Erişilebilirlik

ABD’de açılması planlanan ilk Katolik devlet okuluna karşı dava


Oklahoma'da davacılar, kimlikleri Katolik Kilisesi ile çatışan öğrencilerin ayrımcılığa uğrayacağını savunuyor. Okulun destekçileri ise muhafazakar çoğunluğun olduğu Anayasa Mahkemesi'nden umutlu.
Oklahoma'da davacılar, kimlikleri Katolik Kilisesi ile çatışan öğrencilerin ayrımcılığa uğrayacağını savunuyor. Okulun destekçileri ise muhafazakar çoğunluğun olduğu Anayasa Mahkemesi'nden umutlu.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), ülkenin ilk dini devlet okulunun kurulmasını engellemek için dava açtı. Oklahoma Bölge Mahkemesi'nde bazı aileler adına açılan dava, vergi mükelleflerinin ödedikleri paranın okula aktarılmasını durdurmayı amaçlıyor.

Davalılardan biri olan Oklahoma Eyaleti Sanal Sözleşmeli Okul Kurulu, Haziran ayında Katolik Kilisesi'nin, Sevillalı Aziz İsidor Sanal Katolik Okulu’nu kurma başvurusunu onayladı. Okul açılırsa, Amerikalılar’ın ödediği vergilerden milyonlarca dolar aktarılaracak.

ACLU’nun yazılı açıklamasında, "Aziz İsidor'un planlandığı şekilde faaliyet göstermesine izin verilmesi Oklahoma'daki devlet okullarını ayrımcılık ve dini telkin araçlarına dönüştürecektir" denildi.

Oklahoma Katolik Konferansı İcra Direktörü Brett Farley ise suçlamayı reddetti ve "Katolik okullarının gelen herkesi kabul ettiğini, dolayısıyla Aziz İsidor'un ayrımcılık yapacağı iddiasının tamamen asılsız olduğunu" savundu.

Anayasa Mahkemesi'nde muhafazakar çoğunluğun etkisi ne olur?

Farley, "Oklahoma mahkemesinin önünde sonunda ABD Anayasa Mahkemesi'nin dini özgürlük lehindeki görüşüne katılacağından eminiz" dedi.

Kilise yetkilileri davanın, Anayasa Mahkemesi’ne gitmesini umuyor. 3’e karşı 6 muhafazakar çoğunluğun olduğu mahkeme 2020'den bu yana Maine ve Montana'daki okullarla ilgili iki karar dahil dini haklar konusunda geniş bir görüşe sahip.

Davalılar arasında eyalet okul yönetim kurulunun yanı sıra Aziz İsidor okulu, Oklahoma Eyaleti Eğitim Bakanlığı ve geçen yıl bakanlığın başına gelen Cumhuriyetçi Ryan Walters yer alıyor.

Walters yaptığı yazılı açıklamada, Aziz İsidor'un kurulmasını desteklediğini ve "ateizmi devlet destekli din olmaktan çıkarmanın zamanının geldiğini" söyledi.

Sanal sözleşmeli okul kurulunun icra direktörü Rebecca Wilkinson, devam eden davalar hakkında yorum yapmayacaklarını söyledi.

Cumhuriyetçi Oklahoma Başsavcısı Gentner Drummond geçen ay yaptığı açıklamada, Aziz İsidor'un onaylanmasının anayasaya aykırı olduğunu ve "vergi mükelleflerinin yararına olmadığını" söylemişti.

Oklahoma City'deki Mayflower Cemaati Kilisesi'nin kıdemli papazı ve davacılardan biri olan Rahip Lori Walke de dini özgürlüğe güçlü bir şekilde inandığı için davaya katıldığını söyledi.

Walke, "Dini bir devlet okulu oluşturmak dini özgürlük değildir. Kiliselerimiz, eğer istersek kendi okullarımızı açma konusunda zaten dini özgürlüğe sahipler. Ebeveynler de çocuklarını bu dini okullara gönderme özgürlüğüne zaten sahipler. Ancak dini okulları hükümete bağladığımızda, hepimiz için dini özgürlüğü tehlikeye atmış oluruz" dedi.

Vergi mükelleflerine 25,7 milyon dolara mal olacak

Roma Katolik Kilisesi yetkilileri, Aziz İsidor'un anaokulundan liseye kadar başlangıçta 500 ve nihayetinde 1500 öğrenciye çevrimiçi eğitim sunmasını öneriyor.

Sözleşmeli okullar kamu tarafından finanse ediliyor. Yerel ya da ulusal bir otoriteyle yapılan sözleşmenin şartları altında bağımsız olarak yönetiliyorlar.

Kurucular okul için yaptıkları başvuruda, Aziz İsidor'un ilk beş yıllık faaliyeti boyunca Oklahoma vergi mükelleflerine 25,7 milyon dolara mal olacağını söyledi.

Fikir, Oklahoma Katolik Başpiskoposluğu’ndan geldi. Indiana'daki Katolik bir kurum olan Notre Dame Üniversitesi'nin hukuk fakültesi de başvuruya yardımcı oldu.

İsidor'a karşı açılan davada davacı olarak Oklahoma'da ikamet eden dokuz kişi ve Oklahoma Ebeveyn Yasama Eylem Komitesi yer alıyor. Davacıları ACLU, Kilise ve Devletin Ayrılması Birliği (Americans United for Separation of Church and State), Eğitim Hukuku Merkezi (Education Law Center) ve Dinden Bağımsızlık Vakfı (Freedom From Religion Foundation) temsil ediyor.

Americans United for Separation of Church and State Başkanı Rachel Laser, kamu tarafından finanse edilen bir dini okulun onaylanmasının, devlet okullarında İncil'in öğretilmesi ve ırk, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili kitap ve derslerin yasaklanması çabalarını içeren muhafazakar eyaletlerin faaliyetlerinin sonuncusu olduğunu söyledi.

Laser, "Kilise-devlet ayrılığına ve kamu eğitimine yönelik tam bir saldırıya tanık oluyoruz ve yeni cephe dini kamu okulları" dedi.

Freedom From Religion Foundation Eş Başkanı Annie Laurie Taylor da yazılı açıklamasında, "Oklahoma eyaletinin, amacı kamu eğitimini değil Katolikliği teşvik etmek olan, açıkça mezhepçi bir dini okul için finansmanı onaylaması mantıksız. Laik kamu eğitim sistemimize yönelik bu saldırı görmezden gelinemez" ifadelerini kullandı.

Bu haberde AP ve Reuters’dan yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG