Erişilebilirlik

“500 Yıldır Deprem Olan Yerlere Bina Yapılmış”


DİYARBAKIR - Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi 2. Başkanı Doç. Dr. Şefik İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği alanlarda 500 yıldan fazladır deprem olduğunu buna rağmen aynı noktalarda bina yapıldığını söyledi. İmamoğlu, Güneydoğu Anadolu için deprem riski olduğuna dikkat çekti.

 “500 Yıldır Deprem Olan Yerlere Bina Yapılmış”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı bölgelerde incelmeler yapan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Diyarbakır Şubesi yöneticileri, izlenimlerini meslektaşlarıyla paylaştı. JMO Şubesinde düzenlenen toplantıda Şube 2. Başkanı Doç. Dr. Şefik İmamoğlu Türkiye’yi etkileme olasılığı olan faylarla ilgili bir sunum yaptı.

"Bilim insanlarının uyarıları dikkate alınmalıydı"

Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili bilgi veren İmamoğlu, sunumunun ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

Depremin yarattığı yıkıma şaşırmadıklarını belirten İmamoğlu, daha önce uyarıların yapıldığı bölgede deprem olduğunu söyledi. Bilim insanlarının uyarılarını dikkate alınmadığını ifade eden İmamoğlu, “Çok üzülerek belirteyim ki daha önce sürekli dikkat çektiğimiz alanlarda büyük yapıların olduğunu gördük. Ben dedim keşke daha önceden imkan olsaydı, buralar düzenlenebilseydi. Bilim çevresinin uyarılarına dikkat edilseydi bu kadar harabiyet olmasaydı” dedi.

Depremin yıkıma yol açtığı bölgede yüzyıllardır sürekli deprem olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, depremlere rağmen aynı bölgelerde yapılaşma olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ta 1513 yılında meydana gelen depreme vurgu yapan İmamoğlu, “Bu konuda çalışan bütün bilim çevreleri en son 1513 yılında meydana gelen Kahramanmaraş depremi, ki o dönemde ve ondan önceki dönemlerde bile defalarca Kahramanmaraş ve Hatay'ı Antakya'yı yerle bir eden tarihi depremler olmuş. Fakat maalesef tekrar aynı noktada ve aynı düzensizlikte, hatta daha da kötü şekilde yapılar yapılmaya çalışılmış” diye konuştu.

Güneydoğu için uyarı

Doç. Dr. İmamoğlu’na göre Güneydoğu’da da ciddi bir deprem riski bulunuyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin bölgedeki fayları hareketlendirdiğini vurgulayan İmamoğlu, özellikle Karlıova Erzincan arasında sismik boşluk olduğunu belirtti.

Bölgede 7’nin üstünde bir şiddette deprem olma olasılığını yüksek olduğunu söyleyen İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Kahramanmaraş merkezli depremler, Van ve İran arasındaki bir bölgede, bizim burada Kulp, Lice, Hani arasındaki bölgede ve özellikle de Palu tarafından çok büyük bir aktivite meydana getirdi. Sancak tarafında yine büyük aktivite meydana getirdi ve dolayısıyla şu anda bizim beklediğimiz Bitlis Zagros kenet kuşağı üzerinde bazı depremler olabilir. Net olarak şu anda bir şey söyleyemiyoruz özellikle de Karlıova Erzincan arasında ciddi bir şekilde bir sismik boşluk görünüyor ve bütün bu konuda çalışan yer bilimcilerin hepsi buraya özellikle dikkat çekiyorlar. Özellikle Naci Görür hocam defalarca diyor ki 7,4’ kadar çıkabilecek büyüklükte deprem üretebilir.”

“İlkokuldan üniversiteye deprem bilinci dersi verilmesi lazım”

İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin şiddetli olmasına rağmen, binaların sağlam olmamasının kayıpları arttırdığını belirtti.

Türkiye’de afet bilinci derslerinin verilmesi çağrısı yapan İmamoğlu, “Kesinlikle Türkiye'de ilkokuldan başlamak üzere afet, deprem bilinci derslerinin verilmesi lazım. İlkokul, ortaokul, lise üniversiteye kadar ve toplumsal olarak bir bilinç oluşturulması lazım. Onun için yer bilimde çalışan insanlara, onların önerilerine dikkat edilmesi gerekir” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG