Erişilebilirlik

Ukrayna bugüne kadarki en büyük insansız hava aracı saldırısıyla Moskova ve etrafını vurdu


Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırıları sonucu Moskova bölgesindeki Ramenskoye'de bir apartmanda meydana gelen hasar- 10 Eylül 2024.
Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırıları sonucu Moskova bölgesindeki Ramenskoye'de bir apartmanda meydana gelen hasar- 10 Eylül 2024.

Ukrayna bugün, Rusya'nın başkenti Moskova ve çevresine şimdiye kadarki en büyük insansız hava saldırısını düzenledi. Saldırı sonucu en az bir kadının öldüğü, onlarca evin yıkıldığı, başkentteki dört havaalanın üç saatten fazla kapatıldığı ve yaklaşık 50 uçuşun yönlendirildiği bildirildi.

Dünyanın en büyük nükleer gücü olan Rusya ise, 21 milyondan fazla nüfusa sahip Moskova bölgesi üzerinde dolaşan en az 20 insansız hava aracını ve diğer sekiz bölge üzerindeki 124 tanesini imha ettiğini açıkladı.

Moskova Valisi Andrey Vorobyov, drone saldırılarının Moskova bölgesinin Ramenskoye semtinde en az iki yüksek apartmana zarar verdiğini ve daireleri ateşe verdiğini söyledi.

Vorobyov, Ramenskoye'de 46 yaşında bir kadının öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını söyledi. Vorobyov, 43 kişinin geçici barınma merkezlerine tahliye edildiğini de sözlerine ekledi.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda çok katlı bir konut binasının pencerelerinden alevlerin çıktığı ve Ramenskoye bölgesinde onlarca dairenin hasar gördüğü görülüyor.

Bölge sakinlerinden Alexander Li, Reuters'a yaptığı açıklamada, “Pencereye baktım ve bir ateş topu gördüm. Pencere şok dalgasıyla havaya uçtu" dedi.

Kremlin'in yaklaşık 50 kilometre güneydoğusunda yer alan Ramenskoye bölgesi, resmi verilere göre yaklaşık çeyrek milyonluk bir nüfusa sahip.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Rusya'nın Bryansk bölgesi üzerinde 70'ten fazla, diğer bölgelerde de onlarca insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Bölgede herhangi bir hasar ya da can kaybı rapor edilmedi.

Ukrayna, savaşı Rusya'ya taşımaya çalışıyor. Rusya Ukrayna'nın doğusunda ilerlerken, Kiev de 6 Ağustos'ta Rusya'nın batısındaki Kursk bölgesine yaptığı saldırı ve Rusya topraklarının derinliklerine doğru giderek artan İHA saldırılarıyla savaşı Rusya'ya taşımaya çalışıyor.

Rusya saldırıların sivil altyapıyı hedef aldığı için “terörizme” benzediğini söylüyor.

Ukrayna, 2022'de Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın derinliklerine saldırmaya hakkı olduğunu söylese de Kiev'in Batılı destekçileri savaşın Rusya ile ABD liderliğindeki NATO askeri ittifakı arasında doğrudan bir çatışmaya dönüşmesini istemediklerini defalarca dile getirdi.

Saldırılarla ilgili olarak Ukrayna'dan hemen bir açıklama gelmedi. Her iki taraf da sivillerin hedef alındığını reddediyor ancak her iki tarafın saldırılarında da siviller öldü.

Ukrayna'nın yerli drone endüstrisi hızla büyüyor ve Kiev, Rusya'nın enerji, askeri ve ulaşım altyapısına yönelik drone saldırılarını artırıyor. Rusya dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı.

Bugünkü saldırı, Ukrayna'nın Eylül ayı başında başlattığı ve özellikle Rusya'nın enerji ve elektrik tesislerini hedef alan insansız hava aracı saldırısının ardından geldi.

Moskova bölgesine komşu olan Tula bölgesi yetkilileri, Rus devlet haber ajansına yaptıkları açıklamada, bir drone enkazının bir yakıt ve enerji tesisinin üzerine düştüğünü ancak tesisin “teknolojik sürecinin” etkilenmediğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG