Erişilebilirlik

Blinken, Sinvar'ın ölümüyle rehineleri kurtarmak için “gerçek bir fırsat” doğduğunu söyledi; İsrail Lübnan'ın liman kenti Sur'u vurdu


ABD Dışişleri Bakanı Blinken Perşembe günü Katar'a, Cuma günüyse İngiltere'ye gidecek.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Perşembe günü Katar'a, Cuma günüyse İngiltere'ye gidecek.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail'in Hamas lideri Yahya Sinvar'ı öldürmesinin Gazze Şeridi'nde militan grubun elinde kalan rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya varılması için “gerçek bir fırsat” sunduğunu söyledi.

Suudi Arabistan'a uçmadan önce Tel Aviv'de gazetecilere konuşan Blinken, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta grubun askeri kapasitesini azaltmak dahil bir dizi başarı elde ettiğini belirtti. Blinken, geriye rehineleri eve getirmek ve savaşı sona erdirmenin kaldığını kaydetti.

Bölgeye 11'inci kez giden Blinken, savaşın, Hamas'ı Gazze'den uzak tutacak ve İsrail askerlerinin orada kalmamasını sağlayacak şekilde sonlandırılması gerektiğini de dile getirdi.

23 Ekim 2024 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Riyad'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Suudi yetkililerle görüştü.
23 Ekim 2024 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Riyad'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Suudi yetkililerle görüştü.

İsrail'den sonra Suudi Arabistan'a geçen Blinken, Riyad'da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan el Suud ile biraraya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller tarafından yapılan açıklamaya göre Blinken, görüşmede, Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasının önemini vurguladı.

Blinken ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın çatışma sonrası dönemde güvenliğin, yönetişimin ve yeniden yapılanmanın nasıl tesis edileceğine ilişkin görüşmelerde bulunduğunu kaydeden Miller, Blinken'ın Suudi Arabistan'ın Gazze ve Lübnan'a insani yardımı kolaylaştırmak için yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ettiğini söyledi.

Açıklamaya göre iki bakan ayrıca Lübnan'da İsrailli ve Lübnanlı sivillerin evlerine dönmelerine imkan tanıyacak diplomatik bir çözüme duyulan ihtiyacı da ele aldı.

Matthew Miller, iki bakanın ayrıca Cidde görüşmelerinin daha önceki turlarına ve ALPS (Sudan'da Hayat Kurtarma ve Barışı İlerletme) grubunun çabalarına dayanarak; Sudan'daki çatışmanın sona erdirilmesi, sivillerin korunması, insani yardımın arttırılması ve sivil bir hükümete siyasi geçişin ilerletilmesi çabalarını konuştuğunu aktardı.

Yönetim, güvenlik, yeniden yapılanma ve uluslararası toplumun Filistinliler'e yardım için neler yapabileceği gibi konular dahil savaş sonrası Gazze'ye ilişkin planların Blinken'in önümüzdeki günlerde Arap ortaklarıyla yapacağı görüşmelerin konusu olacağı aktarıldı.

İsrail, Lübnan ordusu kontrolündeki bölgeleri de hedef alacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken'in Perşembe günü Katar'a uğradıktan sonra Cuma günü Londra'da Arap muhataplarıyla biraraya geleceğini açıkladı.

Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'i Gazze'ye ulaşan insani yardım miktarını arttırması aksi takdirde ABD askeri yardımına erişimini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyaran bir mektup göndermişti. Bundan bir hafta sonra Blinken, Çarşamba günkü açıklamasında, ilerleme sağlandığı ancak daha fazla ilerleme kaydedilmesi ve bunun sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Blinken gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yılın başlarında da benzer bir uyarıda bulunduğunu, bunun ardından İsrail'in yardımların artmasını sağladığını, ancak bunun uzun sürmediğini söyledi. Tehditler, ABD'nin insani yardımlarının ABD askeri yardımı alan bir ülke tarafından engellenmemesi gerektiğine dair yasal yükümlülüklerle bağlantılı.

Yeni uyarının boş bir tehdit olup olmadığı sorusu üzerine Blinken, “Yasalara uymaya kararlıyım. Yasalara uyacağım” dedi.

İsrail Lübnan'ın güneyindeki liman kenti Sur'u vurdu

Bu arada İsrail güçleri, yeni tahliye emirleri yayınlamasından saatler sonra Çarşamba günü Lübnan'ın güney liman kenti Sur'a hava saldırısı düzenledi.

İsrail, Lübnan'ın güneyindeki UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Sur liman kentini, halkın merkezi bölgeleri terk etmesi için internet üzerinden bir emir yayınladıktan yaklaşık üç saat sonra bombalamaya başladı. Binaların üzerinde yoğun dumanın yükseldiği görüldü.

23 Ekim 2024 - UNESCO listesinde bulunan liman kenti Sur'un üzerinde dumanlar yükseldi.
23 Ekim 2024 - UNESCO listesinde bulunan liman kenti Sur'un üzerinde dumanlar yükseldi.

İsrail'in İran'ın yakın müttefikleri Hizbullah ve Hamas'ı yok etme kampanyasını hızlandırdığı son haftalarda on binlerce kişi Sur'u terk etmişti.

Liman, balıkçıların, turistlerin, hatta sınıra yakın görevlerine ara veren BM barış gücü askerlerinin deniz kenarında vakit geçirdiği, genellikle güneyin hareketli bir merkezi olarak biliniyor. Ancak İsrail'in bu hafta verdiği tahliye emirleri ilk kez Sur'un antik kalesine kadar olan bölümünü kapsadı.

İsrail ayrıca gece boyunca Beyrut'ta Hizbullah'la bağlantılı bir dizi yeri vurduğunu da açıkladı.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Çarşamba günü Beyrut'u ziyareti sırasında Lübnan'daki çatışmalara diplomatik bir çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Baerbock, “Lübnan'ın tamamen istikrarsızlaştırılmasının, Ortadoğu'daki tüm devletler arasında dini çeşitliliği en fazla olan toplum ve aynı zamanda tüm bölge için ölümcül olacağını” söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Blinken'a, Lübnan'da yerinden edilmiş İsrailliler'in İsrail'in kuzeyindeki evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlayacak bir güvenlik ve siyasi değişime ihtiyaç olduğunu söyledi.

Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada, sınırların her iki tarafındaki sivillerin “barış ve güvenlik içinde evlerine dönebilmeleri” için çatışmanın çözüme kavuşturulmasının önemli olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, Hizbullah'ın uzun vadede silahsızlandırılmasının yanı sıra İsrail güçlerinin kuzey komşusundan çekilmesini öngören 2006 tarihli BM Güvenlik Konseyi Kararı'nın uygulanması gerektiğini yineledi.

Gazze'deki savaş, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlediği ve militanların yaklaşık 1200 kişiyi öldürdüğü, 250 kişiyiyse rehin aldığı saldırıyla başladı. Hamas'ın elinde halen yaklaşık 100 rehine bulunuyor ve bunların üçte birinin öldüğüne inanılıyor.

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki karşı saldırısı 42 bin 700'den fazla Filistinli'nin ölümüne neden olurken, İsrail ölenler arasında birkaç bin Hamas militanının olduğunu iddia ediyor.

ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve diğer ülkeler, Hizbullah ve Hamas'ı terör örgütü olarak kabul ediyor.

Bu haber için bazı bilgiler Associated Press, Agence France-Presse ve Reuters haber ajanslarından sağlanmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG