Erişilebilirlik

Blinken, Gazze'de ateşkes için Mısır ve İsrail’i ziyaret ediyor


ABD Dışişleri Bakanı Blinken bu hafta Mısır, İsrail, Ürdün ve Katar'da temaslarda bulunacak.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken bu hafta Mısır, İsrail, Ürdün ve Katar'da temaslarda bulunacak.

İsrail-Hamas savaşının bölgeye yayılmasını istemeyen ve bir an önce ateşkesin sağlanması için İsrail üzerindeki baskısını arttıran ABD yönetimi, bölgedeki temaslarını sürdürüyor. Bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Mısır ve İsrail’de temaslarda bulunacak.

Bu, Blinken’ın savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana bölgeye yaptığı sekizinci ziyaret. Blinken bu hafta ayrıca, Ürdün ve Katar'a gidecek.

Blinken bugün, İsrail'e gitmeden önce ise Kahire'de Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşecek. ABD Dışişleri Bakanı’nın ayrıca Kahire’de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile biraraya gelmesi bekleniyor.

Ziyaret, ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta İsrail'den, düşmanlıklara son verilmesi, İsrailli rehinelerin ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması ve Gazze'nin yeniden inşasını öngören üç aşamalı ateşkes önerisi ardından yapılıyor.

İsrail'in kayıtlarına göre, Hamas’ın geçen yıl 7 Ekim’deki saldırısında 1200 kişi öldü, 250 kişi de rehin alındı. Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre ise, İsrail'in Gazze Şeridi'ne karşı başlattığı misilleme saldırılarında şimdiye kadar 37 binden fazla Filistinli öldü.


Blinken'in Ortadoğu gezisi, İsrail Savaş Kabinesi'nin üyesi Benny Gantz'ın dün Başbakan Benyamin Netanyahu'nun acil durum hükümetinden istifa ettiğini açıklamasının ardından yapılıyor.

Gantz’ın istifasının, Netanyahu hükümeti için tehdit teşkil etmediği yorumları yapılsa da, Netanyahu’nun etrafında sert görüşlerin ve Lübnan Hizbullahıyla çatışma riskininin her geçen gün arttığı kaydediliyor. Blinken daha önceki İsrail ziyaretlerinde Gantz ile görüşmüştü.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, geçen hafta yaptığı açıklamada, bu haftaki gezi sırasında Blinken'in ortaklarıyla tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir ateşkes anlaşmasına varılması ihtiyacını ve çatışmanın daha da tırmanmasını önleme ihtiyacını tartışacağını söylemişti.

Biden'ın konuşmasından bu yana ateşkes görüşmeleri yoğunlaştı ve CIA Başkanı William Burns, planı görüşmek üzere geçen hafta Doha'da arabulucu Katar ve Mısır'dan üst düzey yetkililerle biraraya geldi.

Bu arada, Reuters haber ajansına konuşan üst düzey Hamaslı bir yetkili Blinken'dan Ortadoğu turunda İsrail'e Gazze savaşına son vermesi için baskı yapmasını istedi.

Hamaslı yetkili Sami Ebu Zuhri, “ABD yönetimini, Gazze'deki savaşı durdurması için baskı yapmaya çağırıyoruz ve Hamas, savaşın sona ermesini sağlayacak her türlü girişime olumlu yaklaşmaya hazır" dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG