Erişilebilirlik

ABD, Ukrayna'ya 700 milyon doların üzerinde yeni yardım yapacağını açıkladı


ABD Dışişleri Bakanı Blinken (solda), İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy (sağda) ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski (ortada) dün Kiev'de biraraya geldi- 11 Eylül 2024.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken (solda), İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy (sağda) ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski (ortada) dün Kiev'de biraraya geldi- 11 Eylül 2024.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın altyapısını hedef aldığı Ukrayna'ya, ülkenin enerji sektörüne destek de dâhil olmak üzere 700 milyon dolardan fazla yeni yardımda bulunacağını açıkladı. Paket, insani yardım çabaları ve mayın temizleme çalışmaları için desteği de içeriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın yarın Beyaz Saray'da yapacağı, Ukrayna'ya destek toplantısı öncesinde dün Kiev'e ziyaret gerçekleştirmişti.

Blinken, devam eden Rus saldırıları karşısında Ukrayna'nın enerji ve elektrik şebekesinin onarılmasına yardımcı olmak üzere 325 milyon dolar ve güvenli içme suyu, gıda, barınma ve ilaç gibi temel hizmetler için yaklaşık 290 milyon dolarlık insani yardım açıkladı. Ukrayna genelinde Rus güçleri tarafından bırakılan kara mayınları ve patlamamış mühimmatın temizlenmesine yönelik temizleme çalışmaları için de 102 milyon dolarlık bir kaynak da duyurdu.

Lammy ve Ukrayna'nın yeni Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Blinken gazetecilere “Ukrayna'ya destek sürecek çünkü bu destek herhangi bir ülkeye, partiye ya da seçime bağlı değil” dedi.

Blinken, “Rusya'nın Ukrayna içinde sivillere, enerji altyapısına ve ülkesini savunan Ukrayna ordusuna yönelik saldırılarını sürdürdüğünü ve hatta tırmandırdığını gördük” diye devam etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, “Bugün, acil insani yardım, enerji ve istikrar ihtiyaçlarının yanı sıra reform, iyileşme ve yeniden yapılanmaya yönelik 242 milyon Sterlin destek de dahil olmak üzere, bu mali yılda Ukrayna'ya 600 milyon Sterlin’den fazla destek sağlanacağını teyit edebilirim. Ayrıca, bu yılın ilerleyen dönemlerinde Dünya Bankası'nın 484 milyon dolar değerindeki kredi garantilerini kullanma niyetimizi de teyit ediyoruz” dedi.

Lammy, İngiltere’nin bu yılın sonuna kadar Ukrayna'ya hava savunma füzeleri, ilave topçu mühimmatı ve daha fazla zırhlı araç sevkiyatını hızlandıracağını da sözlerine ekledi.

Gerilimin tırmanmasına ilişkin endişeler şimdiye kadar Kiev'in Rusya içindeki hedefleri vurmak için Batı'nın uzun menzilli silahlarını kullanmasını sınırlandırdı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski “güçlü kararlar” alınması çağrısında bulunmuş ve Rusya'ya karşı uzun menzilli füzelerin kullanılması için izin talebini yinelemişti.

Bir tercüman aracılığıyla konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ülkesinin Rusya'nın provokasyonlarına ve tırmanışına karşı müttefiklerinden “kesin bir cevap” beklediğini söyledi. Sybiha, Rusya'nın Ukrayna'nın nükleer enerji santrallerine ve NATO üyeleriyle sınırına yakın hedeflere yönelik artan saldırılarını örnek gösterdi.

ABD'li ve İngiliz yetkililer Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İran'dan balistik füze alarak Ukrayna'daki savaşı tırmandırdığını öne sürdü.

Drone savaşı

Ukrayna ordusu dün, Rus güçlerinin Ukrayna'nın çeşitli bölgelerini hedef alan gece saldırılarında kullandığı 25 insansız hava aracından 20'sini düşürdüğünü açıkladı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamaya göre saldırılar Cherkasy, Dnipropetrovsk, Kherson, Kyiv, Poltava ve Sumy bölgeleri üzerinde gerçekleşti. Can kaybı ya da büyük bir hasar meydana geldiği bildirilmedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Belgorod bölgesi üzerinde bir Ukrayna insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Belgorod'daki yetkililer ayrıca “yetkili olmayan kişilerin müdahalesi” sonrasında bir yük treninin raydan çıktığını bildirdi. Rusya'nın ulusal demiryolu operatörünün yerel ofisinden yapılan açıklamada, 11 boş vagon ve bir lokomotifin raydan çıktığı belirtildi.
Son çatışmalar, Blinken ve Lammy'nin dün üst düzey yetkililerle görüşmek üzere Ukrayna'ya gittiği sırada meydana geldi.

Blinken Kiev’e yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada “Rusya'nın saldırganlığını tırmandırmaya devam ettiği yoğun bir sonbahar savaş sezonunun ortasında Ukrayna için kritik bir an olduğunu düşünüyorum” demişti.

Kısıtlamalarda değişiklik olacak mı?

ABD Başkanı Joe Biden Salı günü yaptığı açıklamada ülkesinin Ukrayna'nın Rusya ile savaşında uzun menzilli silahlar kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırabileceğini belirtmişti.

ABD, çatışmayı tırmandırma korkusuyla Ukrayna'nın ABD tarafından tedarik edilen ve Rusya'nın derinliklerini vurabilecek silahları kullanması konusunda isteksiz ve bu konuda kararlı görünüyor.

Ukrayna'nın bazı müttefikleri Kiev'e bu tür silahlar tedarik etti, ancak silahları tedarik eden ülkeler, silahların nasıl ve ne zaman kullanılabileceğine dair kısıtlamalar getirdi.

Salı günü ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya karşı uzun menzilli silahlar kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırıp kaldırmayacağına ilişkin bir soruya yanıt olarak Biden, yönetiminin “şu anda bunun üzerinde çalıştığını” söyledi.

Aynı gün erken saatlerde Blinken da Sky News'e verdiği mülakatta, ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya karşı uzun menzilli füzeler kullanmasına izin verme konusundaki tutumunda bir değişiklik olabileceğini belirtti.

Blinken, “Hiçbir zaman dışlamayız. Ancak karar verdiğimizde, bunun Ukraynalılar’ın başarmaya çalıştıkları şeyi ilerletebilecek şekilde yapıldığından emin olmak isteriz” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG