırılarına devam etti.

İsrail Başbakanu Benyamin Netanyahu, Pazar günü Gazze'de öldürülen İsrailliler’in yakınlarına yaptığı açıklamalada, “Tam zafere kararlıyız” demişti. İsrail Başbakanı, Hamas'ın “Hamas'ı ortadan kaldırma hedeflerimize ulaşmadan savaşı durdurmayı taahhüt etme” talebini reddedeceklerini söyledi.

Hamas ve müttefiki İslami Cihat yaptıkları ortak açıklamada, “Herhangi bir anlaşma saldırganlığa kalıcı bir son verilmesini ve Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmeyi, yeniden inşayı, ablukanın kaldırılmasını ve ciddi bir takas anlaşmasını sağlamalıdır” dedi.

Hamas’la tek taraflı anlaşma için müzakere iddiası

NBC News, İsrail'in dahil olduğu ateşkes görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması halinde ABD'li yetkililerin Gazze'de tutulan beş Amerikan vatandaşı rehinenin serbest bırakılması için Hamas’la tek taraflı anlaşma müzakere etmeyi değerlendirdiğini iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır’ın başkenti Kahire'den ayrılırken bu haberle ilgili yöneltilen bir soruya, "Amerikalı rehineler dahil herkesi evine döndürmenin en iyi ve en etkili yolu masadaki ateşkes anlaşmasından geçiyor" dedi.

NBC News’a konuşan ve adını vermek istemeyen Amerikalı yetkililer, olası tek taraflı müzakerenin Katarlı müzakereciler aracılığıyla yürütüleceğini ve İsrail'i kapsamayacağını söylemişti.

İsrail hükümeti sözcüsü David Mencer, bu haberle ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, rehineleri kurtarmak için tüm ülkelerin ellerinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

İsrailli sözcü, "Tüm ülkeleri rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'a ellerinden geldiğince baskı yapmaya çağırdık" dedi.

Savaş dokuzuncu ayına girdi

Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail'in güneyinde düzenledikleri saldırılarda 1200 kişiyi öldürüp 250 kişiyi rehin almalarından sonra başlayan savaş dokuzuncu ayına girdi.

Hamas’ın yönetimindeki Gazze’deki sağlık yetkililerinin Pazartesi günkü açıklamasına göre İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında şimdiye kadar 37 bin 124’ten fazla Filistinli hayatını kaybetti, 84 bin 712 Filistinli ise yaralandı.

Filistinli yetkililer son 24 saat içinde hastanelere 40 kişinin cansız bedeninin daha ulaştığını ve binlerce kişinin cansız bedenlerinin de enkaz altında olduğunun sanıldığını söyledi.

Refah ve Nuseyrat’a saldırılar

İsrail'in geçen ay saldırı başlattığı Gazze'nin güney ucundaki Refah sakinleri, Pazartesi günü tankların sabahın erken saatlerinde kuzeye doğru ilerlediğini söyledi. Tanklar, şehrin merkezindeki en yoğun nüfuslu mahallelerden biri olan Şabura'nın kenarında konuşlanmış durumdaydı.

Gazze Şeridi'ndeki 2,3 milyon kişinin yaklaşık yarısı geçen ayki saldırıdan önce Refah'ta barınıyordu ve o zamandan bu yana bir milyon kişi Refah'tan kaçtı.

İsrail geçen haftadan bu yana Gazze Şeridi'nin merkezinde, şimdiye kadar girmediği yerleşim merkezi olan küçük Deyr el-Belah kenti çevresinde de büyük bir saldırı başlattı. Pazartesi günü bölge sakinleri İsrailliler’in bazı bölgelerden geri çekildiğini; ancak hava saldırılarına ve bombardımana devam ettiklerini söyledi.

Deyr el-Belah'ın kuzeyindeki Nuseyrat sakinleriyse, İsrail'in Cumartesi günü düzenlediği büyük bir baskınla dört rehineyi kurtarmasının rdından hala saldırının enkazını temizlemeye çalışıyor. Filistinli yetkililer 274 kişinin öldüğü saldırının savaşın en kanlı saldırılarından biri olduğunu söylüyor. İsrail güçleriyse saldırıda 100'den az Filistinli’nin öldürüldüğünü ve bunların kaçının savaşçı olduğunu bilmediklerini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi Biden’ın önerisini destekleyen tasarıyı oylayacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Pazartesi günü ilerleyen saatlerde, ABD tarafından hazırlanan ve Biden'ın önerisini destekleyen bir karar tasarısını oylayacak.

Tasarının tüm ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı. Ancak ABD'li yetkililere göre tasarı, daha önce sonuç vermeyen çabalar kapsamında ortaya atılan metinlere benziyor ve birkaç aşamalı uzun bir ateşkes, İsrailli rehinelerin kademeli olarak serbest bırakılması ve nihayetinde savaşın sona ermesini kapsıyor.

Gazze’de İsrail ve Hamas arasında süren savaşta bölgeye barışın getirilmesine yönelik çabaların sonuç vermemesi üzerine, ABD Başkanı Joe Biden 31 Mayıs’ta üç aşamalı bir ateşkes planı açıklamıştı.

İç siyasi baskı artıyor

Bu kez farklı olan, İsrail güçlerinin Gazze'deki çoğu bölgeye en az bir kez saldırmış olması ve Netanyahu'nun bir anlaşmaya varmak için daha büyük bir iç siyasi baskı altında kalması.

İsrail eski Savunma Bakanı Benny Gantz ise savaşın sona ermesi için bir planın ana hatlarının çizilmemesi nedeniyle Pazar günü İsrail savaş kabinesinden istifa etti.

Bu durum Netanyahu'yu, Hamas'ı yenilgiye uğratmayacak bir anlaşmayı kabul etmesi halinde hükümetini düşürmekle tehdit eden aşırı sağcı müttefiklerine daha bağımlı hale getiriyor.

Forum

XS
SM
MD
LG