Erişilebilirlik

AP'den Suriye İçin Caydırıcı Önlem Vurgusu


Avrupa Parlamentosu üyeleri Strasbourg'da yapılan oylamada Suriye'ye güçlü tepki verilmesini talep eden bir kararı kabul ettiler.
Avrupa Parlamentosu üyeleri Strasbourg'da yapılan oylamada Suriye'ye güçlü tepki verilmesini talep eden bir kararı kabul ettiler.

Avrupa Parlamentosu, kabul ettiği son kararda Suriye yönetimine net ve güçlü bir cevap verilmesini ve bu yapılırken gerekmesi halinde caydırıcı önlemlerin de dikkate alınmasını istedi


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Suriye konusunda izlenecek yol haritasını belirlemek üzere Cenevre’de bir araya geldikleri bir ortamda konu bir kez daha Avrupa Parlamentosu’nun gündemindeydi. Avrupa Parlamentosu üyeleri, dünkü hararetli tartışmanın ardından bugün yapılan oylamada oy çokluğuyla bir Suriye kararının daha altına imza attılar.

Avrupa Parlamentosu, Suriye’nin imha edilmeleri için kimyasal silahları uluslararası topluma en kısa zamanda teslim etmesi yönündeki öneriye destek verdi. Kararda, Şam yönetimine verilmesi gereken tepkide yer alması istenen unsurlar da net şekilde sıralandı. “Net, güçlü, hedefi belli ve birleşmiş” bir tepki talep eden Avrupa Parlamentosu, gerekmesi halinde olası caydırıcı önlemlerin de hesaba katılmasını istedi.

Caydırıcı önlemlere yönelik vurgu Şam yönetiminin son günlerde attığı adımların ve diplomasiye bir şans daha tanınmasına olanak sağlayan ortamın askeri müdahale tehdidiyle gündeme gelmiş olmasından kaynaklanıyor. Dünkü oturumda da bu durum sıkça dile getirildi. Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda, oturumda yaptığı konuşmada, “Askeri eylem tehdidi faydalı oldu. Bu olmasaydı ne Rusya ne de Esad harekete geçerdi” demişti.

Farklı kaynaklardan gelen bilgilerin 21 Ağustos’ta gerçekleştirilen kimyasal saldırının arkasında Suriye rejiminin olduğuna işaret ettiğinin vurgulandığı belgede, kanıtlanması halinde bunun “uluslararası hukukun açık ihlali ve insanlığa karşı işlenmiş bir suç” anlamına geleceğinin altı çizildi.

Uluslararası toplumun ültimatomuna bağlayıcı bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının eşlik etmesi ve buna uyulmaması halinde Birleşmiş Milletler Şartı’nın sunduğu “tüm unsurların” devreye sokulabilmesi gerektiği de karardaki vurgular arasında yer aldı.

“Sopa gösterme” anlamı da taşıyan bu vurgu Şam yönetiminin oyalama ve sonunda kendi bildiğini okuma taktikleri konusunda artık uzman denebilecek seviyeye ulaşması nedeniyle metinde yer buldu. Başından bu yana Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiğini yüksek sesle dile getiren isimler arasında yer alan Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, “Yapılacaklar kısa zaman diliminde gerçekleştirilmeli. Suriye’nin oyalama taktiklerine başvurmadığından ve ciddiyetinden emin olmalıyız” diye konuştu.

Kimyasal saldırıyı en güçlü şekilde kınayan ve tekrarının önlenmesi için her türlü önlemin alınmasını isteyen parlamenterlerin üzerinde ısrarla durdukları bir başka konuyu da “gerçek trajedinin” gözden kaçırılmaması gerektiği oluşturuyor. 100 bin ölü, 2 milyon mülteci ve 6 milyon yerinden edilmiş insan bulunduğuna dikkat çeken Verhofstadt, “Havuçların sopalara ihtiyacı var. Siyasi çözüm için baskı kurulmalı. Çözüm, Esad’ın ve ailesinin yer almadığı bir çözüm olmalı” dedi.

Rusya ve ABD arasında yürütülen görüşme ve pazarlıklara müdahil olamayan Avrupa Birliği ortak ve güçlü bir duruşla Cenevre II olarak adlandırılan olası süreçte önemli bir rol oynamanın hesaplarını yapıyor.
XS
SM
MD
LG