Amerikalı ve Afgan yetkililer dünkü görüşmelerinde çok sıcak ve olumlu bir yaklaşım sergiledi. Afganistan’ın yeni liderleri, Camp David’de Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Ashton Carter ve Hazine Bakanı Jack Lew ile biraraya geldi.
Yetkililere göre güvenlik başta olmak üzere Afganistan’la ilgili önemli konular ele alındı, Taleban saldırılarının artması ve El-Kaide tehdidinin devam etmesi üzerinde duruldu.
Görüşmelerde ayrıca Afganistan önderliğindeki koalisyon çalışmaları, bölgesel işbirliği ve Afgan ekonomisini güçlendirme çabaları ele alındı. John Kerry, “Görüşmelerimizin derinliği bu anın ne kadar önemli olduğunu yansıtıyor, Afganistan’da kurulan ulusal birlik hükümetinin halkının güvenliğini tamamiyle üstlendiğini ve kendi tasarladığı reformları gerçekleştirme yolunda adımlar attığını görmek son derece olumlu bir gelişme.” şeklinde konuştu.
Eşref Gani ise, Afgan halkını yalnızca barış içinde değil, aynı zamanda onurlu ve refah içinde yaşar hale getirimeye kararlı olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Kerry, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Eylül’de göreve başlamasından buyana Amerika’ya doğru çok büyük adımlar attığını söyledi.
Yetkililere göre, bu adımlar Gani’den önceki devlet başkanı Hamit Karzai’ninkinden çok daha fazla.
Gani, Başkan Obama’dan bu yıl Afganistan’daki Amerikan birliklerinin sayısını 10 binden 5,600’e indirme hızını yavaşlatmasını istedi.
Eşref Gani, “Amerika ve Afganistan’ın iki stratejik ortak olduğu konusunda anlaştık. Ortak çıkarlarımız var ve hem Amerika’nın hem de Afganistan’ın güvenliğini garanti altına almak için birlikte hareket edeceğiz.” diye konuştu.
Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon, tehdidin büyüklüğü düşünülecek olursa iki yıl içinde nereye gelineceği bilinemediği için 2016 sonunda Afganistan’dan ayrılmanın büyük bir hata olacağını ileri sürdü.
Michael O’Hanlon, terörist örgütlerle mücadele amacıyla Amerika’nın Afganistan’da varlığını sürdürmesi gerektiği görüşünde. O'Hanlon, “Sadece ülkenin yeniden yapılanmasından, direnişle mücadeleden değil, ortaklıktan söz ediyoruz. İki veya üç üs bulundurmaktan, Afganistan’ın iç güvenliğini sağlamasına yardımcı olmak ve bu şekilde de kendi çıkarlarımızı korumaktan bahsediyoruz.” şeklinde konuştu.
Amerika Afganistan’da kalkınma ve siyasi reformları teşvik amacıyla 800 milyon dolarlık birekonomik yardım planı sundu ve Kongre’den Afgan asker sayısını 350 binin üzerinde tutmak için gerekli fon isteyeceğini açıkladı.
Dışişleri Bakanı John Kerry önümüzdeki aylarda Kabil’i ziyaret edecek ve üzerinde anlaşmaya varılan yeni, üst düzey diplomatik temaslara yoğunlaşacak ikili komisyon çalışmalarını başlatacak.
Afganistan’da 9,800 Amerikan askeri Afgan birliklerine danışmanlık yapıyor, onlara eğitim veriyor. Muharip birlikler geçen yılın sonunda geri çekildi. Başkan Obama yıl sonuna kadar birlik sayısını 5,500’e indirmek istiyor. Amerika’nın Sesi muhabiri, Eşref Gani’ye ülkede ne kadar Amerikan askeri kalmasını istediğini sordu ancak Gani sayı vermedi.