Erişilebilirlik

Berlin’deki Saldırı ile İlgili Tunuslu Şüpheli Aranıyor


Berlin'de Pazartesi akşamı Noel pazarına gerçekleştirilen TIR saldırısı ile bağlantılı olarak polis, yeni bir şüphelinin ülke çapında arandığını duyurdu. Söz konusu kişinin TIR’ın şöför mahallinde kimliği bulunan Tunus vatandaşı Anis A. olduğu açıklandı. Anis A.’nın kimliğindeki verilerden Tunus'un Tataouine kentinde 1992’de doğduğu anlaşılırken, Almanya’ya mülteci olarak girdiği ve farklı iki isim kullandığı, Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki bir sığınmacı yurdunda kaldığı haber verildi. Binlerce polisin ve özel güvenlikçilerin görev aldığı operasyon kapsamında Anis A.’nın ele geçirileceğini umut ettiklerini açıklayan bir Federal Kriminal Dairesi yetkilisi, zanlının daha önceden poliste adam yaralamaktansabıkası olduğunu ve bu yüzden parmak izlerinin de bulunduğunu duyurdu.

Buna rağmen Alman basınında ve kamuoyunda korkulan, failin Berlin benzeri ya da başka bir yöntemle yeni bir saldırı gerçekleştirme olasılığı. Berlin’in Kurfürstendamm Bulvarı üzerinde kurulu Noel Pazarı’na dalan ve en az 12 kişinin ölümüne neden olan TIR’ı gasp etmek ve kullanmakla suçlanarak gözaltına alınan 23 yaşındaki Pakistan vatandaşı sığınmacı Navid B. soruşturma sonucunda suçsuz olduğunun anlaşılmasından sonra dün akşam serbest bırakılmıştı. Öte yandan IŞİD terör örgütü Berlin saldırısını üstlenen bir açıklama yaptı. IŞİD’e yakın Amak Haber Ajansı üzerinden yapılan açıklamada, Berlin’deki saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiği öne sürüldü. Alman güvenlik birimleri yazıda, failin isminin ve saldırıya dair ayrıntılarının eksik olması nedeniyle açıklamaya kuşkuyla baktıklarını açıkladılar.

Merkel'e eleştiri

Bu arada saldırganın muhtemelen Müslüman kökenli olması ihtimali Alman iç politikasında mülteciler ve İslam’la ilgili tartışmaları alevlendirdi. Berlin‘deki saldırının ayrıntıları daha netleşmeden Başbakan Angela Merkel’in mülteciler politikalarına yönelik aykırı sesler yükselirken, Merkel’in koalisyon ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) lideri ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer, "Tüm göç ve güvenlik politikalarımızı gözden geçirmek ve yeniden düzenlemek durumundayız” diye konuştu. Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Genel Başkanı Frauke Petry’nin hayat arkadaşı ve AfD’nin Kuzey Ren Vestfalya eyalet teşkilatı başkanı Marcus Pretzell, terör saldırısının hemen ardından Twitter hesabından, "Alman hukuk devleti ne zaman hesap soracak? Bu lanet iki yüzlülük ne zaman sona erecek. Bu ölüler Merkel’in ölüleridir" diye paylaşımda bulundu. Ülkenin çeşitli kentlerinde dünden bu yana aşırı sağcı ve ırkçı grupların mültecilere yönelik protesto gösterileri düzenlemesi dikkat çekerken, terör saldırısının Müslüman bir kişinin yaptığının kesinleşmesi halinde daha da sertleşmesi beklenen tartışmaların ülkede yerleşik göçmenleri de olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG