Son elli yıl içerisinde otizm teşhisi konulan çocukların sayısında hızlı bir artış gözlemleniyor. Bunun nedenini öğrenmek isteyen uzmanlar davranış ve fiziksel sağlık arasındaki ilişki üzerine odaklanıyor; özellikle de sindirim sistemi üzerinde.
Colorado eyaletindeki bu öğrenciler otistik. Öğrencilerden Parker’a göre bunun bazı faydaları var: “Düşünce yöntemi ve problem çözme yeteneğimiz ilginç. Sıradan biri belli bir sorunu tahmin edilebilen yollardan çözerken, otistikler yaratıcı yöntemlerle çözebiliyor.”
Ancak bunun tek kötü tarafı sindirim sistemi rahatsızlıkları ve aşırı kaygı.
Parker, “Genel anlamda sosyal olarak insanlarla konuşmak zor,” diyor.
Parker, beslenme düzenindeki değişikliğin hem sağlığını hem de moralini değiştirdiğini belirtiyor: “Sanırım daha az huysuzluk ediyorum, eskisi kadar da tartışmıyorum.”
Uzmanlar, Parker’daki bu değişikliği farketmiş. California Teknoloji Enstitüsü uzmanı Sarkis Mazmanian, insanların besin düzeninin sindirim sisteminde yaşayan trilyonlarca bakteriyi etkilediğini belirtiyor: “Sindirim sistemindeki bazı bakteriler huysuzluk ve tekrarlamaya yol açan davranışları olumlu yönde etkiliyor, iletişimi geliştiriyor.”
Mazmanian, laboratuvar farelerinde yapılan deneylerde bu bakterinin sindirim sağlığını geliştirdiği ve davranış bozukluklarını da ortadan kaldırdığını tespit etmiş. Bu sonucun, otistik insanlar üzerinde de önemli etkileri olacağını söylüyor: “Belki de otistik olmak sadece beyinle alakalı değil, aynı zamanda sindirim sistemindeki bakterilerin de bunda bir etkisi var. Eğer sindirim sistemindeki sorunları giderebilirseniz, otistik davranışları da iyileştirebilirsiniz.”
Arizona Eyalet Üniversitesi Profesörü Rosa Krajmalnik Brown, çalışmalarında benzer sonuçlara ulaşmış: “Otistik insanlar üzerinde araştırma yapan birçok uzman sindirim sisteminde hastalığa neden olan virüsleri araştırıyor. Bunu yapmak yerine biz, hastaların sindirim sisteminde iyi mikropların eksik olup olmadığına bakıyoruz, elde ettiğimiz sonuç da bu.”
Profesör Brown, otistik çocukların normal çocuklara göre sindirim sistemlerinde daha az bakteri bulundurduğunu tespit etmiş. Uzmanlara göre bunun nedeni katkı maddesi içeren gıdalar ve aşırı antibiyotik kullanımı: “Otistik çocukların sağlık geçmişlerine bakıldığında normal çocuklara göre iki ya da üç kat daha fazla dozda antibiyotik kullandıklarını belirledik.”
Uzmanlar, sindirimle otizm arasındaki ilişkiyi çözebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor. Gelişmelerin umut verici olduğunu belirten uzmanlar, elde ettikleri sonuçların depresyon ve şizofreni gibi benzer davranış bozukluklarını iyileştirmede de faydalı olacağını belirtiyor.