Erişilebilirlik

İsrail Hizbullah’ın Sahel Hastanesi’nde para ve altın sakladığını iddia etti, Refik Hariri Hastanesi’nin yakınını vurdu


İsrail, dün akşam Lübnan’da başkentin en büyük devlet hastanelerinden Refik Hariri yakınında bir hedefi vurdu. İsrail, hasar gören hastaneyi hedef almadığını kaydetti.
İsrail, dün akşam Lübnan’da başkentin en büyük devlet hastanelerinden Refik Hariri yakınında bir hedefi vurdu. İsrail, hasar gören hastaneyi hedef almadığını kaydetti.

İsrail, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bulunan Sahel Hastanesi’nin altında Hizbullah’ın yüklü miktarda para ve altın sakladığını iddia etti.

Hastaneye ait olduğu iddia edilen planları da yayınlayan İsrail, yerleşkenin altında Hizbullah’ın tünellerinin olduğunu da öne sürdü.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, iddiayı dile getirdiği açıklamasında, “hastanenin altında en az yarım milyar dolar olduğunu” öne sürerek “bu paranın Lübnan’ın yeniden imarı için kullanılabileceğini” söyledi.

İsrail’in bu iddiasının ardından hastanenin hava saldırısına hedef olabileceği korkusu arttı.

Hastanenin sahibi ve milletvekili Fadi Alameh, İsrail’in iddialarını yalanladı. Hastanedeki yaklaşık 115 hastanın ağır durumda olanları, başka hastanelere nakledildi. Durumu nispeten hafif olanlar taburcu edilirken yeni hasta kabulü durduruldu.

Hastane basının, Lübnan Ordusu’nun, Sağlık Bakanlığı’nın ve isteyen kurumların incelemesine açıldı.

42 yıl önce kurulan özel hastanede yaklaşık 55 sağlık çalışanı görev yapıyor.

Hastanenin doktorlarından Ömer Mnaimneh, hastaneye dair İsrail’in iddialarının doğru olmadığını belirterek hastanelerin Cenevre Konvansiyonu’nun koruması altında olduğunu vurguladı.

Mnaimneh, “İddialar şok edici. Burası insanların ihtiyaçlarının karşılandığı, bakımlarının yapıldığı, tedavi olduğu bir hastahane. (İsraill yetkililerin) yayınladıkları video gerçekten çok ilginçti. Herhangi bir para trafiğine dair iddiayı reddediyoruz. Burası bir hastane ve insanların ihtiyaç duydukları tedaviyi sağlıyoruz” dedi.

İddiayı duyar duymaz hastaları sevk etmek için çalışmalara başladıklarını söyleyen Doktor Mnaimneh, “Hemen acil servisi kapattık. Çok zordu, sonra hastaları başka hastanelere gönderdik. Hastaneler Cenevre Konvensiyonu’nun koruması altında. Belki burada bir şeyler olduğuna dair istihbarat almışlardır, ancak bunun doğru olmadığını söylüyoruz” diye konuştu.

İsrail kısa süre önce Hizbullah’ın para kaynaklarını hedef almaya başladıklarını duyurmuş, Beyrut başta olmak üzere belirledikleri hedeflere yönelik saldırılar yapabileceklerini açıklamıştı.

İsrail Beyrut’ta Refik Hariri Hastanesi’nin yakınındaki çok katlı binayı vurdu

Bu iddialara dayanarak Lübnan ordusunun kontrolündeki bazı noktalara yönelik hava saldırıları düzenlemeye başlayan İsrail, dün akşam Beyrut’ta Refik Hariri Hastanesi yakınlarında çok katlı bir binayı vurdu.

Vurulan binada aralarında çocukların da olduğu 13 kişinin hayatını kaybettiği kesinleşti. Enkazda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor ve vurulduğu sırada binada 30’a yakın sivilin olduğu söyleniyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre saldırıda 57 kişi de yaralandı.

Beyrut’un en büyük devlet hastanelerinden biri olan Refik Hariri’ye yaklaşık bir kilometre mesafedeki binanın vurulması, sağlık çalışanları arasında tedirginliğe sebep oldu.

Hastanede şarapnel parçalarına bağlı hasar oluştu. Sağlık yetkilileri hastaların tahliye edilmeyeceğini ve hastanenin tam kapasiteyle çalışmaya devam edileceğini duyurdu.

İsrail: “Refik Hariri Hastanesi’ni hedef almadık”

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise İsrail jetlerinin Pazartesi geç saatlerde Refik Hariri Hastanesi yakınında bir Hizbullah hedefini vurduğu, ancak hastanenin hedef alınmadığı ve saldırıdan etkilenmediği kaydedildi.

Salı günü bir basın toplantısı düzenleyen hastane müdürü Cihad Sadi, hastanenin hasar gördüğünü söyledi.

Muhtemelen ağır mühimmattan kaynaklanan enkazın hastanenin güneş panellerine ve ön cephesine zarar verdiğini ve camlarını kırdığını söyleyen Sadi, Sadi, “Dün bir saldırıya maruz kaldık. Hedefli olup olmadığını bilmiyoruz ama İsrail'in kırmızı çizgileri yok” dedi.

Personel arasında ölen ya da yaralanan olmadı, ancak hastanenin önündekileri kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Sadi, “Dahiye'deki hastanelerin hedef alınmasının ardından hastaneyi boşaltmayacağız, geriye bir tek biz kaldık” dedi.

Beyrut'un Hizbullah’ın egemen olduğu güney banliyösü Dahiye, İsrail'in İran destekli güçlü milislere karşı düzenlediği hava saldırılarında defalarca vurulan bir bölge.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG