Erişilebilirlik

ABD ve İngiltere Dışişleri Bakanları kritik "uzun menzilli füze" kararı öncesi Kiev’de


ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy Kiev'de- 11 Eylül 2024.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy Kiev'de- 11 Eylül 2024.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Rusya'ya karşı savaşta kritik bir dönemeçte üst düzey Ukraynalı hükümet yetkilileriyle bir dizi görüşme yapmak üzere Kiev'de temaslarda bulunuyor.

Blinken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve diğer yetkililerden Kiev'in savaştaki hedeflerinin ne olduğunu ve Washington'un bu hedeflere ulaşmasına yardımcı olmak için neler yapabileceğini doğrudan duymak istediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, Kiev’e yola çıkmadan önce Londra'da Lammy ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Rusya'nın saldırganlığını tırmandırmaya devam ettiği yoğun bir sonbahar savaş sezonunun ortasında, Ukrayna için kritik bir an olduğunu düşünüyorum” demişti.

Zelenski'nin, Moskova'nın saldırı düzenleme kabiliyetini sınırlandırmak için Ukrayna'nın uzun menzilli ABD ATACMS ve İngiliz Storm Shadows gibi Batılı füzeleri Rus topraklarının derinliklerine ateşlemesine izin vermesi için müttefiklerine yaptığı çağrıları yenilemesi muhtemel.

Batılı kaynaklara göre, Blinken ve Lammy'nin, uzun menzilli füzelere izin verme konusunu değerlendirirken Ukrayna'dan stratejik hedefleri konusunda daha fazla bilgi istemesi bekleniyor.

Washington ve bazı Avrupa başkentlerinde böyle bir adımın Rusya'yı Batı ile doğrudan bir çatışmaya kışkırtacağı endişesi hakimken, yetkililer de Ukrayna'nın savaşı kendi lehine çevirmek için daha fazla yardıma ihtiyacı olduğunu kabul ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden gece boyunca uzlaşma için yer olduğunu öne sürdü.

Biden, ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşında uzun menzilli silahlar kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırıp kaldırmayacağı sorulduğunda yönetiminin “şu anda bunun üzerinde çalıştığını” söyledi.

Rusya: “Uzun menzilli silahlara izin çıkarsa, ABD ve müttefiklerini savaşın tarafı göreceğiz”

Rusya parlamentosunun alt kanadının başkanı Vyacheslav Volodin, Kiev'in uzun menzilli silahlar kullanmasına izin vermeleri halinde Moskova'nın ABD ve müttefiklerini savaşın tarafları olarak göreceğini söyledi.

Blinken, Washington'un izin verip vermeyeceğini söylemeyi reddetti, ancak herhangi bir kararda birden fazla faktörün etkili olduğunu söyledi.

Blinken, “Önemli olan sadece sistemin kendisi değil. Şunu sormanız gerekir: Ukraynalılar bunu etkili bir şekilde kullanabilir mi? Bazen bu önemli bir eğitim gerektirir ki biz bunu yaptık. Bunu idame ettirme kabiliyetleri var mı?” diye sordu.

İşgalin üzerinden 2 buçuk yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Ukrayna güçleri, Moskova'nın saldırılarını yoğunlaştırdığı doğuda Rus ilerlemesine karşı koymaya çalışırken, daha iyi silahlanmış ve sayıca daha fazla olan düşman karşısında zorlanıyor.

İnisiyatifin bir kısmını geri almak ve Rus güçlerinin yönünü değiştirmek isteyen Kiev, geçtiğimiz ay cüretkâr ve geniş çaplı bir sınır ötesi harekâtla Rusya'nın batısına asker gönderdi ancak Moskova'nın birlikleri doğuda ilerlemeye devam etti.

Ziyaret ayrıca, Londra'da Blinken'in, Rusya'nın İran'dan balistik füzeler aldığını ve bunları muhtemelen birkaç hafta içinde Ukrayna'da kullanacağını söylemesinden ve Moskova ile Tahran arasındaki işbirliğinin Avrupa'nın güvenliğini tehdit ettiği uyarısında bulunmasından bir gün sonra gerçekleşiyor.arada

ABD, Rusya’ya balistik füze sattığını söylediği İran'a yaptırım kararı aldı

İran ve Rusya arasında derinleşen askeri işbirliğinin tüm Avrupa için bir tehdit olduğunu söyleyen Blinken, Washington'un İran'ı Rusya'ya balistik füze sağlamasının “dramatik bir tırmanma” olacağı konusunda özel olarak uyardığını da sözlerine ekledi. ABD dün bu transfer nedeniyle İran'a yaptırım kararı almıştı.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı bir işgalle başlattığı savaşta binlerce sivil hayatını kaybetti. Milyonlarca Ukraynalı da yerinden edilirken, şehirleri ve köyleri moloz yığınlarına dönüştü.

Rusya son haftalarda Ukrayna'ya yönelik drone ve füze saldırılarını arttırırken, Ukrayna da yüzlerce uzun menzilli saldırı dronunu Rus topraklarının derinliklerine gönderdi.

Zelenski bu ayın sonlarına doğru ABD'ye giderek Başkan Joe Biden ve Kasım ayındaki seçimlerde halefi olacak iki isme savaşın sonunu yaklaştıracağını umduğu bir plan sunacak.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG