Erişilebilirlik

AB Göçü Balkanlar’da Frenlemeye Çalışıyor


Brüksel'de 10 ülkenin liderlerini bir araya getirecek "mini zirve" AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in inisiyatifiyle gerçekleşiyor.
Brüksel'de 10 ülkenin liderlerini bir araya getirecek "mini zirve" AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in inisiyatifiyle gerçekleşiyor.

AB'ye üye 8 ülke ve Birlik üyesi olmayan iki Balkan ülkesinin liderleri Brüksel'de "liderler toplantısında" bir araya gelerek göçü frenleme amaçlı operasyonel önlemleri masaya yatırıyor.

Avrupa sınırlarında tel örgüler birbiri ardına yükselirken Avrupa Birliği kağıt üstünde kalmayıp alanda etkili olabilecek operasyonel önlemleri ele almak üzere bugün “mini zirve” düzenliyor. Fren tutmayan göç konusu tüm Avrupa Birliği ülkelerini etkilese de sadece Balkan yolu üzerinde bulunan ülke liderlerini bir araya getirecek olan toplantıda mültecilerin kayıt altına alınmasına ve Avrupa Birliği’ne giriş yaptıkları ülkeden başka ülkelere kontrolsüz yayılmalarının önüne geçilmesine odaklanılacak.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in inisiyatifiyle gerçekleştirilen liderler toplantısında üzerinde durulacak ve tüm ülkelerin onay vermesi halinde kabul edilecek taslak önlemlerden öne çıkanlar şunlar:

-AvrupaBirliği sınırlarına giriş yaptığı ülkede kayıt altına alınmayı reddedenlerin başka ülkeler tarafından kabul edilmesi mümkün olmayacak.

-Mülteciler ilk geldikleri ülkeden bir başka ülkeye ilgili ülkenin oluru olmaksızın gönderilemeyecek.

-Sığınma hakkı verilmeyenler, sığınma hakkı sona erenler, giriş yaptıkları ilk ülkede kayıt altına alınmayı reddedenler hızlı şekilde sınır dışı edilecek.

-Ülkeler arasında mültecilere yönelik bilgi alışverişi yoğunlaştırılacak.

-Mültecilerin insani muamele görmeleri için önlemler artırılacak, ev sahibi ülkeler gerekli temel hizmetleri sağlama kapasitelerini artıracak.

-Avrupa Birliği’nin dış sınırlarının idaresinden sorumlu birimi Frontex, Yunanistan ile Arnavutluk ve Makedonya arasında yeni bir sınır kontrol operasyonu başlatacak. Bu misyon hem Yunanistan’dan çıkışlara hem de bu ülkede kayıt altına alınmayanların kaydedilmesine yoğunlaşacak.

Taslak belgede yer alan unsurlar üzerinde anlaşılması için öncelikleri birbirinden farklı olan ülkeler arasında konsnsüs sağlanması gerekecek. Örneğin Almanya ve Avusturya, Balkan ülkelerinin ulusal önlemler yerine ortak önlemler üzerine yoğunlaşmasını ve Avrupa Birliği’nin dış sınırlarının daha iyi korunmasını talep ediyor. Göç akınıyla karşı karşıya kalan Hırvatistan’ın önceliği ise acilen ayni yardım elde etmek, Slovenya ise mali yardım ve sınır korumasına yardımcı olunmasını talep ediyor. Sırbistan somut plan talep ederken Yunanistan yeni kayıt merkezleri oluşturulmasını ve Türkiye üzerinden gelen mültecileri kayıt altına almaya yardımcı olmak amacıyla ek Frontex birimleri sağlanmasını öncelikleri arasına yerleştirmiş durumda.

Brüksel’deki “liderler toplantısı” öncesinde Almanya’dan dikkat çekici bir adım geldi. Sığınma şartlarını sıkılaştıran bir yasayı beklenenden bir hafta önce meclisten geçiren Almanya yeni kuralları cumartesiden itibaren uygulamaya başladı. Yeni yasada ekonomik göçmenlerin sınır dışı edilmesini hızlandırıcı, “güvenli kaynak ülke” olarak görülen Arnavutluk, Karadağ ve Kosova gibi ülkelerden istisnai durumlar hariç siyasi sığınmacı kabul edilmesini engelleyici ve sığınma başvurusu yapanlara yönelik nakit yardımların yerini ayni yardımların alması gibi unsurlar içeriyor.

Toplantıya Avrupa Birliği ülkeleri, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Romanya, Slovenya ve Hırvatistan katılırken Avrupa Birliği dışından da Makedonya ve Sırbistan davet edildi.

XS
SM
MD
LG