Paris’te meydana gelen terör saldırılarıyla ilgili soruşturma devam ediyor. Belçika’ya sıçrayan soruşturmanın merkezinde Brüksel’in yoksul semtlerinden biri var. Son terör saldırıları, Belçika’daki radikalleşme sorununu dünya gündemine taşıdı. Ayrıca, IŞİD’e katılan Belçikalı sayısının giderek artması da kaygı yaratıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell, bazı semtleri “Avrupa’da terörün arka bahçesi” olarak görülen Belçika’daki radikalleşmeyi inceledi.
Paris saldırılarının beyni olduğuna inanılan Abdülhamid Abaaoud, Brüksel’in Molenbeek semtinde büyümüş.
Paris’te bir restoranın önünde kendini havaya uçuran İbrahim Abdeslam, Molenbeek’teki bu barın sahibiydi. Saldırganlar arasında bulunan erkek kardeşi Salih ise polis tarafından aranıyor.
İstihbarat uzmanları, Molenbeek bölgesini radikal İslamcılar’ın arka bahçesi olarak niteliyor.
Claude Moniquet, “Molenbeek terkedilmiş bir mahalle. Burada radikal bir grup yaşıyor. Çok büyük bir grup değil ama gerçek. 20 hatta 30 yıldır burada yaşıyorlar. Radikal dincilerin sadece Belçika’daki değil, Avrupa’daki liderleri de Molenbeek’e yerleşti” diyor.
Polis Molenbeek’te çok sayıda eve baskın düzenledi. Mahalle sakinleri, dört koldan kuşatma altında olduklarını söylüyor.
Aziz, “Gençleri takip etmemiz gerek. Kafalarından neler geçiyor bilmiyorum” diyor.
2001’de, Afganistan’daki Taleban karşıtı komutan Ahmet Şah Mesut’u öldüren militanlar da Molenbeek’te bir süre yaşamış.
2004’te Madrid’teki tren saldırılarının faillerinden biri de yine Molenbeek’te oturmuş.
2014’te, Brüksel’deki Yahudi Müzesi’ne düzenlenen saldırıda dört kişi ölmüştü. Saldırının faili de bir süre Molenbeek’te kalmış.
Son olarak, geçtiğimiz Ağustos’ta Paris’e giden trende saldırı girişiminde bulunan Eyüp El Kazzani de aynı semtte yaşamış. Saldırı girişimi trendeki Amerikalı askerler tarafından engellenmişti.
Asya Pasifik Vakfı'ndan Sajjan Gohel, “Belçika’da radikalleşme sorunu giderek büyüyor. Çok sayıda Belçika vatandaşı IŞİD ve El Nusra’ya katıldı” diyor.
Uzman Sajjan Gohel, teröristlerin Avrupa’daki Schengen politikasından yararlandığını söylüyor: “Belçika ve Fransa arasında gelişen bir terör bağı görüyoruz. Bu bağ, IŞİD tarafından kullanılıyor.”
Belçika Dışişleri Bakanı, ülkesinin terörle mücadelenin zayıf halkası mı olduğu sorusuyla karşılaştı.
Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, “Bu soruya cevap vermek istemiyorum. Biz güçlü bir halkayız ve teröristlerle çok etkin mücadele etmeye çalışıyoruz,” şeklinde konuştu.
Yetkililer, çok sayıda terör saldırısını önlediklerini söylüyor. Ancak radikal gruplara karşı daha sert önlemler alması için Avrupa Birliği’nin kalbi sayılan Belçika üzerindeki baskı giderek artıyor.